Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
muzafferiler

Muzafferiler

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muzafferiler

Muzafferiler, İran'ın doğusunda ve güneyinde egemen olmuş hanedan (yaklaşık 1314-1393) Muzafferi egemenliği Isfahan'la Yezd arasında yer alan Meybod kentinin valisi Şerefeddin Muzaffer ile başladı O sırada İran'ı egemenliği altında tutan İlhanlılara bağlı olan Şerefeddin Muzaffer'in oğlu Mübarezüddin Muhammed, 1314'te İlhanlı hükümdarı Ebu Said tarafından Fars ve Yezd valiliğine atandı Ebu Said'in ölümünden sonra topraklarını genişleten Muhammed 1340'ta Kirman'da hüküm süren Kutluğhanlar hanedanının son temsilcisi Şah Cihan'ın tek kızıyla evlenerek bu bölgeyi de denetimi altına aldı Bir dizi seferden sonra 1356'da İran'ın güneyini yönetimi altında birleştirdi Aynı yıl Tebriz'e saldırıp kenti aldıysa da elinde tutamadı 1358'de oğulları Kutbeddin Şah Mahmud (hükümdarlığı 1358-1375) ve Celalleddin Şah Şüca (hükümdarlığı 1358-1384) Muhammed'i tahttan indirerek, topraklarını aralarında paylaştılar
Şah Şüca'nın, ölümünden kısa bir süre önce topraklarını üç oğlu arasında bölüştürmesi (1384) hanedanın zayıflamasına neden oldu Şah Şüca'nın oğulları sonunda Timur'un üstünlüğünü tanımak zorunda kaldılar Timur 1393'te son Muzafferi hükümdarı Mansur'u (hükümdarlığı 1384-1393) yenilgiye uğratıp öldürerek hanedana son verdi
Muzafferi hükümdarları
  • Mübarezüddin Muhammed (1314-58)
  • Kutbeddin Şah Mahmud (1358-75)
  • Celalleddin Şah Şüca (1358-1384)
  • Mansur (1384-93)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com