![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Orhun (Göktürk) Yazıtları'ndan Örnek Resimler ![]() Bilge Kağan - Bengü Taşı ![]() Bilge Kağan Yazıtı - 1 ![]() Bilge Kağan Yazıtı - 2 ![]() Kül Tigin Heykeli'nin Başı - 1 ![]() Kül Tigin Heykeli'nin Başı - 2 ![]() Kül Tigin Külliyesi ![]() Kül Tigin Yazıtı - 1 ![]() Kül Tigin Yazıtı - 2 ![]() Kül Tigin Yazıtı'ndan Detay ![]() Kül Tigin Anıtı ![]() Tonyukuk Külliyesi ![]() Tonyukuk Yazıtı Tonyukuk Yazıtı - Birinci Taş (Doğu Yüzü) ![]() Tontukuk Yazıtı - İkinci Taş (Doğu Yüzü) ![]() Zırhlı Göktürk Süvarileri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Yazıtlar Hakkında Bilgi (1 ![]() (Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk adının, Türk milletinin isminin geçtiği ilk Türkçe metin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun âbidelerini vasıflandırmak isteyince, insanın zihninde işte bu gibi ifadeler sıralanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bumın Kağan, Göktürk hâkimiyetini kurduğu sene içinde Öldü ve sırasıyla üç oğlu, büyük kağanlık yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İltiriş Kağan'ın Bilge ve Kül Tigin adlı iki oğlu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu kitapta sunduğumuz Orhun âbideleri, bu Türk hanedanının Bilge Kağan devrinin mansulleri-dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun âbidelerine Orhun kitabeleri de denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kül Tigin âbidesi, kağan olmasında ve devletin kuvvetlenmesinde birinci derecede rol oynamış bulunan kahraman kardeşine karşı Bilge Kağan'ın duyduğu minnet duygularının ve kendisini sanatkârane bir vecd ve coşkunluğun içine atan müthiş teessürün ebedî bir ifadesidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Yazıtlar Hakkında Bilgi (2 ![]() Kül Tigin âbidesi, kaplumbağa şeklindeki oyuk bir kaide taşına oturtulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cepheler arasında kalan ve keskin olmayan kenarlarda ve Çince kitabenin yanında da Orhun yazısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abidenin civarında türbe enkazı, pek çok heykel parçalan ve âbideye çıkan iki tarafı heykeller, taşlar dizili 4, 5 kilometrelik bir yol bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge Kağan âbidesi, aynı yerde Kül Tigin âbidesinin bir kilometre uzağındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge Kağan âbidesi kendisinin 734'te ölümünden sonra 735'te oğlu tarafından dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge Kağan âbidesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tonyukuk âbidesi, diğer iki âbidenin biraz daha doğusunda bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tonyukuk âbidesini, lltiriş Kağan'ın isyanına iştirak eden ve o günden Bilge Kağan devrine kadar devlet idaresinin baş yardımcısı olarak kalan büyük Türk devlet adamı ve başkumandanı Tonyukuk, ihtiyarlık devrinde bizzat diktirmiştir ![]() ![]() Kül Tigin ve Bilge Kağan âbideleri Baykal gölünün güneyinde Orhun nehri vadisinde Koşo Tsay-dam gölü civarında 47,1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun âbidelerinin bulunuşu insanlığın en büyük keşiflerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Yazıtlar Hakkında Bilgi (3 ![]() 1709'da Poltava muharebesinde esir düşen bu İsveçli subayı Ruslar Sibirya'ya sürmüşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fin heyeti getirdiği mükemmel fotoğrafları Avrupa ilim merkezlerine dağıtmış, öte yandan hem Fin heyeti, hem de Radloff getirdikleri malzemenin fotoğraflarını büyük atlaslar halinde neşretmişlerdir ![]() ![]() ![]() Artık bu çözümden sonra bir yandan Thomsen, bir yandan Radloff abidelerin metni ve tercümeleri üzerinde adeta yarışa girmişler, bunu diğer âlimler takip etmiş ve zamanımıza kadar bu büyük Türk âbideleri elden düşmemiştir ![]() Amerika'dan Japonya'ya kadar Avrupa'da ve medeni âlemde hemen hemen her dilde bu âbideler üzerinde araştırmalar yapılmış, 6 tanesi büyük olan Orhun harfli yeni kitabeler ve metinler bulunmuş, neşirler birbirini kovalamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün, Orhun kitabeleri üzerinde yapılan araştırmaların adları bile bir kitap teşkil eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boğaziçi Yayınevi'nin ilk kitabı olarak, Orhun âbidelerinin yeni bir neşrini yapıyoruz ![]() ![]() ![]() Metin kısmında âbidelerin asılları ve belli başlı bütün neşirleri karşılaştırılarak son bir neşir yapılmış ve bu arada tereddütlü noktalar için bazı yeni tekliflerde bulunulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tercüme bölümünde metnin kelime kelime çevrilmesine, aynen tercümesine itina edilmiş, serbest tercümeden ve tefsirlerden kaçınılmıştır ![]() ![]() ![]() Metinler bölümünde ise âbidelerin S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Orhun (Göktürk) Yazısı (Prof ![]() ![]() ![]() Üç kıtada tarih boyunca geniş sahalara yayılan Türkler, gittikleri yerlerde bir çok kültür merkezleri meydana getirmişler, temas ettikleri çevrelere göre çeşitli yazılar, çeşitli alfabeler kullanmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürk veya Orhun yazısı Türk yazı dilinin ilk asırlarında kullanılmış, sonra onun yerini umumî yazı olarak Uygur yazısı almıştır ![]() ![]() ![]() Orhun yazısının Türk yazı dilinin başlangıcında en az bir kaç asır kullanıldığı anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ilk millî alfabenin, bu ilk umumî Türk yazısının menşe bakımından da millî olduğu hakkında kuvvetli görüşler mevcuttur ![]() ![]() ![]() Orhon elifbasının Türk icadı olduğunu ileri sürenler bu yazının damgalardan, şekillerden çıktığını kabul etmekte ve bazı harf şekillerinin Türk menşeini gösterdiğini tesbit etmektedirler ![]() ![]() ![]() Orhun harflerinin bir önceki devrinin işaretleri olan Yenisey yazı işaretlerinde 150'den fazla şekil vardır ![]() ![]() Orhun yazısına ilim âleminde karakter benzerlisi dolayısıyla, eski İskandinav, Germen gizli yazısına nisbet edilerek, Türk run yazısı, runik Türk yazısı adı da verilmiştir ![]() ![]() Orhun yazısında harfler bitişmez ![]() ![]() ![]() Orhun alfabesinde 38 harf vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun yazısında vokallerin çok defa yazılmadığı görülür ![]() ![]() ![]() Orhun yazısının konsonant imlâsı esas itibariyle sağlamdır ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun âbideleri ile devrin diğer kitabeleri arasında harflerin şekilleri bakımından bazı farklar görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Göktürk Alfabesi Türklerin siyasal varlık olarak tarih sahnesine çıkmaları, Milattan önceki yüzyıllara, Hiung-nu`lar dönemine kadar geriye gitmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk Türk alfabesinden günümüze kalan en büyük kalınıtılar Göktürkler döneminde dikilen yazıtlarda karşımıza çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anıtların öneminden ötürü Orhon alfabesi diye de anılan Göktürk alfabesinin kökenine gelince, bu konuda çok farklı görüş ve iddialar bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürkler çağında yaygınlaşan bu ilk Türk alfabesi, yazıtlar dışında yazma eserlerde de kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Kül Tigin Âbidesi (Çeviri) Güney yüzü [1] Tengri teg tengride bolmış Türk Bilge Kağan bu ödke olurtum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Tokuz Oğuz begleri budunı bu sabimin edgüti eşid katığdı tıngla: İlgerü kün toğsık[k]a birigerü kün ortusıngaru kurığaru kün batsıkınga yırığaru tün ortusıngaru anda içreki budun [kop] m[ang]a k[örür] ![]() [2] Dokuz Oğuz beyleri, milleti! Bu sözümü iyice işit, adamakıllı dinle: Doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar, onun içindeki millet hep bana tâbidir ![]() [3] kop itdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] hep düzene soktum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] keçe Temir Kapığka tegi süledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] Demir Kapıya kadar ordu sevk ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] tüzültüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] anlaştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] Edgü bilge kişig edgü alp kişig yontmaz ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() [6] İyi bilgili insanı, iyi cesur insanı yürütmezmiş ![]() ![]() [7] yazı konayın tiser Türk budun ölsikig ![]() ![]() ![]() ![]() [7] ovasına konayım dersen, Türk milleti, öleceksin! Orda kötü kişi şöyle öğretiyormuş: Uzak ise kötü mal verir, yakın ise iyi mal verir diyip öyle öğretiyormuş ![]() [8] Ol yirgerü barsar Türk budun ölteçi sen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] O yere doğru gidersen, Türk milleti öleceksin! Ötüken yerinde oturup kervan, kafile gönderirsen hiç bir sıkıntın yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] üçün igidmiş kağanıngın sabin almatın yir sayu bardığ ![]() ![]() ![]() ![]() [9] için, beslemiş olan kağanının sözünü almadan her yere gittin ![]() ![]() ![]() ![]() [10] yok çığarfy budunuğ kop kubratdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] aç, fakir milleti hep toplattım ![]() ![]() ![]() ![]() [11] bunda urtum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] burda vurdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Tabğaç kağanıng içreki bedizçig ıtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Çin kağanının maiyetindeki resimciyi gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] tokıtdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] yontturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Kül Tigin Âbidesi (Çeviri) Doğu yüzü [1] Üze kök tengri asra yağız yir kılındukda ikin ara kişi oğlı kılınmış ![]() ![]() ![]() [1] Üstte mavi gök, altta yağız yer kılındıkta, ikisi arasında insan oğlu kılınmış ![]() ![]() ![]() [2] Tört bulurig kop yağı ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Dört taraf hep düşman imiş ![]() ![]() ![]() ![]() [3] pek teşkilâtsız Gök Türk öylece oturuyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] idi oksuz Kök Türk anca olurur ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] kergek bolmış ![]() ![]() ![]() [4] vefat etmiş ![]() ![]() ![]() [5] bolmış erinç, oğlıtı kağan bolmış erinç ![]() ![]() ![]() ![]() [5] olmuş tabiî, oğulları kağan olmuş tabiî ![]() ![]() ![]() ![]() [6] Begleri budunı tüzsüz üçün Tabğaç budun tebliğin kürlüg üçün armakçısın üçün inili eçili kirigşürtükin üçün begli budunlığ yorigşurtukın üçün Türk budun illedük ilin ıçğınu ıdmış, [6] Beyleri, milleti ahenksiz olduğu için, Çin milleti hilekâr ve sahtekâr olduğu için, aldatıcı olduğu için, küçük kardeş ve büyük kardeşi birbirine düşürdüğü için, bey ve milleti karşılıklı çekiştirdiği için, Türk milleti il yaptığı ilini elden çıkarmış, [7] kağanladuk kağanın yitürü ıdmış ![]() ![]() ![]() [7] kağan yaptığı kağanını kaybedi vermiş ![]() ![]() ![]() [8] körmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] itaat etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] budun anca timiş: İllig budun ertim, ilim amtı kanı, kimke ilig kazğanur men tir ermiş ![]() ![]() ![]() [9] kitlesi şöyle demiş: İlli millet idim, ilim şimdi hani, kime ili kazanıyorum der imiş ![]() ![]() ![]() [10] Yağı bolup itinü yaratunu umaduk yana içikmiş ![]() ![]() ![]() [10] Düşman olup, kendisini tanzim ve tertip edemediğinden yine teslim olmuş ![]() ![]() ![]() [11] subı anca itmiş ![]() ![]() ![]() [11] Yukarıda Türk tanrısı, Tük mukaddes yeri, suyu öyle tanzim etmiş ![]() ![]() ![]() [12] yorıyur tiyin kü eşidip balıkdakı tağıkmış, tağdakı inmiş, tirilip yitmiş er bolmış ![]() ![]() ![]() [12] yürüyor diye ses işitip şehirdeki dağa çıkmış, dağdaki inmiş, toplanıp yetmiş er olmuş ![]() ![]() ![]() [13] yiti yüz er bolmış ![]() ![]() ![]() [13] yedi yüz er olmuş ![]() ![]() ![]() [14] Yabğuğ şadığ anda birmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] Yabguyu, şadı orda vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] Kırk artukı yiti yolı sülemiş, yigirmi sürigüş süriğüşmiş ![]() ![]() [15] Kırk yedi defa ordu sevk etmiş, yirmi savaş yapmış ![]() ![]() [16] törüg kazğanıp uça barmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [16] töreyi kazanıp, uçup gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [17] Eçim kağan olurtukda özüm Tarduş budun üze şad ertim ![]() ![]() ![]() [17] Amcam kağan oturduğunda kendim Tarduş milleti üzerinde şad idim ![]() ![]() ![]() ![]() [18] Kamağı biş otuz süledimiz, üç yigirmi süriğüş-dümüz ![]() ![]() ![]() ![]() [18] Yekûn olarak yirmi beş defa ordu sevk ettik, on üç defa savaştık ![]() ![]() ![]() ![]() [19] üçün bizirige yarigıl[d]ukın üçün kağanı ölti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [19] için, bize karşı yanlış hareket ettiği için kağanı öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [20] Bars beg erti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [20] Bars bey idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [21] yana birtimiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [21] geri verdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [22] Anca kazğanmış itmiş ilimiz törümüz erti ![]() ![]() [22] Öyle kazanılmış, düzene sokulmuş ilimiz, töremiz vardı ![]() [23] Ökün! Küregürig ün üçün igidmiş bilge kağanırigın ertmiş barmış edgü ilirîge kentü yarigıldığ, yablak kigürtüg ![]() ![]() ![]() [23] pişman ol! Disiplinsizliğinden dolayı, beslemiş olan bilgili kağanınla, hür ve müstakil iyi iline karşı kendin hata ettin, kötü hâle soktun ![]() ![]() ![]() [24] bardığ, kurığaru barığma bardığ ![]() ![]() ![]() ![]() [24] gittin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [25] Başlayu Kırkız kağanığ balbal tikdim ![]() [25] Önce Kırgız kağanını balbal olarak diktim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Kül Tigin Âbidesi (Çeviri) Kuzey Yüzü [1] ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] [Kül] Tigin ol süriğüşde otuz yaşayur erti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Kül Tigin o savaşta otuz yaşında idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] binip oplayu tegdi ![]() ![]() ![]() ![]() [3] binip atılarak hücum etti ![]() ![]() ![]() ![]() [4] o[playu tegd]i ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] atılarak hücum etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Kül Tigin Azman akığ binip oplayu tegdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Kül Tigin Azman akına binip atılarak hücum etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] Tokuz erig eğire tokıdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] Dokuz eri çevirerek vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] budun adak kamşatdı ![]() ![]() ![]() ![]() [7] milleti ayak titretti ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Az yağızın binip tegdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Az yağızına binip hücum etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] ögsüz akın binip tokuz eren sançdı, orduğ birmedi ![]() ![]() [9] öksüz akına binip dokuz eri mızrakladı, merkezi vermedi ![]() ![]() [10] Kül Tigin yok erser, kop ölteçi ertigiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] Kül Tigin olmasa hep ölecektiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] Anca sakındım ![]() ![]() ![]() ![]() [11] Öyle düşünceye daldım ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Udar serigün kelti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Udar general geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] On ok oğlum Türgiş kağanda Makaraç tamğaçı Oğuz Bilge Tamğaçı kelti ![]() ![]() ![]() [13] On Ok oğlum Türgiş kağanından Makaraç mühürdar, Oğuz Bilge mühürdar geldi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Kuzey-doğu Yüzü [1] Kül Tigin koriy yılka yiti yigirmike uçdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Kül Tigin koyun yılında on yedinci günde uçtu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney-doğu Yüzü [1] Bunca bitig bitigme Kül Tigin atisi Yol[l]uğ Tigin bitidim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Bunca yazıyı yazan Kül Tiginin yeğeni Yollug Tigin, yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney-batı Yüzü [1] Kül Tiginirig altunın kümüşin ağışın barımın tör[t birig?] yılk[ıs]ın ayığma Tuyğut bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Kül Tiginin altınını, gümüşünü, hazinesini, servetini, dört binlik at sürüsünü idare eden Tuygut bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı Yüzü [1] Kurıdın Soğud örti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Batıdan Soğd baş kaldırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Bilge Kağan Âbidesi (Çeviri) Doğu yüzü [1] Tengri teg Tengri yaratmış Türk Bilge Kağan sabim: Karigım Türk Bilge [Kağan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Tanrı gibi Tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı, sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] üze kağan olurtum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] üzerinde kağan oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Kişi oğlında üze eçüm apam Bumın Kağan İstemi Kağan olurmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] İnsan oğlunun üzerine ecdadım Bumın Kağan, İstemi Kağan oturmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] Temir Kapığka tegi kondurmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] Demir Kapıya kadar kondurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Yoğçı sığıtçı örigre kün toğsıkdakı Bökli çöl[l]üg il Tabğaç Tüpüt Apar Purum Kırkız Üç Kurıkan Otuz Tatar Kıtariy Tatabı bunca budun kelipen sığtamış, yoğlamış ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Yasçı, ağlayıcı, doğuda gün doğusundan Bökli Çöllü halk, Çin, Tibet, Avar, Bizans, Kırgız, Üç Kurıkan, Otuz Tatar, Kıtay, Tatabı, bunca millet gelip ağlamış, yas tutmuş ![]() ![]() ![]() [6] kılınmaduk erinç, oğlı karigın teg kılınmaduk erinç ![]() ![]() ![]() [6] kılınmamış olacak, oğlu babası gibi kılınmamış olacak ![]() ![]() ![]() [7] yorigşurtukın üçün Türk budun illedük ilin ıçğınu ıdmış kağanladuk kağanın yitürü ıdmış ![]() ![]() ![]() ![]() [7] karşılıklı çekiştirttiği için, Türk milleti il yaptığı ilini elden çıkarmış, kağan yaptığı kağanını kaybedi vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() [8] işig küçüg birmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] işi gücü vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Kağanlığ budun ertim, kağanım kanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Kağanlı millet idim, kağanım hani, ne kağana işi, gücü veriyorum der imiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] Türk Tengrisi ıduk yiri subı anca itmiş erinç ![]() ![]() ![]() [10] Türk Tanrısı, mukaddes yeri, suyu öyle tanzim etmiştir ![]() ![]() ![]() [11] inmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] inmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] budunuğ eçüm apam törüsinçe yaratmış boşğurmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] milleti, ecdadımın töresince yaratmış, yetiştirmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] yiti yolı sülemiş, yigirmi sürîgüş sürigüşmiş ![]() ![]() ![]() ![]() [13] yedi defa ordu sevk etmiş, yirmi savaş yapmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] kağan uçdukda özüm sekiz yaşda kaltım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] kağan uçtuğunda kendim sekiz yaşında kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] tört yigirmi yaşımka Tarduş budun üze şad olur-tum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] on dört yaşımda Tarduş milleti üzerine şad oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [16] sökürtümüz, başlığığ yükündürtümüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [16] diz çöktürdük, başlıya baş eğdirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [17] erti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [17] idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [18] Kerigü Tarbanka tegi Türk budunuğ anca kondur tumuz, anca itdimiz ![]() ![]() ![]() ![]() [18] Kengü Tarbana kadar Türk milletini öyle kondurduk, öyle düzene soktuk ![]() ![]() ![]() ![]() [19] Türk budun ilirîgin törürigün kim artatı udaçı [ert]i? Türk budun ertin, ökün! Küregürigün üçün igidmiş kağanırîga ermiş [barmış edgü] i liriğe kentü yangıldığ, yablak kigürtüg ![]() ![]() ![]() [19] Türk milleti, ilini, töreni kim bozabilecekti? Türk milleti, vaz geç, pişman ol! Disiplinsizliğinden dolayı, beslemiş olan kağanına, hür ve müstakil iyi i^ne karşı kendin hata ettin, kötü hâle soktun ![]() [20] barığma bardığ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [20] giden, gittin! Gittiğin yerde hayrın şu olmalı: Kanın nehir gibi koştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [21] ögiim katunuğ kötürügme Tengri il birig[me tejrîgri Türk budun atı küsi yok bolmazun tiyin özümün ol Tengri kağan olurt[dı erinç ![]() ![]() ![]() ![]() [21] annem hatunu yükselten Tanrı, il veren Tanrı, Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye, kendimi o Tanrı kağan oturttu tabiî ![]() ![]() ![]() ![]() [22] eçimiz kazğanmış budun atı küsi yok bo[lmaz]un tiyin, Türk budun üçün tün udımadım ![]() ![]() ![]() ![]() [22] amcamızın kazanmış olduğu milletin adı sanı yok olmasın diye Türk milleti için gece uyuyamadım, gündüz oturmadım ![]() ![]() ![]() [23] kelti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [23] geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [24] Az budunuğ öküş kıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [24] Az milleti çok kıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Güney Yüzü [1] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] defa ordu sevk ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] ben ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] bud[un ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] millet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] yor[ ![]() ![]() ![]() [5] ![]() ![]() ![]() [6] süng[üşdüm? ![]() ![]() ![]() [6] savaştım ![]() ![]() ![]() ![]() [7] [bir]tim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Ku sengün başadu tört tümen sü kelti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Ku general kumandasında kırk bin asker geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] ö[lü]rti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] öldürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] Türküme budunuma [y]igin anca kazğanu birtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] Türküm için, milletim için iyisini öylece kazanı verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] karigı Lisün Tay serigün başad biş yüz eren kelti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] babası Lisün Tay generalin başkanlığında beş yüz yiğit geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] bunca budun saçın kulkakın [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Bunca millet saçını, kulağını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] Tengri teg Tengri yaratmış Türk Bilge [Kağan s]abım: Karigım Türk Bilge Kağan olurtukında Türk amtı begler kisre Tarduş begler Kül Çor başlayu ulayu şadpıt begler örigre Tölis begler Apa Tarka[n] [13] Tanrı gibi Tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı, sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı oturduğunda şimdiki Türk beyleri, sonra Tarduş beyleri; Kül Çor başta olarak, arkasından şadpıt beyleri; önde Tölis beyleri; Apa Tarkan [14] başlayu ulayu şad[pıt] begler bu [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] başta olarak, arkasından şadpıt beyleri; bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] ertirigü ti umuğ i[tdi? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] fevkalâde çok iltica etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Kuzey Yüzü [1] Tengri teg tengride bolmış Türk Bilge Kağan bödke olurtum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] toğsıkınga birigerü kün ortusırigaru kurığaru kün batsıkıriga yınğaru tün ortusırigaru anda içreki budun kop manga körür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar, onun içindeki millet hep bana tâbidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Ersinke tegi süledim, Tüpütke kiçig tegmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Ersine kadar ordu sevk ettim, Tibete ulaşmama az kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] kutay burfgsuz anca birür ![]() ![]() ![]() [4] ipekliyi sıkıntısız öylece veriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] imiş ![]() ![]() [6] bilmez kişi ol sabığ alıp yağuru banp öküş kişi öltüg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] bilmez kişi o sözü alıp, yakına varıp, çok insan öldün! O yere doğru gidersen Türk milleti, öleceksin! Ötüken yerinde oturup kervan, kafile gönderirsen hiç bir sıkıntın yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] sabin almatın yir sayu bardığ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] sözünü almadan her yere gittin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] sabımda igid bar ğu? Türk begler budun bunı eşidirig ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] sözümde yalan var mı? Türk beyleri, milleti, bunu işitin! Türk milletini toplayıp il tutacağını burda vurdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] kağan eçim kağan olurtukında tört bulurfgdakı budunuğ nence itm[iş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] kağan, amcam kağan oturduğunda dört taraftaki nıilleti nasıl düzene sokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] kızın ertingü uluğ törün oğlıma alı birtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] kızını fevkalâde büyük törenle oğşluma alı verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] közün körmedük kulkakın eşidmedük budunumun ilgerü kün to[ğsıkıriga?] birigerü [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] gözle görülmeyen, kulakla işitilmeyen milletimi doğuda gün doğusuna, güneyde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] kök teyerigin Türküme budunuma kazğanu birtim, iti birtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] mavi sincabını Türküme, milletime kazanı verdim, tanzim edi verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [13] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] özürig edgü körteçi sen, ebirige [ki]rteçi sen, burigsuz boldaçı s[en ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] kendin iyilik göreceksin, evine gireceksin, dertsiz olacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] On Ok oğlıriga tatıriga tegi bum körü bilirfg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] On Ok oğluna, yabancına kadar bunu görüp bilin! Ebedî taş yontturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Batı Yüzü [1] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Bilge Kağan u[çdı?] [2] Bilge Kağan uçtu ![]() [3] yay bolsar, üze t[erigri] [3] Yaz olsa, üstte gök [4] köbürgesi öterce anç[a takı?] [4] davulu gürler gibi, öylece ve [5] tağda sığun ötser [anca?] [5] dağda yabani geyik gürlese, öylece [6] sakınur1 men ![]() [6] mateme gark oluyorum ![]() [7] taşın özüm kağan [ ![]() ![]() ![]() [7] taşım kendim kağan [8] [ ![]() ![]() ![]() [8] ![]() ![]() ![]() [9] [ ![]() ![]() ![]() [9] ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Güney-batı Yüzü [1] [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Bilge Kağan kitabesini Yollug Tigin, yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() Güney-doğu Yüzü [1] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|