Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diktatörlüğü, franco

Franco Diktatörlüğü

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Franco Diktatörlüğü

İç savaşın ardından kurulan Falanjizm esaslarına dayanan rejim İspanyol milliyetçiliği, koyu Katoliklik inancı ve anti-komünizm fikirlerine dayanmaktaydı Askeri otoriter rejim parlamenter demokrasi karşıtı olarak organik demokrasi rejiminin kurulduğunu iddia edecektir Franco diktatörlüğü II Dünya Savaşında nazizm ve faşizmin yenilgisinin ardından rejimin dini yönüne ağırlık vererek Falanj esaslarını törpülenmiştir Soğuk Savaş döneminde diktatörlük faşist yönlerini sadece simgesel olarak korumuş, uluslararası alanda yalnızlığını kırmak için çeşitli girişimlerde bulunmuştur 1960'lı yıllarda başa geçen teknokrat hükümetler bu yönde girişimlerden sayılabilir Rejimi tanımlayan özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Anayasanın yokluğu: Rejim liberalizm ve genel oy hakkı gibi kavramları reddetmekte, özellikle siyasi görevler atama yoluyla yapılmaktaydı

Siyasi partilerin yokluğu: Toplumda bölünmenin bir simgesi olarak görüldükleri için farklı siyasi partilerin kurulması yasaklanmıştı

İktidarın tek elde toplanması: Franco kanun hükmünde kararnameler ile ülkeyi yönetiyordu 1942 yılına kadar herhangi bir Cortes[2] bulunmamaktaydı

Toplanma ve örgütlenme yasağı: Yirmi kişiden fazla topluluklar ancak sivil idareden onay aldıktan sonra biraraya gelebilirdi

Basın üzerinde mutlak kontrol: 1966 yılına kadar tüm basın kurumları basım öncesi sansüre tabiydi Yayın organlarında sadece diktatörlüğü öven haber ve yorumlara izin veriliyordu Basılan kitaplarda sansür basım sonrasıydı

Toplumsal düzenin sağlanmasında silahlı kuvvetlerin rolü: Silahlı Kuvvetler, polisin çoğu görevini devralmıştı

Taban örgütlenmesi: İdeolojik rejim Falanj esaslarına bağlı olduğunu öne sürse de ideolojiyi kendi amaçları doğrultusunda kullanmıştır Buna göre sınıf savaşımının ortadan kaldırılmasını öngören idelojiye göre patronlar ve işçiler aynı örgütte aynı seviyede yer alabilmekteydi Sınıf farklılığı olmadığından hareketle işçilerin grev yapması da yasaklanmıştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com