Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
krallığı, mysore

Mysore Krallığı

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mysore Krallığı

Mysore Krallığı, 1399 yılında, Hindistan'ın güneyinde, Yaduraya tarafından kurulmuş bir krallıktır Krallığın ilk yöneticisi Yaduraya, sonuncusu ise Jayachamaraja Wodeyar'dır Krallığın ilk başkenti, adını aldığı Mysore, ikinci ve son başkenti ise Sirrangapatna'dır

Tarihsel Süreci

Mysore Krallığı'nın tarihsel sürecinde yaşananlar Krallığın ilk dönemi büyüyüşü, çöküşü, Britanya sömürgesi oluşu ve Hindistan'a bir eyalet olarak bağlanışı
İlk Dönem

Krallığın ilk yöneticisi Yaduraya'nın 1423'te yerine Chamaraja Wodeyar geçmiştir Krallık 1761'e kadar sıradan bir rejim izlemiştir Bazı şehirler fethetmiş ve sınırlarını az da olsa geliştirmiştir
Haydar Ali ve Sultan Tippu Dönemi

1761'de yönetime Haydar Ali ve Sultan Tippu ortak olarak geçmiştir ve krallığın sınırlarını oldukça genişletmiştir Bu dönemde bir çok savaş (Mysore Savaşları) yapılmıştır Krallık bu dönemde coğrafi ve askeri açıdan büyümüş, ancak siyâsi ve taktiksel açıdan çökmüştür
Britanya Yönetimi ve Hindistan'a Bağlanış

1799'da Haydar Ali ve Sultan Tippu'nun yerine II Krishnaraja Wodeyar geçmiştir Bir süre sonra krallık küçülmeye başlamıştır ve 1800'de Britanya kontrolüne girmiştir 1940'ta krallığın başına son hükümdar Jayachamaraja Wodeyar geçmiştir ve 7 yıl sonra, 1947'de krallık, Hindistan Cumhuriyeti'ne bağlı bir eyalet haline geçmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com