Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ibrahim, pargalı, paşa, sarayı

Pargalı İbrahim Paşa Sarayı Nerede?

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pargalı İbrahim Paşa Sarayı Nerede?

Pargalı ibrahim Paşa nın Sarayı

Pargalı ibrahim Paşa Sarayı Hakkında bilgi

Bugün sultan ahmet meydanında sultan ahmet camisi karşısında olan ve müze olarak kullanılan ibrahim paşa sarayı, damat ibrahim paşanın sarayıdır

İbrahim Paşa Sarayı şuan Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır

1520 yılında At Meydanı?nı sadece dikilitaşlar süslemiyordu Ön cephesi 140 metre olan bir sarayda görkemiyle süslüyordu2 Bayezid döneminde(1481-1512) taştan yapılmış bir saraydı bu4 avlusu vardıAvluyu çevreleyende onlarca odası

Büyüklüğüyle Topkapı Sarayı?yla yarışan bu sarayı,Sultan Süleyman 1520 de tamir ettirir

ve sevgisinin bir nişanesi olarak veziri İbrahim Paşa?ya hediye eder

Siyaset denilen rüzgar İbrahim Paşa?nın tersinden esmeye başlayınca,Sultan Süleyman için paşa?nın katli vacip olurVe maktülün bütün malına mülküne Osmanlı el koyar

Dillere destan olan sarayı da vezir Zal Mahmut Paşa?ya hediye edilirZal Mahmut Paşa ölüncede sadrazam Bosnalı İbrahim Paşa?ya verilirSonra da sadrazam Yemişçi Hasan Paşa?yaVe nice sadrazamları,Kaptan-ı Deryaları ağırlar sarayAma bir zaman sonrada gözden düşerÇünkü 1716 da bir ahır olarak kullanılır,1725′te de boyahane olarak

1777 de Hindistandan getirilen bir fil buraya konulur1827 de İstanbul?u gezen bir seyyah şöyle bir not alır?Burada deliler yaşıyor,bazı odalarında da arslanlar?

Yani hem tımarhane hem de hayvanat bahçesi olarakBir arada defterdarlık olrak

1983′ten beri de,vezirleri,sadrazamları,cariyeleri,delileri,ars l anları ve filleri ağırlayan odaları,Türk ve İslam tarihinin en güzide eserlerine ev sahipliği yapıyor

Çünkü Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com