|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
belgeleri, darbesi, eylül, liderlerine, parti, tebliğ12 |
![]() |
Parti Liderlerine Tebliğ...(12 Eylül Darbesi Belgeleri) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Parti Liderlerine Tebliğ...(12 Eylül Darbesi Belgeleri)PARTİ LİDERLERİNE TEBLİĞ ![]() ![]() ![]() (12 Eylül 1980) 12 Eylül bildirisinin radyoda okunduğu saatlerde (04 ![]() ![]() Tebliğde, Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Gelibolu-Hamzakoy, Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in İzmir-Uzunada'da "geçici süreyle ikamet edecekleri" belirtiliyordu ![]() Türkeş dışındaki parti genel başkanları, tebliğden hemen sonra evlerinden alınarak Etimesgut Askeri Havaalanına getirildiler ![]() ![]() Nazmiye Demirel ile Rahşan Ecevit de eşleriyle birlikte Hamzakoy'a gittiler ![]() MHP Genel Başkanı Türkeş ise, evinde bulunamamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erbakan ve Türkeş'in "geçici süreyle ikametleri" 9 Ekim 1980, Demirel ve Ecevit'in de 11 Ekim 1980 tarihlerine kadar sürdü ![]() Erbakan ve Türkeş, Ankara'ya getirildikten sonra Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca gözetim altına alındı ![]() Parti genel başkanlarına tebliğ edilen yazı şöyle: Yapılan bütün uyarılara rağmen, siyasi partilerin takındıkları uzlaşmaz tutum ve aşırı uçlara sempati gösterilmesi veya destek sağlanması; anarşi, terör ve bölücülüğü büyük boyutlara ulaştırarak ülkemizi parçalanma noktasına getirmiştir ![]() Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek Devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmak maksadıyla, İç Hizmet Yasasının kendisine tevdi ettiği Cumhuriyeti kollama ve koruma yetkisine dayanarak yüce Türk Milleti adına ülke yönetimine el koymuştur ![]() Parlamento ve Hükümet feshedilmiş, siyasi faaliyetler durdurulmuştur ![]() Parlamento üyeliği sıfatınız kaldırılmıştır ![]() ![]() Can güvenliğiniz Türk Silahlı Kuvvetlerinin teminatı altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu talimat ile belirtilenler dışındaki her türlü tutum ve davranışınız suçtur ![]() Rica ederim ![]() Kenan EVREN Orgeneral Genelkurmay ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı (*) Demirel ve Ecevit'e verilen metinde adres Hamzakoy/Gelibolu olarak gösterilirken, Erbakan'a verilen metinde adres Uzunada/İzmir idi ![]() |
![]() |
![]() |
|