|  | Bitkilerin Renkleri Nasıl Oluşur ? |  | 
|  10-07-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Bitkilerin Renkleri Nasıl Oluşur ?Bitkilerin Renkleri Nasıl Oluşur ?  Her maddenin yansıttığı renk, o maddenin sahip olduğu pigment moleküllerine bağlıdır  Yeşil bitkilerdeki asıl pigment molekülü de “klorofil” maddesidir  Bunun yanı sıra bitkilerde başka renkleri oluşturan pigmentler de  bulunur ve bu farklı pigment türleri bitkilerde gördüğümüz olağanüstü  renk çeşitliliğinin oluşumunu sağlar  Örneğin klorofile ek olarak bitkilerde “karotenoid” adı verilen pigmentler de vardır  bu pigmentlerin bazıları sarıdır; mısır  başaklarına, limonlara, ayçiçeklerine renklerini verirler  Diğer  karotenoidler sarıdan daha fazla kırmızıdırlar; bunlar şeker  pancarlarında, domateslerde, güllerde, havuçlarda bulunmaktadır  Karotenoidler aynı zamanda yeşil yapraklarda da bulunmaktadır  O halde  neden yapraklar kırmızı, sarı ya da turuncu değil de ağırlıklı olarak  yeşil renklerde görünürler diye düşünülebilir  Bunun nedeni, klorofilin  yeşilinin diğer renklerin görülmesini engelleyecek kadar güçlü  olmasıdır  Bununla birlikte sonbaharda değişiklikler meydana gelir  Gün ışığının  azalması ile birlikte bitkiler klorofil üretmeyi durdururlar ve bu  yüzden yeşil rengi veren pigmentlerin gücünde azalma olur ve  yapraklardaki yeşil renk solmaya başlar  Karotenoidler yaprakları  kahverengi, sarı ve kırmızıyla renklendirirler  Aynı zamanda sonbaharda bazı yaprakların dış tabakalarında “anthocyanin” adı verilen bir grup pigment üretilir  Parlak kırmızı ve mavi olan bu  pigmentler bizim sık sık gördüğümüz ve yapraklarda koyu kırmızı ve pembe  renkleri oluşturan maddelerdir  Eğer bir bitkide birden fazla pigment  bulunuyorsa, bu durumda bitkide, pigmentlerin yansıttığı rengin karışımı  görülür  Kendisine renk veren pigmentlerin tümünün bilgisi o bitkinin DNA’sında kodludur  Bu yüzden bir bitki türü dünyanın neresine gidilirse gidilsin  aynı özellikleri taşır  Örneğin dünyanın her yerindeki portakalların  rengi aynıdır, şekilleri ve kabuklarının dokusu aynıdır  Portakalın  kabuğunun içinde bulunan içi turuncu renkli, kokulu, şekerli su dolu  torbacıkları oluşturan şeffaf zarın rengi dünyanın hiçbir yerinde  değişmez  Muzlar dünyanın her yerinde sarıdır, domatesler kırmızı,  güller, menekşeler, karanfiller hep aynıdır  Dünyanın neresine  giderseniz gidin doğal olarak yetişen bir çileğin farklı bir renk  taşıdığını göremezsiniz  Dünyanın her yerindeki çileklerin DNA’sında,  onları bildiğimiz çilek haline getiren özellikler mevcuttur  Çileğin  rengi, kokusu, lezzeti hep aynıdır  Bu eşi benzeri olmayan bir düzendir  Böyle bir düzenin kendi kendine gelişen tesadüflerle oluştuğu elbette  ki iddia edilemez   | 
|   | 
|  | 
|  |