|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çay, çayın, dünyada, tanımak, ülkeler, üretici, özelliklerini |
![]() |
Çay Nedir? Çay'ın Özelliklerini Tanımak + Dünyada Ki Üretici Ülkeler.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çay Nedir? Çay'ın Özelliklerini Tanımak + Dünyada Ki Üretici Ülkeler..Çay Nedir? Çay'ın Özelliklerini Tanımak + Dünyada ki Üretici Ülkeler ![]() ![]() ![]() Çay: Çay, işlenmiş yapraklarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla içecek elde edilen bir bitki türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de yaygın olarak çay, Doğu Karadeniz bölgesinden toplanan çay yapraklarından yapılan kırmızı renkteki içecek için kullanılır ![]() ![]() Çayları bir çok kritere göre sınıflara ayırmak münkün olmakla beraber; üç temel çay çeşidi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynaktır ![]() ![]() Dünyada en önde gelen çay üretici ülkeleri şunlardır: Hindistan, Srilanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malawi, Vietnam ![]() ![]() Kelime Kökeni Hakkında Çay kelimesinin kökeni, anavatanı Çin'e dayanır ![]() ![]() Batı dünyasında çayın ismi iki formu da kullanır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sayede çay Batı dillerinde Amoy lehçesindeki 't'e kelimesinden türeyip, İngilizce'ye (tea), Fransızca'ya (the), İspanyolca'ya (te), Almanca'ya (tee) yerleşmiştir ![]() Doğu dillerinde ise Mandarin formu daha yaygındır, Hintçe (çay) ve Japonca (cha) bu formu kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efsaneye göre Çin’in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur ![]() ![]() Tarihçesine Dair Çayın Avrupa’da ilk söz edilişi ise binlerce yıl sonra, 1559 yılında gerçekleşir ![]() ![]() ![]() İlk demlik örneklerinin Çin’den Avrupa’ya ulaşması ise 1650 ’li yıllarda gerçekleşir ![]() Çayın Amerika’ya ulaştıran ise Peter Stuyvesant ’tır ![]() ![]() ![]() ![]() Thomas Lipton’un ilk dükkânı da 1871 yılında, İngiltere / Glasgow ’da hizmete girer ![]() ![]() ![]() Amerika’da, sıcak havalarda çay satmakta zorlanan Richard Blechynden , çayı soğuk halde sunmayı akıl eder ![]() ![]() ![]() Üst sınıflara hitap eden pahalı bir içecek olmaktan uzaklaşarak gitgide herkes tarafından tüketilen bir içecek haline gelen çay, çeşitli yeniliklerle birlikte gelişmeye devam eder ![]() Günümüzde ise, bir yıl içinde dünyada tüketilen Lipton sıcak çaylarıyla tam 3 bin 660 adet olimpik yüzme havuzu doldurmak mümkün ![]() ![]() ![]() Kanserin %100 Doktorudur ![]() ![]() ÇAY DEMLEME Çay demleme konusunda dünyada bir standart bulunmamaktadır ![]() Çay tutkusu, çayın türüne göre her toplumda farklı hazırlanış süreleri ve şekilleriyle yaşanır ![]() ![]() Gerek demleme çay hazırlamak, gerekse poşet çay hazırlamak için dikkat edilmesi gereken en önemli şey kullanılan suyun kalitesidir ![]() Çay suyu; kireçsiz, klorsuz, yumuşak ve kaynak suyu olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çaydanlığın alt kısmındaki su ısındıkça oluşan buharla üst kısımdaki demlik ve çay ısınır, çay nemini kaybeder ve bu esnada çayın aroması demliğe yayılır ![]() ![]() yakalanabilsin ![]() ![]() ![]() Ülkemizde tüketilen çayın en makbul olanı bu şekilde ve yaklaşık sürelerde hazırlananıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çaydanlıktaki demliğin porselen olması daha lezzetli bir çay hazırlamasını sağlamakla beraber kullanımının pek pratik olmaması yüzünden çay ocaklarında pek tercih edilmez ![]() ![]() Demleme çayın bulunamadığı durumlarda, taze kaynamış sıcak suyun üzerine eklendiği poşet çaylar ise en esaslı tiryakilerin bile kriz anlarını yatıştırmada kullanılan bir diğer çay türüdür ![]() ![]() ![]() ÇAYIN FAYDALARI -Çay, kan dolaşımını kolaylaştırır, uyku halini giderir, konsantrasyonu arttırır ![]() -Çay, yorgunluğu engeller ![]() ![]() -Çay, depresyon problemlerine yardımcı olur ve huzur verici etkiye sahiptir ![]() ![]() Çay, gergin bir cilt sağlar, Çay, idrarı temizler ![]() ![]() -Çay, vücudun direncine olumlu katkıda bulunur -Çay, kan arttırıcıdır ve kandaki zehirli maddelerin çabuk atılmasını sağlar -Çay, tansiyonu düşürür -Yeşil çay, C vitamini yönünden zengindir ![]() -Çayda, kalsiyum, fosfor asidi, kafein, bakır, potasyum, nikel, karotin, çinko, flüor, tanen ve magnezyum içerir ![]() -Çay, damar serliğini önlüyor -Çay, vücudun hararetini düşürür bu sebepten ötürü çay çöl ve kurak ortamlarda yaşayanlar tarafından çokça tüketilir ![]() -Çay, içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında ve akciğer, mide,bağırsak kanserlerinin önlenmesinde etkilidir -Çay, cilde yüzeysel olarak uygulandığında kaşıntı, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir ![]() KANSER ![]() Siyah çay, polifenol denilen anti-kanser madde içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİŞ ÇÜRÜKLERİ Siyah çayın diş çürüklerine karşı etkili olduğu gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() KALP KRİZİ RİSKİ Siyah çay, Kalp krizi ihtimalini düşürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() KATARAKT ![]() Katarakt (Gözdeki merceğin saydamlığını kaybetmesi), zaman içerisinde körlük ile sonuçlanabilmektedir ![]() ![]() ![]() NE SIKLIKTA İÇELİM? Bunca faydası olan çayı çok tüketen kişilerde veya toplumlarda sözü edilen rahatsızlıkların en az oranlarda ortaya çıktığı gözlenmiştir ![]() Uzmanlar çaydan mümkün olduğunca faydalanabilmek için, çayı çok fazla içmekten ziyade sürekli ve makul miktarda çay içme alışkanlığının kazanılmasının daha iyi sonuçlar vereceğini belirtmektedirler ![]() ÇAYIN ZARARLARI Genel Rahatsızlıklar - Çarpıntı - Göğüs anjini - Sinir bozukluğu - Baş ağrısı - Sıkıntı - Mide bulantısı - El titremesi - Uykusuzluk Çayı az içmesi gerekenler - Fazla kilolular - Böbreklerinde kum veya taş olanlar - Üremi veya albüminüri olanlar - Yüksek tansiyondan hastaları - Sinir, kalp, mide ve karaciğer hastaları, - Romatizma şikâyeti olanlar Çayın Zararları Hakkında Yorumlar Günde 2–4 bardak çay faydalıdır ama fazlası zararladır ![]() Bir-iki bardak çay içmenin herhangi bir zararı bulunmamaktadır ![]() Çayın belirlenen tek zararı yiyeceklerden aldığımız demir miktarını düşürmesidir ![]() Bazı uzmanlar özellikle yemeklerden hemen sonra içilen çayın vücuttaki demir miktarını eksilttiğini belirtmektedirler ![]() Bilhassa vejetaryen kişilere demir ihtiva eden yiyecekleri tükettikten hemen sonra çay içmeleri tavsiye edilmez ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|