|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fermanı, getirilen, ile, tanzimat, yenilikler |
![]() |
Tanzimat Fermanı İle Getirilen Yenilikler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tanzimat Fermanı İle Getirilen YeniliklerTanzimat Fermanı İle Getirilen Yenilikler Nelerdir? Tanzimat Fermanı İle Gelen Yenilikler Askerlik hizmetinin vatani bir vazife olduğu ilan edilerek zorunlu askerlik başlatıldı ![]() ![]() 1847'de gayrimüslimlerin de orduya girip albay rütbesine kadar yükselmesi kararlaştırıldı ![]() Avrupa gezisinde Avrupa ülkelerin donanmalarına hayran kalan Sultan Abdülaziz yeni bir donanma kurulması için emir verdi, çok güçlü bir donanma kuruldu ![]() 1867'de Bahriye Nezareti kuruldu ![]() 1869'da Serasker Hüseyin Avni Paşa'nın öncülüğünde Bahriye Nezareti kuruldu, askeri yapı yenilendi, terfi sistemi düzenlendi ![]() Eğitim alanındaki gelişmeler Kışın Galatasaray Lisesi 1846'da Mekatib-i Umumiye Nezareti kuruldu ![]() ![]() ![]() Rüştiyelerin açılmasına hız verildi ![]() 1868'de Fransızca eğitim ve batılı anlamda ilk eğitim verecek olan lise ile üniversite arasında bir kurum olan Galatasaray Sultanisi açıldı ![]() 1869'da Fransız eğitim sistemini örnek alan Maarif-i Umumiye Nizamnamesi yayınlandı ![]() 1870'te Dârülmuallimât adında kız öğretmen okulu açıldı ![]() İlk kez yurt dışına öğrenci gönderildi ![]() Devlet memuru yetiştirmek amacıyla, Mekteb-i Maarif-i Adliye kuruldu (II ![]() ![]() Sanayileşme Hamlesi Devlet eliyle atölye ve tesis kurulmasını amaçlayan sanayileşme başladı ![]() ![]() Zeytinburnu'nda demir işleme ve makine imalathanesi, kumaş ve pamuklu çorap üretim tesisi, buradaki fabrikalar için teknik eleman yetiştirecek bir okul açıldı ![]() Bakırköy'de baruthanenin yanına bir iplik bükme, dokuma ve pamuklu basma fabrikası, Hereke'de bir pamuklu dokuma fabrikası kuruldu ![]() Yol yapımına önem verilmiştir ![]() Devlet memurlarının yerli kumaş kullanması zorunluluğu getirildi ![]() Ancak İngiltere ile yapılan 1838 Balta Limanı Ticaret Anlaşması, bu dönemde Osmanlı'nın zararına gelişmiş, dışa bağımlılığı artırmıştır ![]() Bu gelişmelere rağmen sanayi makinelerinin Avrupa'dan ithal ediliyor olması ve nitelikli eleman eksikliği yüzünden yeterli bir sanayi pazarı oluşturulamadı ![]() |
![]() |
![]() |
|