Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayyıldız, ilk, islamiyetten, metal, parası, tarihinin, türk, varmış, öncede

Türk Tarihinin İlk Metal Parası (Ay-Yıldız İslamiyetten Öncede Varmış)

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Tarihinin İlk Metal Parası (Ay-Yıldız İslamiyetten Öncede Varmış)

Türk Tarihinin İlk Metal Parası (Ay-yıldız İslamiyetten Öncede Varmış)

Orta Asya’da yapılan kazılarda GökTürkler’e ait sikkeler bulundu Sikkelerdeki ay-yıldız motofi, Türkler’in ay yıldızı İslamiyetten önce de kullandığının en somut kanıtı olarak gösteriliyor

Arkeologlar tarafından Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan toplam 104 sikke, ilk olarak geçen yıl Kırgızistan’da yapılan uluslararası bir konferansta kamuoyuna duyuruldu

Altıncı ve yedinci yüzyılda basıldığı tahmin edilen ay yıldız motifli sikkelerin, Türk tarihindeki en eski paralar olduğu bildirildi

Sikkelerdeki ay yıldız motifleri ise, Türkler’in ay yıldızı İslamiyetten önce de kullandığının somut kanıtı olarak gösteriliyor

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Yavuz Daloğlu şunları söyledi:
“Bunlar Türk tarihi açısından ilk paralar ve bu paraların bizim tarihimiz açısından çok önemli bir özelliği olduğu gibi bizim uygarlık tarihimiz açısından çok önemli özellikleri var Nedeni de Türkler’in gelişmiş bir uygarlıkları olduğunu, Türkler’in devletlerinin her türlü gereklerini yerine getiren unsurları içerdiğini görüyoruz

Türklere ait ilk parayı GökTürkler bastırmış Kazılarda ortaya çıkan ay-yıldızlı GökTürk paralarının bulunuşu ‘Orhun yazıtları kadar değerli’ diye yorumlandı

Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan arkeolojik kazılarda ilk büyük Türk uygarlığı olan GökTürklere ait paralar bulunduğu ortaya çıktı Paralar, ‘Türk uygarlığında önemli keşif’ olarak değerlendirildi
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin 4-6 Ekim 2004′te Bişkek’te düzenlediği İkinci Uluslararası Türk Uygarlığı Kongresi’ne katılan Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Dr Yavuz Daloğlu, burada tanıştığı Özbek tarihçi Gaybullah Dr Babayar’ın eski Türk devletleri paraları üzerinde yaptığı çalışmayı inceledi Daloğlu, bu paralar arasında daha önce hiç duymadığı, görmediği GökTürk paralarıyla karşılaştı Dr Daloğlu, Dr Babayar’la yaptığı çalışma sonunda, GökTürk paralarının bulunuşunu ‘Türk uygarlığında önemli bir keşif’ olarak açıkladı
Sikkelerden birinde ortada kağan kabartması ve kenarlarda üç tane ay-yıldız olduğunu söyleyen Daloğlu, bu sikkenin Türk uygarlığı açısından çok büyük önemi olduğunu belirtti Daloğlu, şöyle dedi:
“GökTürklerden sonra 8′inci yüzyılda Türgişlere ait paralar bulunmuştu Ancak GökTürklere ait paralar onlardan 150-200 sene daha önceye, 576-600 yıllarına ait En önemlisi, bu sikkelerin Türk toplumuna dayatılan ‘Türkler barbardı, Türklerin uygarlığı yoktu, göçerlerdi’ gibi Avrupa merkezli anlayışı çürütmesi GökTürk sikkelerinin bulunuşu, Orhun Yazıtları’nın bulunuşu kadar önemlidir Ayrıca ay-yıldızın bize İslam’da Semavi anlayıştan miras kaldığını biliyorduk

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com