Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > EÄŸitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > EÄŸitim & Öğretim > Tarih / CoÄŸrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aydınlar, dönemi, parti, tek

Tek Parti Dönemi Ve Aydınlar

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tek Parti Dönemi Ve Aydınlar

CHP’nin yuvasını yıktığı yazar;Rıfat Ilgaz

ASEL KAREN

http://aselkarenblogcucom/

CHP'NÄ°N HAPSE ATTIÄžI AYDINLAR

Bir zamanlar Türkiyede farklı düşünmek yasaktıEvet CHP’nin tek parti yıllarında aydın olmak bedel ödemek demektiAydınlar bu bedeli ödediler,hem de ne pahasına,saÄŸlıklarını,ailelerini,vatanlarınÄ ± kaybetme pahasına…
Şu satırlar Meşhur Hababam Sınıfı yazarının hayat hikayesinden;
“1944'ün Ocak ayında yayınladığı Sınıf kitabıyla adliyeler ve hapishaneyle tanışmış oldu Bir süre saklanan Ilgaz, 24 Mayıs 1944'te Birinci Åžubeye teslim oldu 6 aya çarptırılan yazar, hapishaneden çıktığında hem öğrenciliÄŸini hem de öğretmenliÄŸini kaybetmiÅŸti SaÄŸlığı da oldukça bozulan Ilgaz, Heybeliada Sanatoryumuna yattı 1946 yılında öğretmenliÄŸe kısa bir süreliÄŸine dönse de, sonunda 1947'de temelli olarak bu ÅŸansı kaybetti Bununla birlikte sanatoryuma yatabilme hakkını da kaybetmiÅŸ oluyordu EÅŸi Rikkat Hanım'dan 1949 yılında ayrıldı Bu ayrılığı yazar ÅŸu ÅŸekilde açıklıyordu[5- Bezirci, Rıfat Ilgaz, s 46-7]:
Rikkat Hanım'dan 1949 yılında ayrıldım Benim yüzümden işinden olmaması ve çocuklarımızın zarar görmemesi için anlaşarak ayrıldık Öğretmenlikten çıkarılmıştım, iki de bir kovuşturmaya uğruyordum Adım komüniste çıkmıştı İzleniyordum Yerim yurdum, ne olacağım belli değildi Üstelik, verem gibi bulaşıcı bir hastalığım vardı Bütün bunların eşime de zarar vereceğini, bir gün onun da işinden atılabileceğini düşünüyor, çocuklarım için de kaygılanıyordum Ayrılmamız bundan olduhttp://trwikipediaorg/wiki/R%C4%B1fat_Ilgaz
Nazım Hikmet’de CHP döneminde memleketin neredeyse bütün hapishanelerini tek tek gezmiÅŸti(!)
“ Solun kahraman ÅŸairi Nazım Hikmet’in yargılama süreçlerine bakınız 1923-1938 arasında, yani 15 yılda, 11 kez yargılanarak rekor kırmıştır CHP yönetimleri Nazım Hikmeti neredeyse ortalama her yıl yargılamışlardır Nazım Hikmet 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle vatan hainliÄŸinden yargılanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır O'nu vatan haini ilan ederek, yargılayan ve cezalandıran CHP yönetimleridir

CHP bütün kapalılığı ile tek parti döneminde, hiçbir partinin açılmasına izin vermemiÅŸ, açılsa da kazanacağından korkarak hemen kapatmıştır CHP’nin temel anlayışında açılmaya karşı kapalılık eskiden beri var olan gerçektir”Mehmet Çoban: http://wwwantolojicom/siir/siir/siiir_id=1276333
Nazım Hikmet DP’nin iktidara gelerek genel af çıkarması üzerine özgürlüğüne kavuÅŸmuÅŸ,ama yine CHP’nin, iktidar Komünistlere yüz veriyor iddiasıyla ortamı germesi üzerine özgürlük hayatının kısa süreceÄŸini düşünerek soluÄŸu yurt dışına kaçarak almıştı
Rıfat Ilgaz,Nazım Hikmet birer istisna değildiYine devrin aydınlarından Orhan Kemal,Yaşar Kemal,Kemal Tahir,Sabahattin Ali,Aziz Nesin CHP döneminde hapishaneleri mesken tutmuş aydınlardandıBediüzzaman Said Nursi ve Nihal Atsız gibi diğer aydınları listeye dahil etmiyorumÇünkü onlar zaten kötü çocuklardı(!)

http://aselkarenblogcucom/

Asel Karen
GERÇEK BİZİ ÖZGÜR KILACAK

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

forumsinsi.com