10-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlığımızın Düşmanı: Beyaz Şeker
Beyaz şeker, şeker pancarı ve kamışının rafine edilmesiyle olu*şan kristalize bir gıda maddesidir Yaygın bir kullanım alanı olan şekerin sağlığımız için ne derece zararlı olduğu herkes tarafından bilinmektedir
Şeker, ölü bir besindir Enerjisi yüksek olmakla birlikte, vitamin*lerden ve madensel tuzlardan yoksundur Çünkü, pancardan çıkan tatlı özsu, önce ki*reçle daha sonra da karbonik asitle işlem*den geçer Bundan dolayı da içindeki değer*li mineraller sıfırlanır Şeker sağlığa aykırı birçok işlemden geçtikten sonra, kimyasal maddelerle ağartılarak rafine edilir
Her gün çayımıza, kahvemize, bebeğimi*zin biberonuna, hastamızın kompostosuna kattığımız şeker, besin uzmanları ve hekim*ler tarafından “halkın bir numaralı düşma*nı” ve “kalsiyum hırsızı” olarak görülmekte*dir
Vücudumuzun şeker ihtiyacını meyve ve sebzelerden karşılama*mız mümkündür Beyaz şekerle meyve şekerinin farklılıkları var*dır Beyaz şeker beslenmenin düşmanı ve vücudumuza ya*bancı bir maddedir Normalde şeker, tabiatta vitamin ve madenlerle bir arada bulunur Meyvelerde “früktoz” denen şeker halinde, sebzelerde ise nişasta biçimindedir Oysa rafi*ne edilmiş şeker, doğrudan “sakkaroz”dur Vücut bunu tarif şekerlerden daha çabuk alır
şekerine çok benzedi*ği için sindirilmesinde gereken işlemler yapıl*maz Vücut şekerin böyle ilerlemesini ön*lemek için, vitaminleri*ni, madenlerini ve asit*lerini kullanmak zorunda kalır Böylesine hızlı bir faaliyet, kanda*ki şekerin düşmesine sebep olur Kan şekeri düşünce de insan ça*buk yorulur, kafası iyi çalışmaz, çabuk sinirlenir ve hastalıklara ko*lay yakalanır Arada yenen şekerli bir madde, mesela çikolata, me*tabolizmanın hızlanması yüzünden ani bir canlılık verir, ama kısa bir süre sonra kendimizi eskisinden daha bitkin hissederiz Bu se*beple beyaz şeker ve mamulleri yerine, früktoz yani meyve şeke*rinden ya da rafine edilmemiş esmer şekerden faydalanmak daha doğrudur
|
|
|