Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dalga, dalga katarı, durağan, genlik, kararlı, titreşim

Durağan Dalga, Kararlı Dalga

Eski 09-21-2012   #1
Şengül Şirin

Durağan Dalga, Kararlı Dalga

DURAĞAN DALGA

Durağan Dalga,KARARLI DALGA olarak da bilinir,karşıt doğrultularda hareket eden ,aynı genlik ve frekansa sahip iki dalganın birleşiminden oluşan dalga türüBu olgu girişim olayından kaynaklanıryani,dalgalar üst üste bindiğinde dalgaların enerjileri ya toplanır ya da birbirini götürürAynı doğrultularda hareket eden dalgaların girişimi sonucunda ilerleyen dalgalar,ters doğrultularda hareket eden dalgaların girişimi sonucunda ise,sabit bir konumda titreşen salınan dalgalar oluşurBir ucu sabit titreşen bir ip,çizimde görüldüğü gibi,bir durağan dalga oluştururBir ucu sabit titreşen birip,çizimde görüldüğü gibbir durağan dalga oluştururdalga katarı ( B eğrisi) ipin sabit ucuna ulaşıncaya yansır ve kendi üstüne binerek aynı düzlemde salınan yeni bir dalga katarı ( C eğrisi) oluştururİki dalganın girişimi sonucunda ortaya çıkan genlik ( R) ,dalgaların genliklerinin toplamına eşittir

Çizimin Ibölümünde ,B ve C dalga katarlarının üst üste binmesi sonucunda oluşan ve genliği bu dalgaların genliklerinin iki katına eşit olan durağan dalga ( R) görülmektedirIIbölümde ,1/8 periyot sonra B ve C'nin her biri dalga boylarının 1/8'i kadar kaydırılmıştırIIIbölümde ise,gene bir 1/8 periyot daha sonra B ve C dalga katarlarının genliklerinin karşıt doğrulturalara gelmesiyle ortaya çıkan durum görülmektedirTüm durumlarda ip boyunca dalgaların birbirini yok etmesi nediyle hiç hareket etmeyen düğüm noktaları ( N) vardırDüğün noktalarında iki dalga katarının doğrultusu her zaman karşıt yönlerdedirBir düğümün her iki yanında titreşen karın noktaları (A) bulunurDüğümler arasındaki uzaklık,karınlar arasındaki uzaklığa eşittirve dalgaboyunun dörtte biri kadardırDüğümler dalganın titreşim hareketi doğrultusunda yer değiştirirlerböylece ip her an sinüs eğrisi biçiminde bulunur( R eğrisi)Boyuna dalgalar (örnses dalgaları) her ikisi de durağan dalgalar oluşturabilir

Kaynak;AnaBritannica cilt 10 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com