09-20-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Doğu Kazakistan, Rusça Vostoçni-kazahstan
DOĞU KAZAKİSTAN
Doğu Kazakistan,Rusça VOSTOÇNİ-KAZAHSTAN,Kazakistan'ın doğu ucunda yönetim birimi (oblast) Altay Dağlarında,Çin sınırı üzerinde yer alır Yözölçümü 97 300 km2,yönetim merkezi Ust-Kamenogorsk'tur
Kuru bir kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgenin suları İrtiş ırmağının yukarı çığırı tarafından toplanır güneyinde Zaysan Gölü vardır Eski SSCB'deki demirdışı metalurji sanayisinin başlıca merkezlerinden olan yönetim biriminde zengin çinko,kurşun,bakır yataklarının yanı sıra altın,gümüş ve başka metaller de bulunur 18 yüzyıl sonlarında beri madencilik yapılmaktadır Başlıca madencilik merkezleri ,Leninogorsk,Ziryanovsk ve Belousovka'dır 1970'lerin sonlarında Nikolayevka'da büyük bir bakır madenciliği merkezi gelişmeye başlamıştır İrtiş üzerindeki Ust-Kamenogorsk ve Buhtarma hidroelektrik santralları ucuz enerji sağlar
Sondaj ve yüzdürme makineleri,otomasyon araçları ve kondansatörler makine sanayisi ürünleri arasındadır Tarım temel olarak hayvancılığa dayanır,ama buğday ve ayçiçeği de yetiştirilir Öteki ekonomik etkinlikler balıkçılık,ormancılık,kürk avcılığı ve arıcılıktır Nüfusun yaklaşık yüzde 70'i Rus yüzde 23'ü Kazaktır Nüfus (1983 tah )902 000
Kaynak;AnaBritannica cilt 10 frmsinsi net için derlenmiştir
|