![]() |
Le Corbusier |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Le CorbusierLe Corbusier “Ben bu kitapta, Modulor’u bir alegori gibi ele almayı denedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bu kez denetim bizzat Modulor’u kullananlar, onun içinde yaşayanlar ve onunla tasarım yapanlar tarafından üretilip yayılacaktır ![]() Modulor, geometrik bir biyo-hijyen ölçeği olarak, (öjenik projede olduğu gibi) imha etmenin değil, sınırsızca tekrarın tasarım teknolojisi ![]() ![]() Ama Modulor, görünürde egemen metre ve inç sistemlerinin yerine bireysel bir ölçek koyarak standartları devirmek gibi devasa bir direnişe girişirken; bedenleri çerçeveleyip kuşatarak, aşkınlıktan medet umarak, faydacılıktan vazgeçmeyerek, cinsiyetçiliği sürdürerek, tarihselciliğe sadık kalarak, hiçbir biçimde bir direnişe benzemeyen bir yol çizmiştir kendine ![]() Öte yandan, Modulor’un yapamadığını, yani geometri yoluyla bedenleri kuşatıp politikasızlığa kapatma işini, bugünün “Roma’sı olmayan İmparatorluk”unun başardığı görülüyor ![]() ![]() Yirminci yüzyılın Le Corbusier (asıl adıyla Charles-Èdouard Jeanneret) gibi başat mimarlık figürlerini konu edinen çalışmaları, yapıtın halesini yeniden çizmek tehlikesi bekler ![]() ![]() Mimarlık nesnesinin kenti de ‘hesaba katması’ gerektiği yönünde, özellikle de yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren güç kazanan yapıbozumcu eleştirel literatürün genişlemesinden sonra yirmi birinci yüzyılda bizi ne bekliyor? Görünen o ki, polis ’ten politics’e kayan normatif modernlik eleştirilmeye devam edecek ve mimari etkinliğin biyosiyasi boyutu daha çok masaya yatırılacak ![]() ![]() Ürünün Resimleri: ![]() Ürün Özellikleri :
Piyasa Fiyatı - 11 ![]() ![]() 15,83 TL |
![]() |
![]() |
|