|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
demektir, manastır, manastırın, nerededir, tarihcesi |
![]() |
Manastır Nedir? Manastır Ne Demektir? Manastır Nerededir? Manastırın Tarihçesi Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Manastır Nedir? Manastır Ne Demektir? Manastır Nerededir? Manastırın Tarihçesi Nedir?Manastır Nedir? Manastır Ne Demektir? Manastır Nerededir? Manastırın Tarihçesi Nedir? Manastır Nedir? Manastır Ne Demektir? Manastır Nerededir? Manastırın Tarihçesi Nedir? Manastır (Makedonca: Битола / Bitola), Makedonya Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kentidir ![]() Monastır ya da Manastır (Arapça: المـنسـتير al-Munastîr olarak yazılır ![]() ![]() ![]() Balkan Savaşında Rumelideki Manastır şehrinin işgalinde Manastır ismi hem Yunanlılar, hem Bulgarlar hem de Sırplarca kadim adı olan Bitola ile değiştirilmiştir ![]() Eğer kadim adı monasterium'dan gelmîş olsa yani Manastır anlamında olsa bilakis bu ismi değiştirmezler, kadim ismini korurlardı ![]() ![]() ![]() Makedonya sınırlarında kalan Manastır isminin kökeni aslında oradaki ahalinin köken olarak Kırgız olmalarından ve manas destanından gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca diğer bir kaynaksız teoriye göre Bitola adı büyük bir olasılıkla, “manastır” anlamına Obitel (Bitel, Bitola) sözcüğünden gelir, denmektedir ![]() Coğrafyası Pelagonya vadisinin güney bölümünde, Yunanistan sınırı yakınında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Ekonomi Manastır, önemli bir endüstri, tarım, ticaret, eğitim ve kültür merkezidir ![]() ![]() Geleneksel olarak köklü bir ticaret merkezi olan Bitola, konsolosluklar kenti olarak da ünlüdür ![]() ![]() Tarih Murat döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmış, Balkan Harbi'nde (1912 yılında) elinden çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı'nın İdare-i Umumiye-i Vilayat Kanununu ile Fransız idari yapısına geçerek mülki taksimata göre ilk örnek olarak oluşturulan Vilayetinin (İl) merkezi olup Osmanlı Devletinde Rumeli Vilayeti Celilesi olarak adlandırılırdı ![]() ![]() Balkan sinemasının ilk kameramanları olan Manaki kardeşlerin bu şehirde çalışmaları nedeniyle şehirle ilgili, Osmanlı dönemini gösteren, çok sayıda fotoğraf ile Sultan V ![]() ![]() Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, buradaki Manastır Askeri İdadisindeİttihat ve Terakki’nin de en önemli muhalif merkezlerinden biri olmuştur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|