Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilek, haber, hangileridir, kipi, kipleri, nelerdir, örnekler

Dilek Ve Haber Kipi Nedir? Dilek Ve Haber Kipleri Hangileridir Örnekler Nelerdir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dilek Ve Haber Kipi Nedir? Dilek Ve Haber Kipleri Hangileridir Örnekler Nelerdir?

Haber Kipleri :

İş, oluş ve hareketleri bir zamana bağlayarak bildiren kipler haber kipleridir

- Di' li (belirli , görülen) geçiş zaman : Bu kip, eylem tabanlarına -di eki getirilerek yapılır İşin, oluşun, sözden önce greçekleştiğini ve kesin olduğunu bildirir

Kitabını al-dı-m
Tatile git-tik

- Miş' li ( belirsiz) geçmiş zaman : Bu kip eylem tabanlarına -miş eki getirilerek yapılır Eylemin geçmişte olduğunu bildirir Ancak, eylemi anlatan kişi eylemi görmemiş; duymuş ya da sonradan farketmiştir Olanın kesinliğinden emin değildir

Koltukta uyu-muş-sun
Aydın, balık tut-muş

- Şimdiki zaman : Eylem tabanlarına -(i)yor eki getirilerek yapılır İşle anlatış birliktedir

Dersine çalışı-yor
Beni görmü-yor

- Gelecek zaman : Eylem tabanlarına -ecek (-acak) eki getirilerek yapılır Eylemin, sözden sonra yapılacağını anlatır

Bir ay sonra Antalya' ya gideceğiz

- Geniş zaman : Eylem tabanlarına -(i)r eki getirilerek oluşturulur Eylemin her zaman yapılabileceğini anlatır

Her gece kitap okur
Babam beni bekler

-----------------------------------------Dilek Kipleri :

-İstek bildiren kiplerdir
-Bir zaman kavramı taşımazlar

4 çeşidir vardır:

1- İstek kipi : Eylem tabanına -e (-a) getirilerek yapılır İşin, hareketin olması isteğini belirtir

2- Dilek Şart kipi : Eylem tabanına -se (-sa) eki getirilerek yapılır Hem dilek hem de şart bildirir

3- Gereklilik kipi : Eylem tabanına - meli (-malı) eki getirilerek yapılır Eylemin mutlaka olması, yapılması gerektiğini anlatır

4- Emir (buyrum) kipi : Kip eki yoktur Emir anlamıyla eylemleri bildirir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

1 Haber kipi ekine örnek cümleler:

Di'li geçmiş zaman:
  • Bu sabah gazeteyi okumadım
Miş'li geçmiş zaman:
  • Arkadaşım düşüp ayağını kırmış
Gelecek zaman:
  • Eve saat kaçta geleceksin?
Şimdiki zaman:
  • Babam bahçedeki ağaçları buduyor
Geniş zaman:
  • Üstünü kalın giymezsen üşürsün
2 Dilek kipi ekine örnek cümleler:

Emir kipi:
  • Hemen odanı topla!
İstek kipi:
  • Şoför Bey, müsait bir yerde ineyim
Gereklilik kipi:
  • Çocuklara karşı daha hoşgörülü olmalısın
Şart kipi:
  • Bu akşam biraz erken yatsam

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com