|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölümü, hangileridir, meslekleri, nelerdir, sayısal |
![]() |
Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir? Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir? Sayısal Bölümü Meslekleri 1 AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretimin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Bu programda eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Ağaç işleri endüstri mühendisliği programına girmek isteyen bir öğrencinin, matematik ve fen derslerinde başarılı olması gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını başarı ile tamamlayanlara "Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() Çalışma Alanları Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını bitirmiş kişiler mobilya, doğrama, yonga, lif levha, kaplama ve kereste fabrikaları ile prefabrik konut üretim alanlarında, ağaç işleri ile ilgili işyerlerinde, endüstri kuruluşlarının projelendirilmesi, iç mimari dekorasyon, ağaç kakma, müzik aletleri yapımı ile ilgili iş yerlerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ Programın Amacı Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ İç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri değerlendirme ve işleme teknolojisi, avlama teknolojisi konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() ![]() ![]() BESLENME VE DİYETETİK Programın Amacı Beslenme ve diyetetik programının amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Diyetisyen" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları: Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM İlk yıl makine-resim -konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte ![]() ![]() ![]() ![]() BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır ![]() BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ Bilgisayar Öğretmenliği Programında okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilmektedir ![]() BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI Programın Amacı Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik, programlama dilleri, teknik resim, istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar ![]() ![]() Çalışma Alanları Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır ![]() BİLGİSAYAR VE ENFORMATİK Bilgisayar mühendisliği programı sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() ![]() ![]() BİLGİSAYAR VE KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ Bilgisayar sistemlerini yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanımı konularında çalışacak, araştırma yapacak elemanlar yetiştirilir ![]() ![]() ![]() BİTKİSEL ÜRETİM Bol ve kaliteli bitkisel ürün elde edebilmek için bitkilerin hastalıklardan, zararlı ve yabancı otlardan korunması bu bölümün inceleme ve araştırma alanına girer ![]() ![]() ![]() BİYOKİMYA Programın Amacı Biyokimya programının amacı, biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme ve çevre olayları ile ilgili konularda araştırma ve eğitim yapmaktır ![]() Programda Yer Alan Belli Başlı Dersler Biyokimya programı "Biyokimyagerlik" ve "Biyoteknoloji Ağırlıklı Kimyagerlik" olmak üzere iki alt dala ayrılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Biyokimya alanında çalışmak isteyenlerin biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, bilimsel çalışmalara istekli, meraklı, görme sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Biyokimya programını bitirenlere bitirdikleri dala göre "Biyokimyager" veya "Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyager" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() Çalışma Alanları Mezunlar, gıda, ilaç, tıbbi kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri ve fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, üniversite, tıbbi tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma laboratuvarlarında görev alabilirler ![]() ![]() BİYOLOJİ Canlıların, yeryüzünde dağılımı, anatomisi, fizyolojisi üzerinde eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ Eğitim Fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİYOLOJİ VE GENETİK Programın Amacı Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() Çalışma Alanları Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler ![]() ![]() ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırıcı, azimli, üstün bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Çevre mühendisliğinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Çevre mühendisliği çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri 2 DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğalgaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Deniz mühendisleri tersanelerde, DSİ' de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler ![]() DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir ![]() ![]() DERİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Deri ve lif teknolojisi programının amacı deri, pamuk ve yünün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deri ve lif teknolojisi programında fizik, kimya, biyoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka lif bitkileri, hayvansal lifler, bitkisel lifler, madensel lifler, sentetik lifler, kürk hayvanları ve yetiştirilmesi, büyükbaş hayvan derilerinin işlenmesi konuları ile ilgili dersler okutulmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Deri ve lif teknolojisi alanında çalışacak kimselerin temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, inceleme ve araştırmaya meraklı, yaratıcı kişiler olmaları beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler Deri ve lif teknolojisi bölümünü bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisleri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler ![]() DİŞ HEKİMLİĞİ Programın Amacı Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Ön lisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÖKÜM ÖĞRETMENLİĞİ Endüstride üretilen makine parçalarının modellerinin planlanması, kalıbın hazırlanması ve sıvı haline gelen madenin kalıba dökülmesini sağlayacak elemanları yetiştirir ![]() ![]() EBELİK Programın Amacı Ebelik programı ana-çocuk sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Ebelik programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur ![]() ![]() Gereken Nitelikler Ebelik kızlara açık bir meslektir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Ebelik programını bitiren bir öğrenciye "Ebe" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Ebeler, kırsal alana sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında, doğum hane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi, eğitimci ebe olarak görev alırlar ![]() ECZACILIK Programın Amacı Eczacılık programında, sentetik, yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Eczacılık programında, başta kimya olmak üzere fizik, matematik ve biyoloji dersleri verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak, fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Eczacılık programını bitirenlere "Eczacı" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak, bazıları laboratuvarlarda, ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar, küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi,iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır ![]() ![]() ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ Elektrik öğretmenliği, teknik eğitim fakültesine bağlı bir bölüm olup, bölüm ile ilgili örgün ve yaygın eğitim yapan meslek okullarına branş dersi öğretmeni yetiştirilmesi amaçlanmıştır ![]() ![]() ![]() ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı, kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli, dikkatli ve yaratıcı kimseler olmaları gereklidir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Elektrik-elektronik mühendisi üretme, iletme ve dağıtmayla ilgili sistemlerin, projelerin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi telgraf-telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine, enerji üretiminden mikroelektronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar ![]() Çalışma Alanları Elektrik-elektronik mühendislerinin büyük bir kısmı PTT, TRT gibi kamu kuruluşlarında, bir kısmı özel sektörde ya da serbest çalışmaktadırlar ![]() ![]() ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi, iletimi,dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() ![]() ELEKTRONİK ÖĞRETMENLİĞİ Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endüstri meslek liseleri, teknik liseler, ticaret liseleri ve diğer ilgili kurumlarda alanlarıyla ilgili bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak amaçlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri 3 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Elektronik haberleşme mühendisliği programının amacı, telgraf, telefon haberleşmesinden uydu haberleşmesine, ev aletlerinden elektronik tıp cihazları üretimine kadar yayılan çok geniş bir alanda uygulanan her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirmesi konusunda eğitim yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Elektronik haberleşme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Elektronik haberleşme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yetenek düzeyine sahip, fiziğe, özellikle elektrik konularına ilgili, göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek, yaratıcı kişiler olmaları beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Elektronik haberleşme mühendisliğini programını bitirenler "Elektronik Haberleşme Mühendisi" ünvanı almaya hak kazanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Elektronik haberleşme mühendisleri PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler ![]() ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Endüstri mühendisliği programı, ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Endüstri mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Endüstri mühendisliği programında başarılı olabilmek için analitik düşünme yeteneğine sahip ve yaratıcı olmak, mühendisliğe ve sosyal bilimlere ilgi duymak gerekmektedir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere "Endüstri Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda iş bulabilirler ![]() ![]() ![]() ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI Bu program endüstride üretilmesi düşünülen herhangi bir metanın hangi maddeden yapılacağını, kullanılış özelliklerini, estetik özelliklerini araştırabilen ve kamuoyunun beğenisini toplayabilmek için araştırmalar yapan ve üretime her yönde katkıda bulunan elemanları yetiştirmeyi amaçlar ![]() ![]() ENDÜSTRİYEL TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ Bölümün amacı, çeşitli hammaddelerin işlenerek, bunlardan çeşitli endüstri ürünlerinin tasarlanması,üretimlerinin planlanması, üretilen ürünlerin geliştirilmesi ve kalite kontrollerinin yapılması alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar ![]() ![]() ![]() ![]() FİZİK Programın Amacı Fizik, madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Fizik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında temel fizik, matematik, kimya gibi dersler verilir ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Fizik programını bitirenlere "Fizikçi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar gelişmediğinden fizikçilerin özel sektörde çalışmaları söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİZİK MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Fizik mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Fizik mühendisliği programını bitirenlere "Fizik Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ Eğitim fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON Doğuştan veya sonradan her hangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara,gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Gemi inşaatı mühendisliği programının amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Gemi inşaatı mühendisleri, devlete ait tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde görev alabilirler ![]() GIDA MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar ![]() Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir ![]() Gıda Bilimi Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb ![]() ![]() Gıda Teknolojisi Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri 4 GÜVERTE Programın Amacı Güverte programının amacı, uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Güverte programını bitirenlere "Uzak yol Güverte Zabiti" ünvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Uzak yol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler ![]() HEMŞİRELİK Programın Amacı Hemşirelik programının amacı, birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde, hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Hemşirelik programını tamamlayanlara "Uzman Hemşire" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar ![]() ![]() ![]() HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla islenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır ![]() ![]() Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() İÇ MİMARLIK Programın Amacı İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Gereken Nitelikler Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler İç mimarlık programında mezun olanlara "İç Mimar" unvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır ![]() ![]() ![]() İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ İlköğretim okullarında matematik öğretmeni olarak görev alabilirler ![]() ![]() ![]() İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj,havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler İnşaat mühendisliğini bitiren öğrenciye "İnşaat Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de, bir bölümü uygulama alanında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İSTATİSTİK Bölümde belli bir alanda veri toplama, bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı İşletme mühendisliği programı, işletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler İşletme mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler İşletme mühendisliği bölümüne girebilmek ve bu bölümde başarılı olabilmek için bir öğrencinin üstün bir genel akademik yeteneğin yanı sıra, özellikle sayısal düşünme yeteneğine sahip, matematik, fizik, kimya gibi temel fen, sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim derslerinde başarılı olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler İşletme mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye "İşletme Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları İşletme mühendisliği Türkiye'de giderek aranan bir meslek olma yolundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Yeryüzünün biçim ve büyüklüğünün ölçülerek standart haritalarda çizgiler halinde gösterilmesi, sualtı haritalarının yapımı, yeraltı ve yerüstü maden işletmeleri ile ilgili ölçme ve değerlendirme çalışmaları jeodezi ve fotogrametrinin inceleme alanına girer ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Üniversitelerin jeodezi ve fotogrametri bölümlerinde lisans öğretiminin süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği eğitiminde başarılı olmak için matematik ve özellikle geometri, fizik, kimya, jeoloji ve biyolojiyle ilgili, bu alanlarda iyi yetişmiş, üstün bir akademik yetenek yanında özellikle sayısal düşünme ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmak gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Jeodezi ve fotogrametri bölümünü bitirenler "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi" ünvanına hak kazanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Ülke savunması, taşınmaz mal hukukunu güvence altına alan ülke kadastrosu, şehir imar planları, toprak dağıtımı, ormancılık, yol yapımı, sulama ve kurutma, elektrik ve etüd, coğrafi-jeolojik ve arkeolojik araştırmalar, vergileme, doğal afetlerden korunma vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeodezi ve fotogrametri mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, Tapu Kadastro ve Harita Müdürlüklerinde, belediyelerde görev alırlar ![]() ![]() ![]() JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Jeofizik mühendisliği programı petrol, her çeşit maden ve endüstriyel minerallerin aranması, bulunan rezervlerin özelliklerinin saptanması ve maden mühendisleri tarafından işletilmeye başlanıncaya kadar jeoloji mühendisleri ile işbirliği ile arazi çalışmaları yapılması, ayrıca yeraltı suyu ve jeotermal enerji araştırmaları ile baraj, demiryolu, karayolu ve havaalanlarının zemin etütleri ve deprem ile ilgili konularda eğitim ve araştırma etkinliklerini yürütür ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Eğitim programında, matematik, fizik, kimya, dinamik, statik, jeodezi ve topografya gibi temel derslerin yanı sıra jeoloji ve jeofiziğe ait meslek dersleri bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Jeofizik mühendisliği programına girmek isteyenlerin, normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, bedence güçlü kimseler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Mezunlara "Jeofizik Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Jeofizik mühendisleri, Maden Tetkik Arama, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Su İşleri, Etibank Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, Toprak-Su, Yol-Su-Elektrik Kurumu, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri ile büyük şehir belediyelerinde çalışmaktadırlar ![]() JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Jeoloji mühendisliği programı, matematik, fizik, kimya gibi temel ve jeoloji, mühendislik vb ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Jeoloji mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe sahip, jeoloji, fizik, kimya,matematik, coğrafya ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan bir kimse olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Üniversitelerin jeoloji mühendisliği bölümünü bitirenler bu alanda "Jeoloji Mühendisi" ünvanına hak kazanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Bu alanda yetişenlerin büyük bir bölümü kamu kuruluşlarında, pek azı ise özel sektörde çalışmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri 5 KİMYA Maddelerin kimyasal nitelikleri, atom yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği konusunda çalışmalar yaparak bu yolla yeni maddelerin üretimde kullanılması gibi alanlarda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() KİMYA MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Kimya mühendisliği programı, kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması; kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı; yapımının amaca uygunluk açısından denetlenmesi; kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçte değerlendirme, denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda kuramsal ve uygulamalı eğitim vermekte ve araştırma yapmaktadır ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Kimya mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Kimya mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi konularına ilgili, bilimsel merakı olan, sabırlı ve insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen bir kimse olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Kimya mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar "Kimya Mühendisi" ünvanı almaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Teknoloji karşısında kimya mühendisleri edilgen bir duruma düşmekte, üretim sürecinin dışında kalmaktadır ![]() ![]() KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb ![]() ![]() ![]() ![]() KONTROL SİSTEMLERİ TEKNOLOJİSİ Programın Amacı Kontrol sistemleri teknolojisi programının amacı,endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımı, onarımı ve işletilmesi alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Kontrol sistemleri teknolojisi programında başlıca, matematik, bilgisayar, genel-teknik, iletişim elektrik-elektronik ilkeleri, mikro elektronik sistemler, ölçme ve kontrol, ve hidrolik, tesis ve işlem kontrolleri gibi dersler yer almaktadır ![]() Gereken Nitelikler Kontrol sistemleri teknolojisi programında okumak isteyen bir öğrencinin matematiğe ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olması gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Kontrol Sistemleri Teknolojisi programını bitirenlere "Kontrol Sistemleri Teknikeri" ünvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Kontrol sistemleri teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler veya özel işyeri açabilirler ![]() MADEN MÜHENDİSLİĞİ Madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() MAKİNE Programın Amacı Makine programının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak, işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Makine programında daha ziyade atölye çalışması ve imalat teknolojisi, teknik ve meslek resmi, mekanik malzeme, ölçme ve kalite kontrol, makine bilgisi gibi meslek dersleri yanında güzel sanatlar ve genel kültür dersleri ile uygulamalı dersler okutulur ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bir öğrencinin makine programında başarılı olabilmesi için matematiğe, fiziğe ve özellikle mekanik konusuna ilgi duyması, uzay ilişkilerini görebilme ve mekanik düşünme yeteneğine sahip olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Bu programın mezunlarına "Makine Teknikeri" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() Çalışma Alanları Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara elemanı olarak çalışırlar ![]() MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur ![]() ![]() Gereken Nitelikler Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Kalkınma çabasında olan ülkemizde, diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır ![]() ![]() MATEMATİK Matematik ilke, yöntem ve sistemlerin analizi, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik olanlara uygulanması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Matematik mühendisliği programı, endüstri, mühendislik ve ekonomi problemlerinin matematiksel çözümü konularında eğitim ve araştırma yapar Programda Okutulan Belli Başlı Derslerin süresi 4 yıl olup başta matematik olmak üzere bilgisayar, mühendislik ve sosyal bilimler alanları ile ilgili dersler okutulmaktadır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Matematik mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin matematikte ve fen derslerinde başarılı, araştırmaya meraklı, bir olayı bütün yönleriyle ele alıp, getirebileceği sonuçları birleştirerek sağlıklı bir çözüm bulabilecek düşünme yeteneğine sahip olması beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Matematik mühendisliği bölümünü bitirenlere "Matematik Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Matematik mühendisi ünvanını alan kimseler TÜBİTAK, MTA gibi kurumlarda, özel ve resmi fabrikalar ile üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında, çeşitli kuruluşlarla bankaların bilgiişlem birimlerinde çalışabilmektedirler ![]() MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() METAL ÖĞRETMENLİĞİ Temel fen dersleri, talaşlı üretim teknolojisi oksijen gaz kaynak teknolojisi, statik, dinamik, istatistik, elektrik bilgisi, teknik resim, diferansiyel denklemler, elektrik ark ve ileri kaynak teknolojisi, malzeme, cisimlerin dayanımı, metal süsleme sanatı, metalurji termodinamiği, sıcak şekillendirme, kalite kontrol vb ![]() ![]() Metal işleri, döküm, dökümcülük ve model modelcilik olmak üzere üç ayrı dalda öğretim yapılır ![]() ![]() ![]() METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Metalurji ve malzeme mühendisliği programının,bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik, seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Metalurji ve malzeme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Metalurji ve malzeme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe özellikle sayısal düşünme, uzay ilişkilerini görebilme, tasarım yeteneklerine sahip; kimya, fizik, matematik ve yerbilimlerine ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş olmaları gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Bu programı bitirenlere "Metalurji Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Metalurji ve malzeme mühendisleri, aşağıda verilen alanlarda faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkânına da sahiptirler ![]() ![]() METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Meteoroloji mühendisliği programı, atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Meteoroloji mühendisliği programının birinci yılında, matematik, geometri, fizik, kimya, teknik resim, bilgisayar bilimi dersleri okutulur ![]() ![]() Gereken Nitelikler Meteoroloji mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel yeteneğe sahip, matematik, kimya, jeoloji, fizik, astronomi ve coğrafyaya ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş, sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Meteoroloji programını bitirenlere "Meteoroloji Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Meteoroloji mühendislerinin çalışmalarına günümüzde giderek artan bir gereksinme uyulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MİMARLIK Programın Amacı Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler ![]() ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sayısal Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sayısal Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sayısal Bölümü Meslekleri 6 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK Programın Amacı Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir ![]() ![]() Çalışma Alanları Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler ![]() ![]() NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Nükleer enerji mühendisliği bölümünün amacı nükleer enerjinin üretilmesi, geliştirilmesi ve barışçı amaçlarla kullanılması ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Nükleer enerji mühendisliği, teknolojiye ve bilgisayarlardaki gelişmeye paralel olarak gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Nükleer enerji mühendisliği alanında eğitim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne, fizik bilimine karşı derin bir ilgiye ve bilimsel meraka sahip, yaratıcı kimseler olması beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Nükleer enerji bölümünü bitirenler "Nükleer Enerji Mühendisi" ünvanını alırlar ![]() ![]() Çalışma Alanlar Nükleer enerji mühendisleri Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TÜBİTAK gibi araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedir ![]() ![]() ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ Orman endüstrilerinin kurulması, işletilmesi, idaresi,işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolleri ve pazarlanması, orman ürünleri kimyası, kağıt fabrikası, teknik resim, endüstri işletmeciliği gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() Bu bölüme girmek isteyenlerin biyoloji dersi gibi başta fen derslerinin yanı sıra, doğa ve çevre bilinci gelişmiş insanlar olması istenir ![]() ![]() ![]() ![]() ORMAN MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Orman mühendisliği programı, orman alanlarının saptanması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Orman mühendisliği programında başta biyoloji özellikle botanik olmak üzere genellikle kimya, matematik gibi temel bilim dersleri verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Orman mühendisliği programına girebilmek için, başta biyoloji olmak üzere, fen derslerinde başarılı ve ortalamanın üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmak gereklidir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Orman mühendisliği bölümünü bitirenlere "Orman Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Orman mühendisleri genellikle devlet sektöründe görev almaktadırlar ![]() ![]() OTOMOTİV ÖĞRETMENLİĞİ Her türlü içten yanmalı motorların, makine sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretim planlaması ile onarım programlarında çalışacak elemanlar yetiştirir ![]() ![]() ![]() ![]() PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Petrol ve doğalgaz mühendisliği programı, petrolün ve doğalgazın bulunması, çıkarılması ve üretimi konularında eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Petrol ve doğalgaz mühendisliği programında fizik, matematik, kimya ve jeoloji gibi temel dersler; üçüncü ve dördüncü yıllarında ise petrol jeolojisi, petrol üretimi mühendisliği, doğalgaz mühendisliği, sondaj mühendisliği gibi petrol ve doğalgaz mühendisliği ile ilgili dersler verilmektedir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Petrol ve doğalgaz mühendisliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğe sahip ve fen derslerinde özellikle kimya konusunda başarılı olmak gereklidir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye ""Petrol ve Doğalgaz Mühendisi" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Petrol ve doğalgaz mühendisleri, Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğünde; TPAO ve ona bağlı şirketlerde; özel petrol şirketlerinde, MTA, DSİ ve BOTAŞ' ta görev almaktadırlar ![]() PEYZAJ MİMARLIĞI Programın Amacı Peyzaj mimarlığı programının amacı, insanın doğal çevresinin bilinçli bir biçimde, insanlar için yararlı ve estetik özellikleri olan bir çevre halinde düzenlenmesi konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Peyzaj mimarlığı programında fizik, kimya, zooloji, botanik, jeoloji, meteoroloji, peyzaj mimarisi teme ilkeleri, perspektif model çizme tekniği, süs bitkileri üretim tekniği, şehir ve bölge planlamanın temel ilkeleri, peyzaj ekolojisi, kırsal çevre sorunları, ağaçlandırma, bitki sosyolojisi gibi dersler okutulmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Peyzaj mimarlığı alanında çalışmak isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yetenek dışında şekil-uzay yeteneğine ve estetik görüşe sahip, biyolojiye ilgili ve tabiatı seven bir kimse olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Peyzaj mimarlığı programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" ünvanı verilir ve diplomada bölümün adı belirtilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Peyzaj mimarlığı genellikle belediyelerde ve toplu konut yapan inşaat şirketlerinde görev alabilirler ![]() SAĞLIK MEMURLUĞU Programın Amacı Sağlık memurluğu programının amacı, insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Sağlık memurluğu programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, istatistik, mikrobiyoloji, parazitoloji, psikoloji, kişiler arası ilişkiler, iç hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve bakımı, bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı, gibi dersler okutulmakta, klinikte uygulama yaptırılmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam, dayanıklı, sabırlı, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde, ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler ![]() ![]() SERAMİK MÜHENDİSLİĞİ Seramik mühendisliği programının amacı, seramik teknolojisi ve seramik sanatları alanında çalışacak yaratıcı insan gücü programını yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ Sistem mühendisliği, basit alt sistemlerin ve ya bu alt sistemlerden oluşan karmaşık sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SU ÜRÜNLERİ Programın Amacı Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim; balık, istakoz, kerevit gibi su hayvanlarının avlanması, bunların havuzlarda üretilmesi ve pazarlanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim derslerinden başka ekoloji, balık üretim teknolojisi, su kimyası ve kirlenmesi, balık besleme ve yem teknolojisi, av malzemeleri yapım tekniği, kooperatifçilik ve modern işletme tekniği gibi dersler okutulmakta, uygulamalar yaptırılmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Su ürünleri programına girmek isteyen kimselerin, başta biyoloji olmak üzere, temel bilimlere ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan ve balık yetiştirmekten hoşlanmaları beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Su ürünleri programını bitirenlere "Su Ürünleri Teknikeri" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Su ürünleri teknikeri, devlet sektöründe veya özel sektöre ait su ürünleri üretim merkezlerinde çalışabilir veya kendileri özel üretim yeri açabilir ![]() ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA Programın Amacı Şehir ve bölge planlama bölümü, şehir alanının ekonomik olanaklara, insanların ihtiyaçlarına ve estetik kurallara uygun olarak planlanması ve çevre düzenlenmesine ilişkin eğitim ve araştırma yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Şehir ve bölge planlama bölümlerinde öğretimin ilk yılında öğrenciler matematik, sosyoloji, antropoloji (insanbilim), ekonomi, şehir planlamaya giriş dersleri alırlar ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Şehir ve bölge planlama bölümlerine girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra, matematik, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, tarih gibi derslerde başarılı olmak gerekir ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Şehir ve bölge planlama programından mezun olanlar "Şehir Plancısı" ünvanını alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Ülkemizde şehir plancılarının çoğunluğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Enerji Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında görev almaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() TASARIM KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ Bölümün amacı, ülkemizdeki teknik okullara vasıflı ve nitelikli makine teknik öğretmen yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Tekstil mühendisliği bölümü tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda araştırma ve eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Tekstil mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Tekstil mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Tekstil Mühendisi" ünvanı verilir ![]() Çalışma Alanları Tekstil mühendisliği mezunları iplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() TELEKOMİNİKASYON MÜHENDİSLİĞİ Bu mühendislik disiplininde enformasyonun üretimi, dağıtımı ve algılanması esastır ![]() ![]() Mezun öğrenciler telekomikasyon mühendisi ünvanını alırlar ![]() ![]() TIBBİ BİYOLOJİK BİLİMLER Programın Amacı Tıbbi biyolojik bilimler programı modern tıbbın gereksinimlerinden doğmuş olup amacı tedavi edici hekimin yeterince uğraşamadığı tıbbın temel konularında, geniş teorik bilgiye sahip ve uygulamaya yatkın araştırmacı yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Tıbbi biyolojik bilimler programında öğretim 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Bu bölümde başarılı olabilmek için bilimsel çalışmayı sevmek esastır ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Tıbbi biyolojik bilimler programını bitiren öğrenciye "Tıbbi Biyolog" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Tıbbi biyolojik bilimler programı mezunları yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilirler, klinik ve laboratuvarda yönetici olarak görev alabilirler ![]() ![]() ![]() TÜTÜN EKSPERLİĞİ Bölüm tütün bitkisinin yetiştirilmesinden, tütünün içilecek hale gelinceye kadar geçirdiği evrelerde yapılması gereken tüm işlemlerde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektedir ![]() ![]() ![]() UÇAK MÜHENDİLİĞİ Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() UZAY MÜHENDİSLİĞİ Programın Amacı Uzay bilimleri ve teknolojisi programının amacı, uzay bilimleri ve uzay teknolojisi konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Uzay bilimleri ve teknolojisi programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Uzay bilimleri ve teknolojisi programında başarılı olmak için, üstün bir akademik yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ciddi bir ilgi duymak gereklidir ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Uzay bilimleri ve teknolojisi programını bitirenlere "Uzay Mühendisi" unvanı verilmektedir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Uzay mühendisleri Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarda görev alabilirler ![]() ![]() VETERİNER Veteriner fakülteleri, evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapmaktadır ![]() ![]() ![]() YAPI ÖĞRETMENLİĞİ Matematik, kimya, fizik, yapı malzemesi, teknik resim, atölye teknikerleri ( ahşap) atölye teknikleri (kagir), yapı bilgisi, yapı makineleri, meslek resmi, statik ve yapı hesapları, cisimlerin dayanımı, zemin mekaniği, yapı tasarımı, temel inşaat, topografya, betonarme, su yapıları, eğitim yönetimi, elektrik tesisat bilgisi, sıhhi tesisat bilgisi, çelik yapılar, ölçme-değerlendirme, eğitim ekonomisi, yapı işletmesi ve maliyet hesapları gibi dersler uygulamalı olarak işlenir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|