|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
istiklal, marşının, ritim, özelliği |
![]() |
İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği - İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği - İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği Nedir?İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği - İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği Nedir? İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği - İstiklal Marşı'nın Ritim Özelliği Nedir? bestekarın bu anlatışından, eseri önce sözsüz olarak bestelediği ve daha sonra mehmet akifşin şiirini besteye giydirdiği anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ben İstiklal marşını bestelerken kulaklarımda İzmire koşan atlıların dörtnal sesleri vardı ![]() ![]() plaklardaki ağır tempolu çalınışı ise; "sahibinin sesi" stüdyosunda orkestra ile plağa çaldığımız zaman teknisyenler, bunun çok süratlı bir marş olduğunu ve dolayısıyla plağın ancak yarısını doldurduğunu söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() görüldüğü gibi tam bir alaturka davranışla İstiklal marşımızın en can alacak noktası; ritmi, ölü doğrulmuştu ![]() plak yayıldıktan sonra ağır ritm de hafızalara yerleşti ve besteci ölümüne kadar bu ağır ritmi yürüğe götürmeye uğraştı durdu ![]() ayrıca, marşın türk temlerini ifade etmediği ve hatta karmen silva isimli bir operetten alındığı da iddia edilmiştir ![]() daha sonra marşın değiştirilmesi tezi ortaya atılarak yetkili yetkisiz türlü şahıslar tarafından türlü fikirler ileri sürülmüşse de değiştirilmesi fikri tutmamıştır ![]() bu konudaki makul olan umumi kanaat; her ne kadar yeniden daha iyisini yapmak imkansız değilse de eskisinin artık tarih olmuşluğu hakikatı nazara alınarak, bunun üzerinde gerekli rötuşlarla mevcudu onarmaktır ![]() kaynak ; ilkadimdergisi |
![]() |
![]() |
|