Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baharatlarla, bilgiler, ilgili

Baharatlarla İlgili Bilgiler

Eski 06-07-2007   #1
angelesdream

Baharatlarla İlgili Bilgiler



Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştirSıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır

Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır

Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır

Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır

Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir

Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır

Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır

Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir

Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır

Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır

Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır

Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot Domatesle mükemmel bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır

Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Süslemeye çok uygundur

Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır

Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavi-siyah veya beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır

Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır

Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür

Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır

Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır Elma ile ilginç bir uyumu vardır

Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır

Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir Genel olarak pişirilerek yenir Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır

Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır

Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır

Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir

Köftebaharı : Köftelerde kullanılır

Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır

Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır

Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır

Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır

Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır

Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır

Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur

Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır

Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurAyrıca genellikle salatalarda da kullanılır

Pembebiber : Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır

Pimpinel : Bir anason türüdür Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır

Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır

Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır

Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır

Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır

Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır

Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır

Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır

Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır

Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir Pek çok yemekte kullanılır

Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır

Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır

Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır

Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır

Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır

Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır

--------------------------------------------------------------------------------

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.