![]() |
Ezan Nedir? Ezan Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir? Ezan Ne Demektir? Ezan Okunuşu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ezan Nedir? Ezan Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir? Ezan Ne Demektir? Ezan OkunuşuEzan Nedir? Ezan Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir? Ezan Ne Demektir? Ezan Okunuşu Ezan Nedir? Ezan Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir? Ezan Ne Demektir? Ezan Okunuşu Ezan, İslam dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için okunan sözdür ![]() Namaz için ezan okumak vâcip kuvvetinde bir sünnet-i müekkededir ![]() ![]() ![]() Arapça: 4x الله اكبر 2x اشهد ان لا اله الا الله 2x اشهد ان محمدا رسول الله 2x حي على الصلاة 2x حي على الفلاح 2x الصلاة خير من النوم (Sadece Sabah namazinda okunur ![]() 1x لا اله الا الله Okunuşu: Allahu Ekber (4 kere) Eşhedu enla ilahe illallah (2 kere) Eşhedu enne Muhammeden resulullah (2 kere) Hayya alessalah (2 kere) Hayya alelfelah (2 kere) Allahu Ekber (2 kere) Lailaheillallah (Ancak sabah ezanlarında "Hayya lelfelah" dan sonra iki defa "Essalatü hayrün minen nevm" denilir ![]() Eski İstanbul geleneğine göre: Sabah Ezanı: Sabâ, Dilkeşhâveran makamında Öğle Ezanı: Sabâ, Hicaz makamında İkindi Ezanı: Hicaz makamında Akşam Ezanı: Hicaz, Rast makamında Yatsı Ezanı: Hicaz, Bayatî, Nevâ veya Rast makamında okunurdu ![]() Sabah namazında önce verilen salâ da Dilkeşhâveran makamından söylenirdi ![]() Ezanın Başlangıcı İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Müslümanlar Medîne'ye geldikleri vakit toplanıyorlar ve namaz vakitlerini birbirlerine soruyorlardı ![]() ![]() ![]() "Hristiyanların çanı gibi bir çan edinin" dedi ![]() "Yahudilerin boynuzu gibi bir boynuz edinerek (onu öttürün!)" dedi ![]() ![]() ''Bir adam çıkarsanız da namazı ilan etse!" dedi ![]() ![]() Ebü Umeyr İbnu Enes, Ensar'dan olan bir amcasından naklen anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) halkı namaza nasıl toplayacağı meselesine eğildi ![]() "Namaz vakti olunca bir bayrak dik, onu görünce halk birbirine haber verir" dendi ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu yahudi işidir!" dedi ![]() ![]() "Bu hristiyanların işidir" dedi ![]() ![]() ![]() Bir diğer rivayette şöyle denmiştir: "Ensardan bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resülü! Ben sizin üzüntünüzü görüp ayrıldığım vakit (rüyamdan) bir adam gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah sana hayır göstermiş ![]() ![]() ![]() "Onun gördüğünü aynen ben de gördüm, ancak o, anlatma işinde benden önce davranınca, ben utandım (anlatamadım)" dedi ![]() "Adam anlattıkları arasında şunları da söyledi: "(Mescidin üzerine çıkan adam) kıbleye yöneldi ve dedi ki: "Allahu ekber Allahu akber Allahu ekber Allahu ekber, eşhedu en lâ ilâhe illallah, eşhedu en lâ ilâhe illallah ![]() ![]() Sonra bir miktar durduruldu ![]() ![]() ![]() "Bunu Bilâl'e öğret!" buyurdu ![]() ![]() Abdullah İbnu Zeyd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatu vesselâm), halkı namaz için toplamak maksadıyla çalınmak üzere bir çan yapılmasını emrettiği zaman, ben uyurken yanıma bir adam geldi ![]() ![]() "Ey Allah'ın kulu, bu çanı bana satar mısın?" dedim ![]() "Pekala, ama bunu ne yapacaksın?" dedi ![]() "Bununla insanları namaza çağıracağım" dedim ![]() "Sana bu iş için daha hayırlı bir söz göstereyim mi?" dedi ![]() ![]() "Öyleyse şunu söyle!" diyerek bana öğretti: "Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber ![]() Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, eşhedü enne Muhammeden Resülullah ![]() Hayye ala's-salât, Hayye ala's-salât ![]() Hayye ala'l-felâh, Hayye ala'l-felâh ![]() Allahu ekber Allahu ekber Lâilâhe illallah ![]() "Sonra namazı kılacağın zaman şunu söylersin" dedi ve öğretti: "Allahu ekber Allahu ekber-Eşhedu en lâ ilâhe illallah, Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, Hayye ala's-salât, Hayye ala'l-felâh, Kad kâmeti's-salât, kad kameti's-salât, Allahu ekber Allahu ekber Lâilâhe illallah ![]() Sabah olunca Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek (rüyamda) gördüklerimi haber verdim ![]() "İnşallah bu hak bir rüyadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu evinde olan Ömer İbnu'l-Hattâb (radıyallâhu anh) işitmişti ![]() "Ey Allah'ın Resülü! diyordu, seni hak ile gönderen Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun, onun gördüğünün aynısını ben de gördüm!" Bunu işiten Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Elhamdülillah! Şimdi bu daha sağlam oldu!" dedi ![]() Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: " (Bilâl ezanı okuyup sıra ikâmete gelince) Abdullah: "Onu ben gördüm, ben okumak isterim!" dedi ![]() ![]() Tirmizi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Abdullah İbnu Zeyd ezanla ilgili kıssayı anlatırken elfazı ikişer ikişer zikretti, ikâmeti ise birer kere zikretti ![]() Yine Tirmizî'nin bir rivayetinde denmiştir ki: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ezanı(nda elfaz) çift çift idi, ezanda da ikâmette de ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) Bilâl'e emrederek ikişer kere söyleyerek de ikâmet okumasını emretti ![]() Ebü Mahzüra (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resülü, bana ezanın usülünü öğret" dedim ![]() "Allahu ekber, Allahu -ekber, Allahu ekber, Allahu ekber dersin ve bunları derken sesini yükseltirsin ![]() ![]() Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, eşhedü enne Muhammeden Resülullah ![]() ![]() ![]() Eğer okuduğun ezan sabah ezanı ise şunu da söylersen: "es-Salâtu hayrun mine'n-nevm, es-salâtu hayrun mine'n nevm (Namaz uykudan hayırlıdır) ![]() ![]() Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: "(Ebü Mahzüra dedi ki): "Bana Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) ikâmeti ikişer ikişer öğretti: "Allahu ekber, Allahu ekber, Eşhedu en lâ ilâhe illallah, Eşhedu en lâ ilâhe illallah ![]() Eşhedu enne Muhammeden Resülullah, Eşhedu enne Muhammeden Resülullah ![]() Hayye ala's-salât, Hayye ala's-salât ![]() Hayye ala'l-felâh, Hayye ala'l-felâh ![]() Allahu ekber, Allahu ekber ![]() Lâilâhe illallah ![]() "Duydun mu?" (Ebü Mahzüra): "Evet!" dedi ![]() ![]() ![]() İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Ezan Resülullah devrinde ikişer ikişer idi ![]() ![]() ![]() İbnu Ömer devam eder: "Biz, ikâmeti işittik mi abdest alır, namaza giderdik ![]() İmam Mâlik'e ulaştığına göre: "Müezzin, sabah namazını haber vermek için Hz ![]() ![]() "Essalâtu hayrun mine'n-nevm (namaz uykudan hayırlıdır)" der ![]() ![]() ![]() Mücahid (rahimehullah) anlatıyor: "Abdullah İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le bir mescide girdim ![]() ![]() ![]() ![]() "Haydi bizi bu bid'atçinin yanından çıkar!" dedi ve orada namaz kılmadı ![]() Tirmizi der ki: "İbnu Ömer'den rivayet edildiğine göre, sabah ezanında es-salâtu hayrun mine'n nevm derdi ![]() Ebü Dâvud'un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Ben İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le beraber idim, bir adam öğle veya ikindi namazında tesvîbte bulundu ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Yine Hz ![]() ![]() Ezan Duası Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: |
![]() |
![]() |
|