![]() |
Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anıları Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anısı Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anıları Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anısı Nelerdir?Atatürk'ün kişiliği ile ilgili anıları Atatürk'ün kişiliği ile ilgili anısı Nelerdir? Atatürk'ün kişiliği ile ilgili anıları Atatürk'ün kişiliği ile ilgili anısı Nelerdir? yenilseydik suçlu ben olacaktım ![]() ![]() Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir ![]() ![]() Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk ![]() ![]() - Ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı ![]() Bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım ![]() ![]() Ord ![]() ![]() YANINA ALDIĞI İLK ER O, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() Burhan Cahit MORKAYA İNANMAYANLAR DA HAKLIYDILAR Mustafa Kemal realist bir liderdi ![]() ![]() ![]() - Kuva-yı Milliye'ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler, demişti ![]() Falih Rıfkı ATAY Kaynak: Falif Rıfkı Atay - Mustafa Kemal, Mütareke Defteri, 1955 TÜRK ORDULARI BAŞKUMANDANIYIM Afyonkarahisar'ın hatlarının çözülmesi sonunda birkaç Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in çadırına getirilmişti ![]() ![]() ![]() - Binbaşı mısınız? - Hayır ![]() - Albay mı? - Hayır ![]() - Korgeneral mi? - Hayır ![]() - Peki nesiniz? - Ben Mareşal ve Türk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan Yunanlı kekeledi: - Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de! ![]() ![]() General SHERRIL İZMİR SUİKASTI İzmir'de hazırlanan o alçakça suikastın sonuçsuz kalmasından sonra bir gün bize şu olayı anlatmıştı: - "Ziya Hurşit'in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı ![]() ![]() ![]() - Sen Mustafa Kemal'i öldürecekmişsin, öyle mi? - Evet, dedi ![]() - Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin? - Fena bir adammış o ![]() ![]() ![]() - Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun? - Hayır ![]() - O halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin? - Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi ![]() ![]() O zaman cebimdeki tabancayı çıkararak kendisine uzattım: - Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, öldür, dedim ![]() Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu ![]() ![]() Yahya Galip KARGI |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anıları Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anısı Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anıları Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anısı Nelerdir?ASKERLE GÜREŞ Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü ![]() - Sen güreş bilir misin? Yanındakilerden en kuvvetli görünenlerle Mehmetçiği güreştirdi ![]() ![]() ![]() Ceketini çıkarıp Mehmet'e ense tuttu: - Haydi, bir de benimle güreş! Katıksız ve temiz Anadolu çocuğu Ata'sının yüzüne hayranlıkla baktı: - "Atam," dedi ![]() ![]() Gözleri doldu ve ağlamamak için gülmeye çalıştı ![]() Tahsin UZER Kaynak: Millet Dergisi, 1946 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- ABDÜLHAMİD 1 - Sevme Abdülhamid'i! Yine de sevme! Fakat sakın anısına hakaret edeyim deme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine ayrılmama müsaade buyurmuşlardı ![]() ![]() Nizamettin Nazif TEPEDELENLİOĞLU Kaynak: Hürriyet Gazetesi, 31 ![]() ![]() Not : mythief ; Böyle fikre sahip bir insanın eli öpülmezde kimim öpülür ![]() ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI Hastalığının ilerlemiş zamanında: "Hatta bir gün, bizim önümüzde bazı siyasi sorunlara değinip Romanya' da yapılan hükümet değişmesinden söz ederken, bir patriğin işbaşına gelmiş olmasından hayret duyduğumu söyledim ![]() - "Bir savaş çıktığı takdirde, kanımca yansız kalmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() Kaynak: Nihat Reşat Belger - Atatürk'ün Hastalığı ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- YANINA ALDIĞI İLK ER Atatürk, Mudanya yolu ile Bursa'ya gidiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni tanıdın mı oğul? dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün çelik bakışlı gözleri samimiyetle parladı ![]() - Oğlunu almadılar mı? dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın kalabalığın içinde kaybolmuştu ![]() - İşte Cumhuriyetten beklediğimiz sonuç ![]() ![]() ![]() ![]() Hulusi KÖYMEN Kaynak: Uludağ Dergisi, 1941 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- GENELGEYLE DEVRİM OLMAZ 1924 yılının ilkbaharıydı ![]() ![]() - Depremden çok zarar gördün mü, baba? diye sordu ![]() - Hükümet sana kaç lira verse, zararını karşılayabilirsin? İhtiyar, Kürt şivesiyle: - Valle Padişah bilir! dedi Atatürk gülümsedi ![]() - Baba, Padişah yok; onları siz kaldırmadınız mı? Söyle bakalım zararın ne? İhtiyar tekrar etti: - Padişah bilir! ![]() ![]() ![]() Bu cevap karşısında kaşları çatılan Atatürk, Kaymakam'a döndü: - Siz daha devrimi yaymamışsınız! dedi Bu sırada görevini başarmış insanlara özgü bir ağırbaşlılıkla ortaya atılan tahrirat katibi: - Köylere genelge yolladık Paşam, dedi ![]() - Oğlum, dedi, genelgeyle devrim olamaz! ![]() ![]() ![]() Ahmet Hidayet Reel -----------------------------ooOoo----------------------------- KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR B Düşündüm ![]() - Türk köylüsüdür, dedi ![]() - Türk köylüsü "Efendi" yerine getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez! ![]() ![]() ![]() Prof ![]() Kaynak: Tan Gazetesi, 10 ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- KAHRAMAN TÜRK KADINI 17Mart 1923 Tarsus: Mustafa Kemal İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü ![]() ![]() ![]() Milli Mücadele'deki çete giysili bir kadın, Atatürk'ün yolunu keserek ayağına kapandı ![]() - "Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!" Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar ![]() Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: - "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın ![]() Taha TOROS ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- GÖMÜLECEĞİ YER Atatürk'ün gömüleceği yer ve toprak: O'nun kabri Ankara'da olacaktır ![]() ![]() ![]() Bir akşam Atatürk'ün etrafında toplananlar arasında, O'nun ölümlü oluşu üzerinde durulmuş ve özellikle kendisi 1926 suikast girişiminden sonra söylediği cümleyi tekrar etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memleketin bütün sınır boylarından getirilecek toprak üzerinde yatmak ![]() ![]() Atatürk, böyle bir fikrin uygulanmasından ancak, ölümlü vücudu için hoşlanacağını ve gurur duyacağını anlatırken bana bakarak: "Bunu unutma!" demişti ![]() Prof ![]() ![]() Kaynak: Ulus Gazetesi, 25 ![]() ![]() ![]() Sen Rahat Uyu Ata'm mı ![]() ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- BENİM ADIM ATA DEĞİL A Kaynak: Dünya Gazetesi, 10 ![]() ![]() ![]() Sen Rahat Uyu AtaTürk'üm , Türk Milleti Seni Asla Unutmayacak ;-( |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anıları Atatürk'ün Kişiliği İle İlgili Anısı Nelerdir?ATATÜRK'ÜN YAVERİNDEN BİR ANI ![]() ![]() ![]() Gazi, çiftliğinde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rastladı ![]() Atatürk attan inerek bu ihtiyar kadının yanına sokuldu ![]() - Merhaba nine ![]() Kadın Ata'nın yüzüne bakarak hafif bir sesle; - Merhaba dedi ![]() - Nereden gelip nereye gidiyorsun? Kadın şöyle bir duralayıp; - Neden sordun ki, dedi ![]() Paşa gülümsedi ![]() - Ne sahibiyim ne de bekçisiyim nine ![]() ![]() ![]() Kadın başını salladı ![]() - Tabii söyleyeceğim, ben Sincan'ın köylerindenim bey, otun güç bittiği, atın geç yetişdiği, kavruk köylerinden birindeyim ![]() ![]() - Muhtar niçin Ankara'ya gönderdi seni? - Gazi Paşamızı görmem için ![]() ![]() ![]() ![]() harbinde şehit düştü ![]() ![]() ![]() geldimdi ![]() oraya vurup duruyom bey ![]() - Senin Gazi Paşa'dan başka bir isteğin var mı? Kadının birden yüzü sertleşti ![]() - Tövbe de bey, tövbe de! Daha ne isteyebilirim ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün gözleri dolu dolu olmuştu, çok duygulandığı her halinden belliydi ![]() - Görüyorsun ya Gökçen, işte bu bizim insanımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Attan indim ![]() ![]() Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü ![]() Atatürk'ün ellerine sarıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tek ineğimin sütünden kendi ellerimle yaptım Gazi Paşa, bunu sana hediye getirdim ![]() ![]() Paşa hemen orada bezi açıp peyniri yedi ![]() ![]() ![]() -"Bu anamızı alın burada iki gün konuk edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|