|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilmeceler, bilmeceleri, çocuk, çocuklar, çocuklara, için, oyunlar, uygun |
![]() |
Çocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler Oyunlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler OyunlarÇocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler Oyunlar Çocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler Oyunlar Ayağımla basınca kırt kırt eder, Güneşi görünce eriyip gider ![]() Şekere benzer tadı yok,gökte uçar kanadı yok ![]() Kıştan kaçmaz,yaprağı uçmaz ![]() Ne kanı var ne canı,beş tanedir parmağı ![]() Duruşu ömür,gözleri kömür Soğuk dondurur sıcak öldürür ![]() Kışın yatar,yazın kalkar ![]() Ne ağzı var ne dili konuşur insan gibi ![]() Biz onu görürüz o bizi görmez,O konuşur dinleriz ![]() biz konuşuruz dinlemez (Televizyon) Konuş deyince konuşur,sus deyince susar ![]() Burda bağırsak,orda duysak ![]() Her gün yeniden doğar,dünyaya haber yayar ![]() Kulağını büktükçe ağzı sulanır ![]() Ağzı var odun yutar,bacası var duman tüter ![]() Dört ayağı var canı yok, ayağını kessen kanı yok ![]() Bakınca görünürsün,kaçınca silinirsin ![]() Çıt der,ateş çıkar ![]() Aşağı iner tıkır tıkır,yukarı çıkar şıpır şıpır ![]() Küçük küçük dişleri var ne de büyük işleri var ![]() Dışı var içi yok,dayak yer suçu yok ![]() Çarşıdan aldım kapkara,evde kırmızılaştı maskara ![]() Kışın yatar,yazın kalkar ![]() Açarsam dünya olur yakarsam kül olur [ Harita ] Adem peygamberin sahip olmadığı ama çocukların sahip olduğu şey nedir? [ Anne-baba ] Ağzı vardır konuşmaz, yatağı vardır, fakat hiç uyumaz ![]() Ak saray içinde sarı sultan [ Yumurta ] Al yastık içine un bastık? [ İğde ] Alçacık boyları ![]() ![]() Alçacık dalı,yemesi ballı [ Çilek ] Allah yapar yapısını ![]() ![]() Altı adam bir şemsiyenin altında ıslanmadan nasıl durabilir? [ Yağmur yağmazsa ] Altı göl üstü gül ![]() Ankara neden soğuktur ? [ 06 olduğu için ] Anne kırkayağın en çok yorulduğu gün hangisidir? [ Yavrularının ayaklarını yıkadığı gün ] Arılar hangi kovana bal yapamazlar? [ Mermi kovanına ] Ayakkabıcıların en çok sevdiği hayvan hangisidir ? [ Kırkayak ] Ayakta yetişen bitki nedir? [ Mantar ] Başımda saç yok, içimde tat çok ![]() Belgeli su baskınına ne denir? [ Belgesel ] Ben giderim o kalır [ Ayak izi ] Ben giderim, O gider,Güneşte Beni İzler [ Gölge ] Ben iki hasretlinin arasında dururum ![]() ![]() Ben varmadan o varır,Her şeyden çok o yol alır [ Işık ] Bir arı ile eşek arasında ne fark vardır ? [ Arının eşeği vardır ancak eşeğin arısı yoktur ![]() Bir küçücük fıçıcık,içi dolu turşucuk [ Limon ] Bir sihirli fenerim, kibritsiz de yanarım [ Ampul ] Bozulduğu halde tamir edilmeyen şey nedir [ Hava ] Buzdolabına giren sineğe ne olur? [ Yazık olur ] Buzdolabından çıksa bile yakan şey nedir ? [ Acı biber ] Büyük baca küçük bacaya ne demiş? [ Büyüklerin yanında sigara içmeye utanmıyor musun? ] Çalmak fiilinin gelecek zamanı nedir ? [ Hapse girmek ] Çat orda, çat burada, çat kapı arkasında [ Süpürge ] Çeke çeke biter ![]() Çekildikçe kısalan şey nedir ? [ Sigara ] Çok hızlı giden bir tırı kim durdurur? [ Trafik Polisi ] Deniz niçin tuzlu olur? [ Balıklar kokmasın diye ] Denizler gerçekte mavi boya olsaydı ne olurdu? [ Mavi boya sudan ucuz olurdu ] Direksiyona oturan şoföre ne demişler ? [ Direksiyondan in,koltuğa otur ] Dişim var ağzım yok ![]() Domates nasıl kızarır ? [ Utanınca ] Dört ayaklı ayı üstünde kabadayı [ Sandalye ] Duvara çarpan araba ne olur ? [ Durur ] Dünyanın en küçük bebeği kimdir ? [ Gözbebeği ] Düşünen file ne denir? [ Filozof ] Eğri oturalım, doğru konuşalım ![]() Elmayı yerken kurt bulmaktan daha kötü olan nedir? [ Yarım kurt bulmak ] Elsiz ayaksız kapı açar [ Anahtar ] Demir mıknatısa ne demiş? [ Pek çekicisin ] En çok hap nerede satılır? [ Ağrı ] En temiz böcek hangisidir ? [ Hamamböceği ] Et dedim met dedim git şuraya yat dedim ![]() Etlice, metlice ortası tatlıca? [ Karpuz ] Eve bitişik odada ,Yemek pişer orada [ Mutfak ] Gece gündüz yufka açar! [ Deniz ] Geceleri fener, gündüzleri söner [ Yıldız ] Geldi mi gelir, gitti mi gelmez? [ Gençlik ] Gökte gördüm köprü ![]() ![]() Hangi adam hamama girmez? [ Kardan adam ] Hangi Atanın sözüne inanılmaz [ Salatanın ] Hangi bacalardan duman tütmez ? [ Peri bacalarından ] Hangi devlet dairesinde "işi olmayan giremez" diye yazı yoktur? [ İş ve işçi bulma kurumunda ] Hangi kalemle yazı yazılmaz? [ Kontrol kalemiyle ] Hangi karnede zayıf olmaz ? [ Sağlık karnesinde ] Hangi köy kılavuz istemez? [ Görünen köy ] Hangi macun yenir? [ Lahmacun ] Hangi maymunlar ağaca çıkamaz? [ Yükseklik korkusu olan ] Hangi memeden süt akmaz ? [ Kulak memesi ] Hangi on tatlıdır? [ Balon ] Hangi piller patlar? [ Torpiller ] Hangi saatte çay içilmez ? [ Duvar saatinde ] Hangi tasla su içilmez? [ Kafatasıyla ] Hangi tene krem sürülmez? [ Antene ] Hanım içerde,saçı dışarıda [ Mısır ] Hem açar,hem de kapar [ Anahtar ] Her gün yeniden doğar, dünyaya haber yayar [ Gazete ] Hiç kimsenin gitmek istemediği köy hangisidir? [ Tahtalıköy ] İçimde akrep var, zarar vermeden turlar ![]() İçini boşaltınca büyüyen şey nedir? [ Çukur] İncecik beli, elimin eli [ Çatal ] İnsan ne kırınca sevinir ? [ Rekor ] İnsan ne yerse orucu bozulmaz ? [ Dayak ] İstanbul da süt pişti kokusu buraya düştü [ Mektup ] İz eder dizi dizi,alır götürür bizi [ Ayak ] Kahramanmaraş a niçin kahraman unvanı verilmiştir? [ Şanlıurfa'yı kıskandığı için ] Kaplumbağanın en çok nefret ettiği şey nedir? [ Sırtının kaşınması ] Kedi ile kaleci arasında ne fark vardır? [ Biri tuttuğunu diğeri tutamadığını yer ] Kediler niçin dört ayakları üzerine düşerler ? [ Beş ayakları olmadığı için ] Kekemeler ne zaman kekelemez ? [ Konuşmadıkları zaman ] Kıştan korkmaz,yaprağını uçurmaz [ Çam ] Kime hayırsever denir ? [ Hayır demeyi alışkanlık haline getirene ] Kimin önünde herkes şapka çıkarır? [ Berberin ] Kirpiler nasıl oyun oynarlar? [ Çok dikkatli ] Kolu var bacağı yok, dikdörtgeni var karesi yok [ Kapı ] Kolu var, eli yok, karnı yarık karnı yok [ Ceket ] Kral tacına ne demiş? [ Başımın üstünde yerin var ] Kurbağalar niçin mayo giymez? [ Zıplayınca düşüp ayıp olmasın diye ] Kutuplara giden zenci ne olur? [ Donar ] Kuyruğu var ,canlı değil ![]() ![]() Küçük kare kutu, içi insan dolu [ Televizyon ] Mantarlar niçin şemsiye şeklindedir? [ Yağmurlu yerde yetiştikleri için ] Matematik kitabı Türkçe kitabına ne demiş ? [ Çok problemim var ![]() Minareye çıkan fil ne demiş? [ Minareden aşağı at beni, in aşağı tut beni ] Mini mini kuşlar her yeri taşlar [ Dolu ] Musluk neden damlar ? [ Burnunu çekmediği için ] Nerede cuma perşembeden önce gelir ? [ Sözlükte ] Okur-yazar olmayan zenciye ne denir? [ Kara cahil ] Pazardan aldım bir tane,Eve geldim bin tane [ Nar ] Penguenler niçin koltuğa oturmazlar? [ Smokinleri buruşmasın diye ] Saat niçin tehlikelidir? [ Akrebi olduğu için ] Sarıdır sallanır, dalında ballanır ![]() Savaşta ölene şehit dendiğine göre, yaralanana ne denir ? [ Geçmiş olsun ] Servis yapıldığı halde yenmeyen şey nedir? [ Teniz topu ] Sesi var canı yok, Konuşur ağzı yok [ Radyo ] Sıcağa koyma kurur,suya koyma köpürür [ Sabun ] Su yutmuş toprağa ne denir? [ Çamur ] Şehirden şehire koşarım, köyden köye giderim fakat hiç hareket etmem ![]() Tarlada biter, makine büker, sabah akşam yüzümü öper [ Havlu ] Tavuklar en çok hangi ülkeyi severler ? [ Mısır ] Temel her şimşek çaktığında saçını, başını düzeltiyormuş ![]() Termometrenin düşmesi neyi gösterir? [ Askısının sağlam olmadığını ] Trenler ne zaman üşürler? [ Haydutlar soyduğu zaman ] Ufacık sandık içine un bastık [ İğde ] Uzaktan baktım bir karataş yanına gittim dört ayak bir baş ![]() Uzaktan baktım hiç yok yakından baktım pek çok [ Karınca ] Uzun yoldan kuş gelir, ne söylerse hoş gelir [ Mektup ] Uzun yoldan kuş gelir,Ne söylese hoş gelir [ Mektup ] Yangın dolabını açarsan ne olur ? [ Yang gelir kapatır ![]() Yaş ağaçta kuru budak [ Boynuz ] Yattım yumuşak,Uyudum yumuşak [ Yatak ] Yazın giyinir, kışın soyunur ![]() Yazın yaşını,kışın başını yeriz ![]() Yedi delikli tokmak bunu bilmeyen ahmak ![]() Yer altında civcivli tavuk [ Patates ] Yer altında yağlı kayış ![]() Yeraltında kırmızı pancar ![]() Yerin altında kırmızı minare [ Havuç ] Yeşil mantolu, kırmızı entarili, siyah düğmeli ![]() Yeter Çektiğim! diye yakınır [ Fotoğraf makinesi ] Yılanın dişi olup olmadığını nasıl anlarsın ? [ yılanın dişi varsa dişidir yoksa dişi değildir ![]() Yol üstünde durur,gelene geçene buyurur [ Trafik Polisi ] Yumurta kime dokunur ? [ Yumurtaya dokunana ] Yuvarlağız, altındanız, bir kolda toplanırız [ Bilezik ] Zilim var, kapım yok ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler Oyunlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Bilmeceleri - Çocuklar İçin Bilmeceler - Çocuklara Uygun Bilmeceler Oyunlarİnternette gezinirken bulduğum bazı matematiksel bilmeceler ![]() SORULAR: 1-Uzadıkça kısalan şey nedir? 2-Ali, sepetteki elmaların yarısını ve bir yarım elmayı Ayşe’ye; sonra kalan elmaların yarısını ve bir yarım elmayı Ahmet’e ve yine kalan elmaların yarısını ve bir yarım elmayı da Hasan’a veriyor ![]() Not: Elmalar bölünmeden paylaşılıyor ![]() 3- Bir avcı otobüse binmek ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Bir tabakta 7 tane portakal var ![]() 5- Dünyanın çevresini ekvatordan geçecek şekilde bir ip ile bağladığımızı kabul edelim ![]() ![]() ![]() 6- 6 adet kibrit çöpü ile 4 adet ‘eşkenar üçgeni’ nasıl elde edebiliriz? 7- Bir duvarın üzerinde 5 adet kuş duruyor ![]() ![]() 8- İki kişi yolda karşılaşıyorlar ![]() ![]() ![]() 9- Bir çocuk, 7 elmanın ikisi hariç hepsini yerse, kaç elma kalır? 10- Bir satranç tahtasında kaç tane ‘kare’ vardır? ( 64 değil !) 11-Yılın kaç ayında ‘otuz’ gün vardır? 12- Ali ile Veli 100 metre yarışı yapıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13- B – İ – Ü – D – ? Soru işareti yerine hangi harf gelmelidir? 14- A, B, C, D VE E birbirlerinden ve sıfırdan farklı tamsayılardır ![]() ABCDE x 4 = EDCBA ise A=? B=? C=? D=? E=? 15- 2 + 2 + 2 = 244 Bir işareti değiştirerek eşitliği sağlayın ![]() 16- Bir tüccar, sattığı mala %10 zam yapar ![]() ![]() ![]() 17- Üç kedi, üç fareyi üç dakikada yakalarsa dokuz kedi, dokuz fareyi kaç dakikada yakalar? 18- 2 – 8 – 18 – 32 – 50 – ? 19- Bir tartı aletinde iki kutu ayrı ayrı tartılıyor ![]() ![]() ![]() 20- Bir kalem ve bir silginin toplam fiyatı 110 TL’dir ![]() CEVAPLAR: 1- Hayat veya Ömür ![]() 2- 15 elma 3- Avcı tüfeğini boyutları 1 mt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Son kalan çocuğa portakal, tabakla birlikte verilir ![]() 5- 6,28 mt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Üçgen Piramit ![]() 7- Vurulan ‘iki’ kuş kalır ![]() 8- Demekki ‘annesi’dir ![]() 9- İkisi hariç ise tabi ki ‘iki’ tane kalır ![]() 10- 204 kare vardır ![]() ![]() 11- Şubat hariç bütün aylarda ‘otuz’ gün vardır ![]() 12- Ali, Veli’ye 95 ![]() ![]() 13- Bir, İki, Üç, Dört, Beş…( Yani B) ![]() 14- A=2 – B=1 – C=9 – D=7 – E=8 ![]() 15- +’lardan birini 4 yaparız ![]() 16- %1 zarardadır ![]() 17- ‘Üç’ Çünkü herbirine bir fare düşer ![]() 18- 72 (Genel terim:2n²) 19- İlki 6, ikincisi 7 kg 20- Kalem=105 YTL, silgi=5 YTL |
![]() |
![]() |
|