|
|
Konu Araçları |
beslenmeli, beslenmenin, dengeli, düzenli, faydaları, nelerdir |
Dengeli Ve Düzenli Beslenmenin Faydaları Nelerdir Neden Dengeli Ve Düzenli Beslenmeli |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dengeli Ve Düzenli Beslenmenin Faydaları Nelerdir Neden Dengeli Ve Düzenli BeslenmeliDengeli Ve Düzenli Beslenmenin Faydaları Nelerdir Neden Dengeli Ve Düzenli Beslenmeli Dengeli Ve Düzenli Beslenmenin Faydaları Nelerdir Neden Dengeli Ve Düzenli Beslenmeli Dengeli ve düzenli beslenme, sağlıklı yaşamak için gereklidir Alttaki mesajı okuyun ve linke tıklayarak daha fazla bilgi alın Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Beslenme Sağlıklı beslenme, vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasıdır Gıdalar içerdikleri besin öğelerinin benzerlikleri açısından dört gruba ayrılırlar: 1) Süt, yoğurt, peynir grubu: Süt ve sütlü gıdaların oluşturduğu gruptaki besinler protein, hayvansal yağlar, kalsiyum, fosfor, B2 ,B1 ,A vitaminleri açısından zengindir 2) Et, yumurta ve kuru baklagiller grubu: Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaların oluşturduğu bu gruptaki besinler başlıca protein kaynağıdır, ayrıca yağ, B vitaminleri, demir ve çinko da içerir 3) Taze sebze ve meyve grubu: Bu gruptaki gıdalar vücut için kalsiyum, demir, magnezyum ve diğer bazı minerallerin, A, B, C, E, folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır 4) Tahıl grubu: İçerdikleri karbonhidratla başlıca enerji kaynağıdır, ayrıca B grubu vitaminleri içerir Yaşam boyu geçilen bebeklik, çocukluk, ergenlik, gebelik, emzirme, menapoz, iyileşme gibi dönemler ve yapılan işlere uygun olarak bu dört ana gruptan alınması gereken miktarlar değişebilir Ancak az ve sık yemek, güne mutlaka kahvaltı ile başlamak, öğün atlamamak, abur cubur yememek, günde en az 4 - 6 bardak su içmek, kolalı içecekler, çay, kahve, kızartma, kavurmalar, aşırı yağlı, tuzlu ya da şekerli gıdalar ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, yağ seçiminde doymamış yağları tercih etmek, yiyecekleri hazırlarken içlerindeki besin öğelerinin korunmasına dikkat etmek ve uygun koşullarda saklamak, çiğ yenen meyve ve sebzeleri bol ve temiz suyla iyice yıkamak her yaş ve dönem için geçerli temel sağlıklı beslenme kurallarıdır |
|