|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beydeba, eserleri, hikayeleri, kimdir, masalları |
![]() |
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriBeydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri beydeba hakkında baska hikaye yokmu varsa lütfen bügün yazın hemen yoksa 0 alıcam lütfen |
![]() |
![]() |
![]() |
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriAlıntı: lale sarma´isimli üyeden Alıntı Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri Beydeba Bülbül İle Bağcı - Gül bahçesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül mevsiminde bağcı kendisini kaybederdi adeta ![]() Bu yıl yeni bir gülün aşısını yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağcı, gülü özenle büyütüyordu ![]() ![]() Sonunda tomurcuklar goncaya dönüştü ![]() ![]() ![]() O günü akşama dek bağda geçirdi ![]() Gece uzadı da uzadı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bülbül, güle konmuş, hoyratça yapraklarını yoluyor ![]() Bağcı dehşet içinde olup biteni seyretti bir süre ![]() ![]() ![]() Ertesi gün, bülbül yine aynı güle konmuş, kalan yapraklarını yolmuştu ![]() ![]() Artık kararını vermişti ![]() ![]() Ustaca hazırladı tuzağı ![]() Bülbül geldi yine ağaca konmak için, bir güzel tuzağa düştü, bağcı alıp eve götürdü, kafese hapsetti ![]() Bağcı ertesi gün bülbülü kafeste bırakarak bağına gitti ![]() ![]() - Ben sana ne yaptım da beni buraya hapsediyorsun? Sesimi beğendiysen kafese koymana gerek yok, ben, zaten senin bahçenin bülbülüydüm ![]() ![]() ![]() Bağcı: - Sen, dedi, kızgın kızgın; benim en güzel gülümü yoldun ![]() - Nasıl olsa, birkaç gün sonra kendisi solacaktı, yaprağını dökecekti, dedi bülbül ![]() Bağcı baktı, doğru söylüyor bülbül ![]() ![]() ![]() ![]() Bülbül, pencereye kondu ![]() - Beni özgür bıraktın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra kanatlanarak gözden kayboldu ![]() Bağcı, başlangıçta inanmadı kuşun söylediğine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün bülbül yine bağdaydı ![]() Bağcı, bülbüle: - Bir şeyi, dedi, çok merak ediyorum ![]() - Neyi? - Sen, hazinenin yerini bildin de, tuzağı nasıl fark edemedin? - Kurduğun tuzak, kaza ve kaderin önüme sürdüğü bir araçtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kelile ve Dimneden |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri![]() Kelile ve Dimne Vikipedi, özgür ansiklopedi 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beydeba'nın yaşadığı zaman hakkında birçok ihtilaf bulunmakta ise de kitabın Depşelem isimli bir Hint hükümdarı zamanında yazıldığı düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sanskritçe yazılmış olan eser ilk önce Pehlevice'ye, sonra Pehlevice'den Arapça'ya ve daha sonraları Arapça'dan Farsça'ya çevrilmiştir ![]() ![]() ![]() Beydeba Vikipedi, özgür ansiklopedi M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beydeba ile ilgili özlü sözler bulunur ![]() Eserlerinden biri de "Bülbül ile Bağcı"dır ![]() ESERDEN ÖRNEKLER: Kelile ve Dimne Günlerin birinde iki arkadaş yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün bu iki arkadaşın yaşadığı ülkenin padişahı,ülkede hiç vezir bulamamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günün birinde kral odada yalnı başına otururken,bir ses gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün,Dimne yine kraln yanındayken yine o ses gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O düşüne dursun,Dimne,ineğin yanına gidip şöyle demiş”Bak inek kardeş,ben kralın yanından geliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine günlerden bir gün kral onun yanına gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() *** Aradan 2 yıl geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi o anda içeri girmiş: -Bak evladım,demiş ![]() ![]() ![]() ![]() Kral bu sözlerden etkilenmiş ![]() ![]() *** Kelile ise,bu durumdan etkilenip,hastalanmış ![]() Bu iki arkadaşın sonu böyle bitmiş ![]() ![]() ![]() Ateş Sıcağında Dürüstlük Sınavı Bir zamanlar Basra'da ormanla kuşatılmış bir ada vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok çevikti ![]() Kaplandı bu ![]() Gücü sayesinde ormanın kralı olmuştu ![]() ![]() Haksızlığı önlerdi ![]() ![]() Hayvanlar onu hem seviyorlar hem de korkuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Yönetime ilişkin bilgilerle donatmıştı onu ![]() Haklı ile haksızı nasıl ayırdedeceğini öğretmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her ölümlü gibi Kaplan da göçüp gitti bu dünyadan ![]() Yavru henüz büyümemişti ![]() ![]() Bu durum, ormanda karışıklığa yol açtı ![]() ![]() ![]() Büyük kavgalar oldu ![]() ![]() ![]() Sonuçta galip çıkan aslan oldu ![]() Dev pençeleriyle herkese korku verdi ![]() ![]() Yavru Kaplan çaresizdi ![]() ![]() Kimsenin olmadığı ıssız yerlerde gezindi ![]() Epeyi bir zaman başıboş, serseri gibi dolaştı ![]() ![]() ![]() Gitti, yaşlı kaplanlara danıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavru Kaplan, Arslan 'a bizzat kendisi gitti ![]() Arslan, iyi kalpli biriydi ![]() Kaplan'ı sarayına aldı ![]() ![]() ![]() Günler böyle geçip giderken ![]() ![]() ![]() İlginç bir olay oldu ![]() Hava sıcak mı sıcaktı ![]() ![]() ![]() Arslan sarayda düşünceli düşünceli geziyordu ![]() "Bu görevi kime verebilirim? Kim bunun üstesinden gelebilir?" diye koşuşturuyordu ![]() Kaplan içeri girdi ![]() - Sizi bu düşünceye düşüren nedir? diye sordu ![]() Arslan, - Hava çok sıcak olduğu için kimse görev istemiyor, dedi ![]() Kaplan, - Havanın sıcak olması göreve koşmaya engel değildir, dedi; izniniz olursa bu işe ben gitmek istiyorum ![]() Arslan çok şaşırdı ![]() "Nasıl olur" diye düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni çok sevindirdin , dedi ![]() Kaplan hemen davrandı ![]() ![]() Havada ateş sıcaklığı vardı ![]() ![]() Epeyi yol aldılar ![]() Artık yürümek imkansızlaşmıştı ![]() Kaplanın yanındakiler daha fazla dayanamayacaklarını söylediler ![]() Biri atıldı, - Şurada, serin bir yerde dinlensek dönüp gitsek arslanın ne haberi olacak? diyecek oldu ![]() Kaplan kestirip attı: - Sizler dayanamıyorsanız geri dönün ![]() ![]() ![]() ![]() Kaplanın bu sözleri Arslanın kulağına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriBeydeba kimdir? M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriBEYDABA VE LA FONTAİNE BEYDEBA Fabl yazarı ![]() Baküde doğdu, ardından Hindistan�a yerleşti ![]() ![]() ![]() ![]() Beydebanın eserlerinde, hayvan hikayeleri yoluyla büyüklere hayat dersi verilmesi amaçlanmaktadır ![]() ![]() LA FONTAİNE Nisan1695Paris) Fransızşair ve yazar ![]() ![]() ![]() Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1673 senesinde Madam de la Sablière'nin himayesine girerek burada ilim adamları, felsefeciler ve yazarlarla tanıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() La Fontaine, kötüyü göstererek iyinin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır ![]() ![]() Masalları toplam olarak 238 adet olup, 12 kitapta toplanmıştır ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() FABL:Hayvanlar ya da cansız varlıklar arasında geçen bir olayı, çoklukla manzum olarak anlatan ve öğüt veren yazılara fabl denir ![]() Fablların kahramanları genellikle havyanlardır ![]() ![]() TENKİD: Eleştiri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriÇİLKEKLİK VE DAĞ KUŞU (Beydeba’dan Masal) Evvel zaman içinde, Ülkelerin birinde, Yaşlı bir kedi varmış ![]() O, âlim tanınırmış ![]() Her vakit ibadetli, Hükmünde isabetli, Açları doyurucu, Mazlumu koruyucu ![]() Düşmanı zalimlerin, Hâmisi fakirlerin ![]() ![]() ![]() İyilikleri çokmuş, Eşi-benzeri yokmuş ![]() Hep böyle bilinirmiş, Çevrede sevilirmiş ![]() Aslında çok kötüymüş, Sahtekârın biriymiş! Oldukça tehlikeli, Öyle kötü niyetli ![]() ![]() ![]() Nice masum hayvanın, Öldürüp içmiş kanın ![]() Kimseye sezdirmemiş, Hiç de belli etmemiş ![]() Çilkeklik bu çevrede Yaşarmış kulübede ![]() Uysal, alçak gönüllü, Hoş sohbet, tatlı dilli ![]() Sakin, saf bir hayvanmış ![]() Herkes ona hayranmış ![]() Bir gün uzak diyardan, Çok yakın akrabadan, Düğüne davet gelmiş ![]() Kapıyı çekip gitmiş ![]() Görmüş evi dağkuşu, Demiş: “Burada kışı Geçireyim, kalayım Şu yuvada yatayım ![]() ![]() ![]() Yeniden düzenlemiş, Dayamış ve döşemiş ![]() Aradan geçmiş zaman, Gittiği o diyardan, Keklik gelmiş kapıya, Girip bakmış yuvaya ![]() Görmüş biri içerde, Yatıyormuş sedirde! Yakınına giderek, Uyandırmış çekerek: — Kardeş bu ev bizimdir ![]() Yaklaşık on senedir, Ben burada kalırım; Şahittir komşularım ![]() Lütfen çıkın evimden, Senle kavga etmeden ![]() ![]() ![]() Kuş demiş ki: — Çilkeklik, Bu yaptığın delilik ![]() Boşa yorma çeneni, Git, rahat bırak beni ![]() Kanadını yolmadan, Haydi defol şuradan! Büyümeden bu kavga, Kuşlar girmiş araya ![]() Onlara yol göstermiş, Birisi şöyle demiş: — Boşa kavga yapmayın, Tatsızlık çıkarmayın ![]() Aranızda anlaşın, Bir hâkime danışın ![]() Adı dillere destan, Ayrılmaz doğruluktan ![]() Hem dindar, hem bilgili, Ünlü ve tecrübeli, Âdil, hakkı gözeten; Birini tanırım ben ![]() Hiç vakit geçirmeden, Şöyle gidin tepeden ![]() Kendisi pek yakında ![]() Haydi onu bulun da, Anlatın meseleyi, O halleder her şeyi ![]() Çok muhterem bir zattır, Kulağından sakattır ![]() Size bir karar versin, Haksız kimse bilinsin ![]() ![]() ![]() Çilkeklik ve dağkuşu, Bir solukta yokuşu, Tırmanarak varmışlar ![]() O hâkimi bulmuşlar ![]() Önünde bir rahle var, Üzerinde kitaplar ![]() ![]() ![]() Okuyormuş durmadan, Bıkmadan, usanmadan ![]() Saç ve sakal ağarmış, Kulakları sağırmış ![]() Zira hiç aldırmamış, Gelenleri duymamış ![]() İri-yarı kendisi, Uzun, sivri çenesi ![]() Şişman, heybetli biri Çok da sakin bir kedi ![]() ![]() ![]() Seslenmiş kuşlar daldan, Kedi de aşağıdan, Onlara dönüp bakmış; Söyleneni duymamış ![]() Seslenmiş aşağıdan: — Kuşlar, ininiz daldan, Söyleyiniz yakından ![]() Yaklaşın da yanıma, Söyleyin kulağıma ![]() Ben biraz zor duyarım, Sizi nasıl anlarım? Ah şu yaşlılık var ya! Elde olsa kapıya, Koymam atarım billâh ![]() Nerdesin gençlik ah ah! ![]() ![]() Ne güç kaldı, ne derman ![]() Hem gözden, hem kulaktan, Neyim varsa götürdü, Beni yedi, bitirdi ![]() ![]() ![]() Anlamazsam olayı, Tam yapamam yargıyı ![]() Sen sağımdan, sen soldan Yaklaşın iki yandan ![]() Deyin ki kulağıma, Bir bakayım kitaba ![]() ![]() ![]() Kuşlar, inmişler daldan ![]() Biri sağ, biri soldan; Gitmişler yakınına ![]() Eğilip kulağına Meseleyi söylerken, Kedi fırlamış birden! Pençesini sallamış, Kuşları yakalamış! Sıkmış boğazlarını, Yolmuş kanatlarını ![]() İkisini de yemiş ![]() “Kararım böyle” demiş ![]() Kuzu postu giyinmiş, Âlim, âdil bilinmiş, Vardır nice sırtlanlar; Bizleri aldatırlar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriAçgözlü Kedi Bir zamanlar yoksul mu yoksul bir nine yaşardı… Miskin bir kedisi vardı ![]() Kendisi yemek için doğru dürüst bir şey bulamayan nine, kedisine artıklarını veriyordu ![]() ![]() Bazen bir fare yakalıyor, kendisini şanslı görüyordu ![]() Günler böyle geçip giderken…Bizim Miskin Kedi, iyice zayıflamış, çelimsizleşmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Semiz Kedi: - Sen de her gün Padişah’ın sarayında bulunursan türlü türlü yemekler yersin , benim gibi olursun, dedi ![]() ![]() ![]() Her gün miskin miskin oturuyordu ![]() Semiz Kediye, - Ne zaman gidersen haber ver birlikte gidelim, dedi ![]() Semiz Kedi bunu kabul etti ![]() Güçsüz Kedi, akşam olduğunda durumu nineye anlattı ![]() - Vah vah, dedi, çok üzüldüm ![]() ![]() Kedi nineye gülüp geçti ![]() Ertesi gün yiyeceği türlü türlü yiyecekleri düşünüyordu ![]() Sabah oldu ![]() ![]() Fakat sarayda durum hiç de tekin değildi ![]() ![]() ![]() Bunun için özel olarak okçular hazırlatılmıştı ![]() Semiz Kediyle, ninenin kedisi iştahla yemek artıklarına saldırdılar ![]() Bunun üzerine okçular harakete geçti ![]() Bizim zavallı kedi, tam midesinden bir ok yedi ![]() ![]() Anne Çaylak, bu hikayeyi Şahin ‘e anlattıktan sonra: - Bu hikaye sana ders alasın, diye anlattım ![]() ![]() ![]() Şahin Yavrusu, Anne Çaylağın anlattığı hikayeyi ilgiyle dinledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Mutluluk, sadece yiyip içmek değildir ![]() ![]() Şahin Yavrusu, Çaylağa bu sözlerin ardından bir öykü daha anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriBir Varmış Bir Yokmuş Masalcı mavi kanatlı bir kuştur,dünyayı taşır kanatlarında ![]() ![]() Halkı ve ülkesi için çalışmayı çok severdi ![]() Gecesini gündüzüne katardı ![]() Bu yüzden ülkesi geliştikçe gelişmişti ![]() ![]() Debleşem’in ilginç bir özelliği vardı ![]() ![]() Günlerden bir gün bir eğlence kuruldu ![]() ![]() ![]() Çalgıcılar türlü çalgılar çaldılar, söylediler ![]() ![]() ![]() Konu cömertliğin yararlarıydı ![]() Bilginler ve düşünürler eliaçık olmak gerektiğini savundular ![]() Bu konuda çok ileri gittiler ![]() ![]() Ne varsa hazinesinden ![]() ![]() Yoksullar zengin oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah Debleşem o gece bir rüya gördü ![]() Düşünde nur yüzlü bir ihtiyar Debleşem’e şöyle diyordu: - Ey yüce padişah! Hazineni Allah yolunda halka dağıttın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Debleşem Şah sabah uyanır uyanmaz yola düştü ![]() Doğuya doğru yol almağa başladı ![]() Günlerce at sürdü ![]() Sonunda yüce bir dağa kavuştu ![]() ![]() ![]() Debleşem, ihtiyarın yanına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Debleşem Şah, hazineyi unutmuştu ![]() - Padişahım! Bu mağaranın etrafında eşsiz bir hazine gizli ![]() ![]() ![]() Debleşem, ihtiyar bilgenin bu sözleri üzerine rüyasını anlattı ![]() İhtiyar Bilge’nin sözünü ettiği hazine, Debleşem’e düşünde vadedilen hazineydi ![]() ![]() ![]() ![]() Dört bir yandan kazıya başlandı ![]() ![]() ![]() En çok mücevher, mahzendeydi ![]() Mahzende ayrıca, değerli taşlarla süslü bir sandık da bulunmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben, Hükümdar Hoşing Cihadar’ım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyada herşey gelip geçicidir ![]() ![]() Bir gün insanı bırakır gider ![]() ![]() Bu vasiyetteki gerçeklere bağlananlar dünya durdukça saygıyla anılırlar ![]() Vasiyetname ondört bölümden oluşuyordu ![]() ![]() Birinci Bölüm ![]() Bir padişah kendisine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Bölüm ![]() Bir padişah kötü niyetli insanlardan uzak durmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü Bölüm ![]() Bir padişahın çevresindeki adamlarının içi ile dışı bir olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dördüncü Bölüm ![]() Bir padişahın, düşmanı yüzüne güldüğünde dikkatli olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci Bölüm ![]() Öyle şeyler vardır ki korunması elde edilmesinden daha güçtür ![]() ![]() ![]() Altıncı Bölüm ![]() Yöneticiler, devlet işlerinde aceleci olmamalıdır ![]() ![]() ![]() Yedinci Bölüm ![]() Bir padişahın düşmanları birbirleriyle anlaşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sekizinci Bölüm ![]() Bir padişah kendisine kin besleyenlere karşı çok dikkatli olmalıdır ![]() ![]() ![]() Dokuzuncu Bölüm ![]() Bir padişahın belki de en önemli özelliği acıma duygusuna sahip olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Onuncu Bölüm ![]() Bir kimsenin suçu olmadığı halde onu cezalandırmak doğru değildir ![]() ![]() ![]() Onbirinci Bölüm ![]() Bir padişah kendisine yakışmayan basit işlerle uğraşmamalıdır ![]() ![]() Onikinci Bölüm ![]() Padişah, daima alçakgönüllü olmalıdır ![]() ![]() ![]() Onüçüncü Bölüm ![]() Hükümdara bağlı kişiler güvenilir olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondördüncü Bölüm ![]() Ümitsizlik ve karamsarlık bir hükümdar için çok zararlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Tercüman okumayı sürdürdü ![]() Padişah Debleşem ilgiyle dinliyordu ![]() Vasiyet, dinleyenleri çok etkilemişti ![]() Yazıyı çeviren adam, bu öğütlerin eki olduğunu söyledi ![]() ![]() Tercüman vasiyetin ekini de okudu ![]() - Bu öğütleri daha iyi anlatmak için ondört tane öykü vardır ![]() ![]() Debleşem Şah: - Çok ilginç, dedi ![]() Derin bir düşünceye daldı ![]() ![]() ![]() ![]() Serendip Dağı’nı düşünüyordu ![]() Levhada yazılanların ne anlama geldiğini tam olarak kavramayı çok istiyordu ![]() ![]() Yola çıkmak istediğini açıkladı ![]() Bu konuda vezirlerinin düşüncelerini öğrenmek istedi ![]() Onları çağırttı ![]() Düşüncelerini sordu ![]() ![]() Padişah izin verdi ![]() Ertesi gün vezirler tekrar huzura geldiler ![]() - Padişahım! dedi, vasiyetteki öğütleri daha iyi anlamak güzel bir şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başvezir ilginç bir öneride bulundu: - Eğer uygun görürseniz,İki Güvercin hikayesini size anlatayım ![]() ![]() Padişah, vezire öyküyü anlatması için izin verdi ![]() Başvezir iki güvercin hikayesini anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriHer İşe Karışan Maymun Marangozun biri, büyük bir kütüğü ortadan ikiye biçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bu sıra Maymun ortaya çıktı ![]() ![]() Geldi, testereyi aldı, kütüğü biçmeye devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı Maymun can havliyle bağırıyordu ![]() - İmdaaat! Kurtarın beni! İmdaaat! Bağırtısına marangoz yetişti ki ne görsün ![]() Marangoz, maymunun kuyruğunu güç bela kurtardı ![]() Kurtardı kurtarmasına ama, bir güzel de azarladı onu ![]() - Bir daha olur olmaz şeye burnunu sokma, dedi ![]() ***** Kelile, Dimne’ye bu hikayeyi anlattıktan sonra: - İnsan ![]() ![]() Dimne: - Çok doğru, dedi ![]() Kelile: - Bazen insana layık olmadığı şeyler verilmek istenir ![]() ![]() - Peki kralımızın durumuyla bu hikayenin ilgisi var mı? Kelile şaşırdı; sorusuna soruyla karşılık verdi ![]() - Sence var mı? - Var, dedi Dimne, bensenin anlattığın hikayeden şöyle bir sonuç da çıkarıyorum ![]() “Padişahlara yaklaşmak sadece çıkar için değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dimne, devam etti konuşmasına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Değil ![]() ![]() Dimne: ![]() ![]() Kelile: - Ama insan gücünün sınırı var bir de, dedi ![]() ![]() - Hayır, dedi Dimne, ben senin gibi düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() Kelile, - Çok iyi olur, dedi ![]() Bunun üzerine Dimne, İki Arkadaş hikayesini anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriŞaşkın Tilki - Bir gün, dedi; bir tilki ormanda geziyordu ![]() Ağacın üzerinde semiz mi semiz bir horoz gördü ![]() Ağzının suyu aktı ![]() - Güüm güm de güm güm! Baktı, sesin geldiği yöne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecek gibi değil ![]() Bu arada horoz da kaçmıştı ![]() Tilki, yaptığına pişman, önüne baka baka uzaklaştı oradan ![]() ****** Dimne, Arslan’a bu hikayeyi anlattıktan sonra, - Doğrusu, dedi sizin gibi güçlü kuvvetli bir sultanın ne olduğu belirsiz bir gürültüden çekinmesi doğru değil efendim ![]() Arslan kuşkuyla baktı Dimne’ye ![]() Şetrebe’nin böğürtüsü kuşkulu bakışlarının üzerine bir kez daha düşünce, Arslan’ı tekrar aldı bir korku ![]() Dimne, Arslan2dan olayı öğrenmek için izin istedi: - Buyruğunuz olursa, gidip araştırayım, bu sesin kime ait olduğunu öğreneyim ![]() Arslan istemeye istemeye razı oldu ![]() Bir yandan seviniyor, bir yandan üzülüyordu ![]() ![]() Kralsa, sabırsızlık içinde beklemeye başladı; ![]() ![]() Neden sonra Dimne huzura geldi ![]() ![]() Arslan, şaşırdı ![]() “Aklını kaçırmış olmalı” diye düşündü ![]() Dimne, kurnaz kurnaz gülümseyerek, - Sizi korkutan o korkunç sesin sahibi kim, bilin bakalım? dedi ![]() Arslan, tuhaf tuhaf baktı Dimne’ye ![]() Dimne: - İnanmayacaksınız ama, bir öküz, dedi ![]() - Öküz mü? diye atıldı Arslan ![]() ![]() - Evet, öküz, diye devam etti Dimne, otlamaktan semirmiş ![]() ![]() ![]() Arslan kulaklarına inanamadı ![]() Niye olmasındı, öküze sahip olmak güzel olurdu ![]() ![]() ![]() Dimne, Şetrebe’nin yanına gitti ![]() Buralarda ne aradığını, ne zamandan beri bu ülkede yaşadığını sordu ![]() Şetrebe, başından geçenleri bir bir anlattı ![]() ![]() - Bu ülkenin sultanı var ![]() ![]() ![]() Şetrebe: ![]() ![]() Kurnaz Çakal güldü ![]() - Canına niye kastı ![]() ![]() Bunun üzerine Şetrebe’yi sevinçle huzuruna kabul etti ![]() Onu ![]() ![]() Çok iltifatlarda bulundu ![]() Bununla da kalmadı, sarayda yaşamasını istedi ![]() Şetrebe, artık Padişah’ın adamı olmuştu ![]() Nereden nereye… Artık kırlarda başıboş gezmek yoktu ![]() ![]() Aradan uzun bir zaman geçti ![]() Öküz, sarayda önemli görevler üstlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ki Dimne bile gölgede kalmıştı ![]() Kurnaz Çakal bundan rahatsızdı, kuşkusuz ![]() Gidip durumu, arkadaşı Kelile’ye anlattı ![]() - Sen, dedi Kelile, kendi elinle yapmışsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dimne çok üzgündü ![]() Kelile ona bir öykü anlattı ![]() - Senin durumun öyküdeki adama benziyor, dinle de gör ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriTüccarın Oğulları Tüccar baba, hikayeyi burada bitirdi ![]() ![]() ![]() Oğulları,gerekli dersi almıştı ![]() Küçük oğlu: - Ben de ticaret yapmak istiyorum, dedi ![]() Babası mutlulukla karşıladı bu kararı ![]() Elindeki bir çift öküzü oğluna verdi ![]() ![]() ![]() Bu hikayeyi asıl anlatan ünlü filozof Beydeba’ydı ![]() ![]() Beydeba,Debleşem Şah’ a hikayenin devamını anlatmaya başladı ![]() Tüccarın Küçük Oğlu, öküzleri arabaya koştu ![]() Ticaret yapmak üzere yola koyuldu ![]() Gece gündüz demedi yol aldı ![]() Az gitti uz gitti, dere tepe düz gitti ![]() ![]() ![]() Öküzler çok yorulmuşlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şetrebe iyileşince bize yetişirsiniz, diyerek yola devam etti ![]() ![]() Lale sümbül biçti ![]() ![]() Çok dağlar aştı, çok ovalar dolaştı ![]() Köyden köye ulaştı ![]() Diğer öküzü de hastalandı ![]() ![]() Adam, onu da yolda bıraktı ![]() ![]() Bu arada Şetrebe henüz iyileşmemişti ![]() ![]() “Öküz öldü derim” diyerek Şetrebe’yi yalnız başına bırakıp ayrılmıştı yanından ![]() ![]() ![]() ![]() Şetrebe’nin kayfi yerindeydi ![]() ![]() Yemyeşil çimenlerde yayılmaktan çok semirmişti ![]() Öyle bir duruma gelmişti ki,görenler tanıyamazdı ![]() Şetrebe’nin yaşadığı orman yemyeşildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böğürtüsü dört bir yana ulaştı ![]() Ormanda hayvanların kralı Arslan’a ![]() ![]() Arslan bu sesi daha önce hiç duymamıştı ![]() Korktu, tir tir titremeye başladı ![]() Fakat kimseye belli etmedi korkusunu ![]() Herkes onu korkusuz sanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Arslan, ormanın yüksek bir yerinde oturmaktaydı ![]() ![]() ![]() Saraya yakın bir yerde iki çakal yaşardı ![]() ![]() Saraya yakın olmalarına rağmen, öyle olur olmaz zamanlarda Arslan’ın yanına gidemezlerdi ![]() Birinin adı Kelile, diğerinin adı Dimne’ydi ![]() Dimne, bulunduğu yerden Arslan’ın korktuğunu gördü, durumu arkadaşı Kelile’ye duyurdu ![]() ![]() - Bizim üzerimize görev değil, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Dimne: - Haklısın, dedi Kelile’ye ![]() Kelile: - Öyle olur olmaz işlere burnumuzu sokmamalıyız, diyerek sürdürdü konuşmasını, Bu konuda bir hikaye biliyorum, dedi ![]() Dimne, merak etti: - Anlatır mısın? diye sordu Kelile’ye ![]() - Tabi, niye olmasın, dedi Kelile ![]() Ve anlatmaya başladı ![]() Hikaye, burnunu her işe sokan bir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriArslanın Korkusu Dimne’nin gerçekten de kararı karardı ![]() ![]() Ne yapıp yapıp Arslan’ın yanına gidecekti ![]() Sonunda dediğini yaptı ![]() Saraya gitti ![]() ![]() Ve huzura kabul olundu ![]() Arslan önce Dimne’yi küçümsedi ![]() - Kimmiş, dedi benimle mutlaka görüşmek isteyen? Dimne, ileri atıldı ![]() - Benim, efendim, dedi ![]() - Sen de kimsin? ![]() ![]() Arslan hatırlamakta güçlük çekti ![]() ![]() Ve aradan günler, haftalar, aylar geçti ![]() Dimne, öyle kolay bir lokma olmadığını Arslan’a kabul ettirdi ![]() ![]() ![]() Gün geçtikçe Arslan’ın gözüne daha da girdi ![]() Sözünü dinletti ![]() Övgüsünü kazandı ![]() ![]() ![]() Dimne, kralın en yakın adamı oldu ![]() Günler böylece geçip giderken, bir gün, Arslan’ın huzurundayken; - Efendimiz, dedi Dimne, sizi çok zamandır durgun görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Arslan, yarasına dokunulmuş gibi oldu ![]() Korkuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda anlatmaya karar verdi ![]() Tam bu sırada, öküz Şetrebe’nin o korkunç böğürtüsü duyulmaz mı!… Kral nasıl da korkmuştu ![]() ![]() ![]() Artık Dimne ‘den bunu gizlemesi mümkün değildi ![]() - ![]() ![]() Sesi böylesine korkunç olursa, kimbilir kendisi nasıldır? Dimne, kurnaz kurnaz gülümsedi: - Korktuğunuz şeye bakın! Doğrusu belki de en korkulmayacak şey bu olmalı, diyerek Padişah’ı yatıştırmaya çalıştı ![]() Fakat bir anda korkuyu yenmek imkansızdı ![]() Kurnaz çakal, Arslan’a bir tilkinin hikayesini anlatmaya başladı ![]() İlgili Hikayeye Beydaba Kategorisinden "Şaşkın Tilki" başlıklı hikayeyi açmak suretiyle ulaşabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleriİki Şehzade Halep’de bir zamanlar bir padişah yaşardı ![]() ![]() Çok zengindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarına, - İşte hazinem burada, dedi ![]() ![]() ![]() Hazineyi geceleri , Derviş’in bulunduğu yere taşıdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçti ![]() Padişahlar bu dünyadan göçüp gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Şehzadelerden biri diğerini yendi ![]() ![]() ![]() ![]() Tahta geçen şehzadeler görkemli bir yaşayış içindeydi ![]() Diğeri tacı tahtı terketti ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün kuyunun suyu çekildi ![]() Şehzade su bulmak için kuyunun dibine indi ![]() Kazması, sert bir cisme takıldı ![]() ![]() Çok sevinmişti Şehzade ![]() Durumu kimseye duyurmadı ![]() Tahtta olan kardeşi kendisi adeta kaybetmişti ![]() ![]() ![]() Ülke yönetimi başıboş kalmıştı ![]() Bunu fırsat bilen komşu ülkenin hükümdarı saldırıya geçti ![]() Şehzade ordu kurmak için babasının hazinesini açtırmak istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşündüler taşındılar ![]() Birçok kimseye sordular, danıştılar ![]() Sonunda diğer şehzadeyi padişah olarak seçtiler ![]() Tüccar, oğlunu anlattığı hikayeyi dinledi ![]() - Bu hikayede etkileyici bir düşünce yok, dedi ![]() Tüccar’ın oğlu sustu ![]() Babası haklıydı ![]() “Ben de haklıyım” diye geçirdi içinden ![]() ![]() Tüccar, bunun üzerine, Şahin ile Kuzgun arasında geçen bir hikayeyi hatırlattı ![]() Onu anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriAteş Sıcağında Dürüstlük Sınavı Bir zamanlar Basra’da ormanla kuşatılmış bir ada vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok çevikti ![]() Kaplandı bu ![]() ![]() ![]() ![]() Haksızlığı önlerdi ![]() ![]() Hayvanlar onu hem seviyorlar hem de korkuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Yönetime ilişkin bilgilerle donatmıştı onu ![]() Haklı ile haksızı nasıl ayırdedeceğini öğretmişti ![]() ![]() ![]() Yavru henüz büyümemişti ![]() ![]() Bu durum, ormanda karışıklığa yol açtı ![]() ![]() ![]() Büyük kavgalar oldu ![]() ![]() ![]() Sonuçta galip çıkan aslan oldu ![]() Dev pençeleriyle herkese korku verdi ![]() ![]() Yavru Kaplan çaresizdi ![]() ![]() Kimsenin olmadığı ıssız yerlerde gezindi ![]() Epeyi bir zaman başıboş, serseri gibi dolaştı ![]() ![]() ![]() Gitti, yaşlı kaplanlara danıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arslan, iyi kalpli biriydi ![]() Kaplan’ı sarayına aldı ![]() ![]() ![]() Günler böyle geçip giderken… İlginç bir olay oldu ![]() Hava sıcak mı sıcaktı ![]() ![]() ![]() Arslan sarayda düşünceli düşünceli geziyordu ![]() ”Bu görevi kime verebilirim? Kim bunun üstesinden gelebilir?” diye koşuşturuyordu ![]() Kaplan içeri girdi ![]() - Sizi bu düşünceye düşüren nedir? diye sordu ![]() Arslan, - Hava çok sıcak olduğu için kimse görev istemiyor, dedi ![]() Kaplan, - Havanın sıcak olması göreve koşmaya engel değildir, dedi; izniniz olursa bu işe ben gitmek istiyorum ![]() Arslan çok şaşırdı ![]() ”Nasıl olur” diye düşündü ![]() ![]() ![]() - Beni çok sevindirdin , dedi ![]() Kaplan hemen davrandı ![]() ![]() Havada ateş sıcaklığı vardı ![]() ![]() Epeyi yol aldılar ![]() Artık yürümek imkansızlaşmıştı ![]() Kaplanın yanındakiler daha fazla dayanamayacaklarını söylediler ![]() Biri atıldı, - Şurada, serin bir yerde dinlensek dönüp gitsek arslanın ne haberi olacak? diyecek oldu ![]() Kaplan kestirip attı: - Sizler dayanamıyorsanız geri dönün ![]() ![]() ![]() ![]() Kaplanın bu sözleri Arslanın kulağına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriŞahin Ve Kuzgun Sevgi sessiz bir kuştur, uçar kalp denizinde… Yıllar, belki yüzyıllar önceydi ![]() Yemyeşil bir orman köyünde, garip bir derviş yaşardı ![]() ![]() ![]() Bir gün ormana gitmişti ![]() Kalın gövdeli tek ağaçlar…Kayaları delmiş incecik kökler…Çiçekler…Kelebekler… Şırıl şırıl kaynayan pınarlar… Bir yandan gizemli güzellikte kendisini yitirerek yürüyor, bir yandan da ; “Allah ne güzel yaratmış”! diyerek duygularının ayaklandığını hissediyordu ![]() Derken, bir şahin gördü, kalın ağacın gövdesinin çevresinde dönüp duruyordu ![]() ![]() “Allah Allah, bu hayvanın bir derdi var galiba” diye söylendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Zavallı kuzgun” Diye söylendi Derviş ![]() ![]() Şahin, yuvaya konar konmaz gagasında ki et parçasını çöplerin üzerine koydu ![]() ![]() ![]() Derviş beyninden vurulmuşa dönmüştü ![]() “Nasıl olur!” Diyerek şaşkınlığını belirtti ![]() Gözleri görmeyen miskin bir hayvanın yiyeceği bir yırtıcı kuşun eliyle kendisine gönderiliyordu ![]() Ben de oturup beklesem Allah bana yiyecek gönderir diye orada beklemeye başladı ![]() Gece oldu ![]() Vakit bir hayli ilerledi ![]() ![]() Sabah oldu ![]() ![]() Derviş bekliyordu ![]() ![]() Güneş ışıklarını çekti yeryüzünden ![]() Karanlık bir perde çöktü ![]() Ay ışıldadı ![]() Yıldızlar göğün yüzünü lacivert bir kıra dönüştürdüler ![]() Ay sessizce çekilde neden sonra ![]() Gün tekrar gülümsedi ![]() Aradan kaç gün geçti, bilinmez ![]() Biz diyelim on siz deyin yirmi gün…Derviş beklemekten bıkmıştı ![]() ![]() Aklı başına geldi neden sonra ![]() “Çalışmayınca Allah bir şey vermiyor insana” diye düşündü ![]() Neredeyse açlıktan ölecek gibiydi ![]() Kalktı yiyecek aramaya koyuldu ![]() ![]() ![]() Küçük oğlu çok etkilenmişti ![]() - Öğütlerin çok güzel babacığım, dedi ![]() ![]() Tüccar, küçük oğlunun sorusunu dinledi ![]() - Kazandığımızdan fazla harcamamalıyız, dedi ![]() - Doğru, dedi küçük oğlan ![]() Babası devam etti: - Elde ettiğimiz serveti iyi korumalıyız ![]() ![]() ![]() - Böylece sermayemiz elimizden çıkmaz, dedi küçük oğlan, - Elbette, dedi tüccar ![]() Babanın aklına bir hikaye daha geldi ![]() ![]() - Anlatayım mı bu hikayeyi? diye sordu tüccar ![]() Çocuklar: - Çok iyi olur, dediler ![]() Baba, hikayeyi anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
|