|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgede, bölgelerde, çok, domates, havuç, yetişir, yetiştirilir |
![]() |
Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir?Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? HAVUÇ (Daucus carota) VİTAMİN KAYNAĞI HAVUÇ Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() DÜŞÜK SICAKLIK YETERLİ NEM Havuç kısa gün bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 1 ![]() ![]() ZENGİN TOPRAK Havuç derin, gevşek bünyeli, geçirgen, organik maddelerce zengin topraklarda en iyi ürün verir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOK İYİ TOPRAK HAZIRLIĞI Havuçlarda üretim tohum ile olur ![]() ![]() ![]() ![]() YABANCI OTLARA DİKKAT Havuç üretiminde yabancı ot mücadelesi de çok önemlidir ![]() ![]() - Birincisi ekim öncesi, toprak hazırlığı sırasında, suda karışmış ot ilacı olarak toprağa püskürtülür ![]() ![]() ![]() - Tohumlar çimlendikten sonra bitkiler 2-4 yapraklı devrede ikinci yabancı ot ilaçlaması uygulanır ![]() MÜNAVEBE ŞART Havuç yetiştirilen tarlalarda en az 3 yıl havuç, kereviz, maydanoz, dereotu yetiştiriciliği yapılmamış olması gerekir ![]() ![]() TOPRAK TAHLİLİNE GÖRE GÜBRE Havuç tarımında en uygun gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılan gübrelemedir ![]() ![]() NE ZAMAN ? HANGİ GÜBRE ? Azotlu gübrenin 2-3, Potasyumlu gübrenin 1-2 seferde atılması uygun olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KADEMELİ TOHUM EKİMİ Havuç tohumlarının ekim zamanı belgelere ve çeşitlere göre değişmekle beraber, şubattan kasım ayına kadar yapılabilir ![]() ![]() ![]() SIRAYA EKİM EN İYİSİ Havuçta en iyi üretim şekli sıraya ekimdir ![]() ![]() ![]() ![]() EL İLE VEYA MİBZERLE EKİM Ekim elle yapılabildiği gibi mibzerle de gerçekleştirilebilir ![]() ![]() 3 HAFTADA ÇİMLENME Havuç tohumları çeşit özelliğine, çevre koşullarına, ekim derinliğine göre değişmekle birlikte ekimden 3 hafta sonra çimlenirler ![]() ÇAPA + SEYRELTME BERABER Körpe fideler, birkaç yapraklı olduklarında birinci çapa ve seyreltme yapılır ![]() ![]() ![]() DÜZENLİ SU Pratik olarak, her çapadan sonra yağış durumuna g6re sulama yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ÇATALLANMA - KIRILMA VE YARILMAYA DİKKAT Havuç köklerinde görülen bozukluklar, çatallanma, eğri uçluluk, enine ve boyuna yarılma, yan kök gelişmesi, kırılma gibi durumlardır ![]() ![]() TARIM TEŞKİLATINA DANIŞ Havuçta hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır ![]() ![]() DİKKATLI HASAT Havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla sertleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() HAVUÇ ZARARLILARI Havuç sineği (Gül psillası) ( Psila rosae F ![]() ![]() Yaprak pireleri (Leafhoper (Empoasca fabae [Harris]) ![]() ![]() Havuç Yetiştiriciliğinde Sarı Yapışkan Tuzakların Kullanılması , önemli zararlılarla mücadelenizi kolaylaştırır ![]() ![]() Firmamız tarafından Üretilen Sarı Yapışkan Tuzaklar Korum ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından KAPAR® SYT Ticari ismi ile 22 ![]() ![]() ![]() Sarı Yapışkan Tuzaklar ; Gelişmiş ülkelerde havuç yetiştiriciliğinde başarı ile kullanılmaktadır ![]() ![]() Siyah Havuç Siyah havuç kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havuç En Çok Hangi Bölgelerde Yetişir? Domates En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir?Domates Yetiştiriciliği 1 ![]() Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır ![]() Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bölgemiz için en uygun çeşitlerden pearson ve Sc 2121 domates çeşitlerinin yetiştirilmesi önerilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Pearson: Yuvarlağa yakın oldukça düzgün şekilli kırmızı renkli eti dolgun, çok lezzetli, şartlara kolaylıkla adapte olabilen çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sc ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 3 ![]() ![]() Domates ılık ve sıcak iklim meyvesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Domateslerde normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için, sıcaklığın en az 16-19 ° C’lerde olması denemelerden anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Domatesin toprak isteği; kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() 4 ![]() ![]() Kışlık sebzelerden sonra domates ekilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek, dikkatle hazırlanması gerekir ![]() Sonbaharda pullukla derince sürülen tarla ilkbaharda ve uygun tavda yine pullukla sürülür ![]() ![]() ![]() Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve sıra üzeri mesafesi çeşidin yer ve sırık olmasına göre değişmektedir ![]() 4 ![]() ![]() Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılır ![]() ![]() ![]() Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır ![]() Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına son donların kalktığı Nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikilir ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Uzunca bir vejetasyon süresi isteyen ve uygun şartlarda üzerinde sayı ve ağırlık itibarı ile bol mahsul bulunan domatesler yetiştirildikleri toprağın besin maddelerince zengin olmasını isterler ![]() ![]() Bölgemizde Şubat ayı içinde önce dekara 2-3 ton iyi yanmış çiftlik gübresi, fosforlu gübre triple süperfosfat formunda ve dönüme 22 kg olarak verilmelidir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Kültür bitkileri arasında bilhassa meyveleri yenen sebzelerde sulama, tohumların çimlenme devresi, gelişme devresi ve nihayet mahsul devresi olmak üzere başlıca üç esas devrede önemli rol oynar ![]() Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar mümkün mertebe sulamadan kaçınılır ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama yapılırken mümkün mertebe suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmeli yoksa yapraklar çamurlanır ve hastalığa yakalanması kolaylaşır ![]() Bölgemizde domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; • Mayıs ayında 10 gün arayla 3 su • Haziran ayında 7 gün arayla 4 su • Temmuz ayında 6 gün arayla 5 su • Ağustos ayında 7 gün arayla 4 su • Eylül ayında 15 gün arayla 2 su olmak üzere toplam 18 su verilmelidir ![]() 4 ![]() ![]() Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık 2 hafta sonra birinci çapa yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca sulamada su yolu üzerine düşen dallar masura üzerine alınır ve boğaz doldurma işlemi yapılır ![]() 5 ![]() 5 ![]() ![]() Domates hastalıklarını etmenlerine göre fizyolojik ve virüs gibi patojenlerin sebep olduğu patojenik hastalıklar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz ![]() Fizyolojik etmenlerin sebep olduğu arazlar: • Güneş yanığı, çiçek dökülmeleri, meyvelerde çatlama, çiçek burnu çürüklüğü, su ve toprakla temas eden meyvelerde diğer patojenlerle beraber çürümelerdir ![]() • Bunlar daha çok; çevre şartlarından, fazla sulamadan ve beslenme bozukluğundan ileri gelmektedir ![]() ![]() Solgunluk Bitkide toprak üstü aksamının turgor durumunu kaybetmesi sonucunda solması dal ve yaprakların toprağa doğru sarkması şeklinde kendini gösterebilir ![]() Bunun için; sertifikalı temiz tohum kullanmak tohumları ilaçladıktan sonra ekmek, konukçu olan bitkiyi en az iki sene münavebeli yetiştirmek bir mücadele metodudur ![]() Antroknoz Olgun meyvelerde hafif batık, sulanmış dairesel lekeler görülür ![]() ![]() Erken Yanıklık Yaşlı yapraklar üzerinde 6-12 mm irilikte ölü lekeler oluşur ![]() ![]() Mildiyö Yapraklar üzerinde küçük soluk yeşil ya da sarımsı lekeler belli eder ve yayılarak siyahlaşır ![]() ![]() Bunlar için etkili madde zıneb maneb olan ilaçlar kullanılmalıdır ![]() 5 ![]() ![]() Dana Burnu Fidelerin kök boğazı kısımlarından kemirerek kurumalarına neden olur ![]() ![]() Kırmızı Örümcek Yaprakların öz suyunu emerek bitkilerin gelişmesine yaprakların sararıp, kuruyup, dökülmesine sebep olur ![]() Yaprak bitleri, Bozkurtlar, kök ur nematodu domates için birer zararlıdır ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Domates sabahları veya akşam üzeri toplanır ![]() ![]() Mahallinde değerlendirilecek veya yakın pazarlara gönderilecek domatesler büyük bir çoğunlukla ya tam olum devresinde veya buna çok yakın bir devrede toplanır ![]() Buna karşılık uzak pazarlara gönderilecek domatesler yolda geçecek süre ve olgun domateslerin ambalaj kapları içerisinde, sarsıntı veya tazyik neticesinde çatlamaları ve ezilmeleri düşünülerek, kırmızı, pembe hallerinde toplanır ![]() Meyvelerin koparılması gelişigüzel yapılmamalıdır ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Açıkta domates üretiminden 3600-4000 kg/da ürün alınmaktadır ![]() Bir dekar domates üretimi için 206 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|