![]() |
Şiir Nedir? Şiir Ahengi Hakkında Bilgiler - Şiirde Ahenge Ve Ritme Örnekler Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Nedir? Şiir Ahengi Hakkında Bilgiler - Şiirde Ahenge Ve Ritme Örnekler Nelerdir?Şiir Nedir? Şiir Ahengi Hakkında Bilgiler - Şiirde Ahenge Ve Ritme Örnekler Nelerdir? Şiir Nedir? Şiir Ahengi Hakkında Bilgiler - Şiirde Ahenge Ve Ritme Örnekler Nelerdir? Şiirde Ahenk Öğeleri (5) Şiirdeki ahenk unsurlarından biri de rediftir ![]() ![]() ![]() Edebiyatımızda redifi ahenk öğesi olarak kabul etmeyen, rediflerden olabildiğince kaçınan şairler de olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Redif tek harften oluşacağı gibi dizelerin hemen hemen tümü rediften ibaret de olabilir ![]() ![]() Safa-yı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim Vefa-yı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim Bu beyitte �safa ve vefa� sözcüklerindeki �fa� hecesi kafiye, diğer sözcükler rediftir ![]() Biz dünyaya veda ettik Kalanlara selam olsun Bizim için hayır dua Kılanlara selam olsun Yukarıdaki dörtlük Yunus Emre�ye aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül yüzünde göreli zülf-i semensay gönül Vay gönül vay bu gönül vay gönül eyvay gönül Divan edebiyatı şairlerinden birine ait yukarıdaki dizelere �gönül� redifinin kattığı ahengi ve güzelliği anlatmaya gerek yok sanırım ![]() O gül endam bir al şale bürünsün yürüsün Ucu gönlüm gibi ardınca sürünsün yürüsün Bu beyitteki redifler de ustaca bulunmuş, şiire ahenk katan öğelerden biri haline gelmiştir ![]() Halk şairleri kafiye konusunda daima rahat olmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Aradılar bir tenhada buldular Yaslandılar şivgalarım kırdılar Yaz bahar ayında bir od verdiler Yandım gittim ala dağlı kar iken Bu dörtlükte kullanılan �buldular, kırdılar, verdiler� sözcüklerindeki �-dular, -dılar, -diler� ekleri rediftir; �bul-, kır-, ver-� köklerindeki �r� yarım kafiyedir ama ilk dizedeki fiil kökünde kafiye yoktur ![]() Bana kara diyen dilber Gözlerin kara değil mi Yüzünü sevdiren gelin Kaşların kara değil mi Bu dörtlüğün 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Ustaca kullanılmış redifler şiire en az ölçü ve kafiye kadar ahenk katar ![]() 2- robotun konuşmasında vurgu ve ahenk olmadığı için akıcılık yönünden tutuk kalır ![]() 3-kafiyeli ve ses ahengi şiiri kolay ezberlenebilir kılar 4-çünkü tören geçitlerinde belli bir düzen,uyum ve ahenk söz konusudur |
![]() |
![]() |
|