|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölümdür, grafikerlik, meslektir |
![]() |
Grafikerlik Nasıl Bir Meslektir? Grafikerlik Nasıl Bir Bölümdür? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Grafikerlik Nasıl Bir Meslektir? Grafikerlik Nasıl Bir Bölümdür?Grafikerlik Nasıl Bir Meslektir? Grafikerlik Nasıl Bir Bölümdür? Grafikerlik Nasıl Bir Meslektir? Grafikerlik Nasıl Bir Bölümdür? GRAFİK SANATI NEDİR? Grafik tasarım - Grafik Sanatı nedir? Grafiker nedir? * İlk çağ insanları duvarlara iz bırakmışlar ![]() ![]() ![]() * grafik; kağıda (yüzeye) bırakılan iz ile akıllara iz bırakma mesleğidir ![]() * grafik; yazılı-çizili-basılı her şey demektir ![]() GRAFİKER NEDİR? * grafik tasarımcıdır ![]() * Güzel Sanatlar meslek grubu içinde Müzisyen, Besteci, Yazar veya Ressam gibi sanatçıdır ![]() * Fikir ve sanat Eseri Kanuna göre grafik tasarım Eseri Sahibidir ![]() GRAF demek BASKI demektir ![]() * Fotograf IŞIK-BASKI demektir * Fonograf SES-BASKI demektir ![]() * Tipograf YAZI-BASKI demektir ![]() * Kinematograf HAREKETLİ-BASKI demektir ![]() ![]() GRAFİK SANATI 3 önemli DEVRİM yaşadı: 1- matbaa bulundu: Mekanik üretim teknolojisi başladı 2- fotoğraf bulundu: Kimyasal üretim teknolojisi başladı 3- bilgisayar bulundu: Dijital üretim teknolojisi başladı 1- matbaa Mekanik üretim teknolojisi: matbaa bulununca; 1- grafik sanatı üretim teknikleri ve Karikatür sanatı gelişti ![]() 2- Tuvalden başka kağıda veya kalıp üzerine resim yapan matbaa veya klişe ressamları oluştu ![]() 3- Reklamcılık ve grafik sanatı kendini göstermeye başladı 4- Resim yapan, karikatür çizen, afiş tasarlayan, yazı yazan bir sanatçı tipi ortaya çıktı 5- İşte bu komplike işi yapanlara Almancada GRAFİKER, İngilizcede Graphic Designer, Türkçede önceleri matbaa veya klişe ressamı, sonraları da grafik Tasarımcı denildi ![]() 2-FOTOĞRAF Kimyasal üretim teknolojisi: fotoğraf bulununca; 1- Baskı teknolojisi ile fotoğraf, birbirlerini geliştirdi 2- Resim, temsili halden çıkıp gerçeğin ta kendisi ve belgesi haline geldi ![]() 3-Tanıtım ve iletişim aracı oldu 4- reklam fotoğrafçılığı gelişti ![]() 5- Grafikerin ve Reklamcılığın önemli unsuru oldu ![]() 6- Renkli fotoğraf ve matbaa teknolojileri gelişti ![]() ![]() 7- Dijital fotoğrafçılık ve dijital grafikerlik dönemi başladı ![]() 3-BİLGİSAYAR Dijital üretim teknolojisi: 1- Yüzlerce yıldır uygulanan kağıt ve tuval üzerine çeşitli çizme ve boyama teknikleriyle iz bırakma yöntemleri dijital teknolojiye kadar fazla değişime uğramadı ![]() 2- Tüm bunlar sanal olmayan elle tutulur bir ortamda gelişti ![]() 3- Dijital teknoloji devrimi sayesinde İngilizcede adına Computer, Türkçede bilgisayar denilen araç icat oldu ![]() 4- Mertlik bozuldu ![]() ![]() 5- Grafikerlerin, ressamların, mimarların, bilumum tasarımcıların yaptıkları; sanal alemde Mouse'a dokunarak ve tuşlara basılarak yapılır oldu ![]() 6- Computeri eline alan tasarımcı oldu (mu?) ![]() 7- Aynı zamanda film ve kimyasal sıvıları ortadan kaldıran, zaman kaybını ve hata riskini yok eden, çekilen resmi makine içinde anında görmeyi sağlayan dijital fotoğraf makineleri icat oldu ![]() 8- Dijital makineyi alan da fotoğrafçı oldu (mu?) ![]() Tasarımda Dijital Sonrası dönem geçiş sancıları * "Dijital teknolojiyi bilenle bilmeyen bir olur mu?" tartışmaları yaşandı ![]() * Bunun karşısında da, "tasarımı bilenle bilmeyen bir olur mu?" diye soruldu ![]() * Dijital teknoloji gerçek tasarımcının işlerini kolaylaştıracak, gerçek fotoğrafçının risklerini azaltacak yardımcı bir dost olacakken ![]() ![]() ![]() * tasarımı bilmediği halde bilgisayar kullanabilen grafikerler, fotoğrafçılığı bilmediği halde fotoğraf çeken amatörler yüzünden ![]() ![]() ![]() * tasarımı insan değil, alet yapar mantığından hareketle hiçbir tasarım kuralına uymayan rastlantısal şekil, resim, yazı ve renk curcunası tasarım diye sunuldu ![]() * grafik sanatının değerinin ucuzlamasına, ciddi ve gözle görülür bir kalite kaybına, grafik kirliliğine yol açıldı ![]() * tasarım bilmeyip 15 program, 3 işletim sistemi bilenler tercih edildi ![]() * tasarımcıya teknik eleman, teknik elemana tasarımcı muamelesi yapıldı ![]() * Ekonomik zorlukların dayatması, sosyal ve kültürel bilinçsizliğin etkisiyle; iş bölümü ortadan kaldırıldı, bir kişiden üç kişilik iş beklendi ![]() * Okullarda yetersiz bilgisayar eğitimi alan gençler sadece tasarım öğretilerek piyasaya salındı ![]() * Fikir ve sanat Eseri yasasına aykırı olarak; grafik tasarımcının tasarladığı bir afiş bir kez parası ödendikten sonra dergi kapağı, insert, Bill-board vs ![]() ![]() * Fikir ve sanat emeğinin değeri dijital ortamda çoğunlukla bilinemedi ![]() * Reklamcılar Derneği fikre değer verilmeyişinden rahatsız oldu ![]() GRAFİKER Neleri Bilmelidir? * grafiker her şeyden önce eski ustaların bildiği ışık, gölge, renk, doku, perspektif gibi resmin temel kurallarını bilmelidir ![]() * fotoğrafçılığı iyi bilmelidir ![]() * Matbaacılık, yayıncılık ve iletişim kurallarını bilmelidir ![]() * sanat tarihini ve kültürünü, uygarlık tarihini bilmelidir ![]() * Yaşadığı toplumu bilmeli, dünyanın farkında olmalıdır * İyi bir tasarımcı olması için AYDIN kimliğine sahip olmalıdır ![]() D ![]() ![]() * Dijital görüntü teknikleri (dijital fotoğraf, web ve multi medya) * Dijital tasarım (bilgisayarda tasarım programları) * Dijital Baskı gibi 3 önemli aşamayı bilmek durumundadır ![]() Grafikerler Nerede Çalışabilir? * reklam Ajanslarında * grafik tasarım Bürolarında * Matbaalarda ve Gazetelerde * Serigrafçı veya Etiketçilerde * Film ve Renk ayrımı atölyelerinde * Kendi içinde reklam ve tasarım departmanı bulunan şirketlerde * web sayfası yapan şirketlerde * Bağımsız olarak kendi işyerlerinde çalışabilirler ![]() grafikerlik seçkin toplumlarda seçkin bir meslektir ![]() * Osmanlıca bir söz vardır; Marifet iltifata tabidir, iltifat görmeyen marifet zayiidir ![]() * Marifet mesleği olan grafik tasarımcılık düşünceye, tasarıma değer verilmeyen ortamlarda yeşermez, körelir ![]() ![]() ![]() * Resim, yazı, edebiyat vs ![]() ![]() * Zevkli ve cazip yapısı nedeniyle ne yazık ki tasarım bilmeden yapılabileceğine inanılan, çok rağbet gören, çok kolay sanılan bir meslektir ![]() * grafikerlik; sanayi ve ticaretin ihtiyaç duyduğu çok önemli bir meslektir ![]() grafikerlik ayrıcalıklı, zevkli ve dünyası çok geniş bir meslektir ![]() Çocuk kitapları dizaynından web dizaynına, kutu ve ambalaj dizaynından gazete ilanı dizaynına kadar ufku çok geniş kültürel olarak zengin bir meslektir ![]() Türkiye'nin kültürel düzeyi ilerledikçe grafikerlik çok daha tatminkar hale gelecektir ![]() Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsünde, Digital tasarım Günleri Seminer / Faruk Çağla 06 ![]() ![]() 10 MADDEDE GRAFİK TASARIM; 1)-Bir hizmeti veya bir düşünceyi yaymak, benimsetmek veya bir ürünü tanıtmak ya da sattırmak için kullanılacak tüm kompozisyonların hazırlandığı, 2)- Kompozisyonda; metin, yazı (tipografi), resim, desen, çizgi ve fotoğraf düzenlemelerin yapılıp renklerinin ayarlandığı, 3)- Çalışmanın baskı (CMYK) veya görüntü (RGB) olarak, ya da çeşitli basım, sunum ve iletişim tekniklerine uygun hale getirildiği ; 4)-İletişim meslek alanı ile güzel sanatlar meslek alanı arasında çok özel bir yere ve konuma sahip olan; 5)-Güzel sanatların temel kurallarının, tasarım-iletişim teknolojileri prensipleriyle birleştirildiği, 6)-Mesajın kestirme ve sembolik anlatımlarla etkili ve akılda kalıcı tarzda veya iz bırakıcı şekilde görsel anlatım biçimine dönüştürüldüğü; 7)-Daha çok reklam, tanıtım, basım-yayın ve iletişim sektörünün içindeki mecra ve medyalarda faaliyet gösteren, 8)-Sanayi, endüstri, ticaret, turizm, eğitim, sağlık ve kültür sektörlerine hizmet eden, 9)- Temelini kültür, bilim ve sanatın evrensel kurallarından alan sanata "grafik tasarım" sanatı, bu işin eğitimini alarak yapan kişilere "grafiker" (Almanca) veya "grafik Tasarımcı" (Türkçe) veya Graphic Designer (İngilizce ) denilir ![]() 10)-Amerika ve Avrupa'da Trade art (Ticari sanat) olarak da ifade edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ( FSEKna göre bu tanımın fikri hakları Faruk Çağla'ya aittir, ancak isim belirtilerek alıntı yapılabilir ![]() ![]() Faruk ÇAĞLA grafik Tasarımcı Kadir Has Üniv ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|