|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
içme, iyi, kimyasal, nelerdir, olrak, suyunun, özellikleri |
![]() |
Kimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun ÖzellikleriKimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun Özellikleri Kimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun Özellikleri Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır ![]() ![]() ![]() Su;hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir ![]() ![]() ![]() Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir ![]() Aynı zamanda bazıları suya kirli suların karıştığının göstergesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun Özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kimyasal Olrak İyi İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İyi İçme Suyunun Özellikleriİçme Suyunun Kimyasal Özellikleri İçme suyu analizinde değerlendirilen başlıca kimyasal parametreler pH, iletkenlik, amonyak, nitrit, nitrat ve sertliktir ![]() Suyun Elektriksel İletkenliği İçerisinde inorganik maddeleri elektrolit olarak bulundurmayan sular (sözgelimi deiyonize saf su gibi) elektriği güç iletir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun pH'ı İçme kullanma sularının pH'ları 7 - 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oksijen Su kalitesi için önemli ölçülerden birisi suda çözünmüş oksijen konsantrasyonudur ![]() ![]() Çözünmüş oksijen ayrıca, su kirlenmesi ile ilgili en önemli parametrelerden birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kirlenmiş yüzeysel sular genellikle oksijenle doymuştur ![]() ![]() İçme suyunda Amonyak, Nitrit ve Nitrat: Klorlanmış sularda amonyak saptamak zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun yanında sudaki nitrit ve nitratların sudaki bakteriler ile denitrifikasyona uğraması sonucu da suda amonyak bulunabilir ![]() Suda bulunan amonyak, nitrit ve nitratın kaynağı gübrelerin kullanımı, sebze ve hayvanların çürümesi, evsel atıklar, kanalizasyonun toprak yüzeyine boşaltılması, endüstriyel atıklar ve çöplerin boşaltılması olabilmektedir ![]() Bütün bu kaynaklar nehir, göl ve yer altı suyunu bulaştırabilmekte, özellikle de kuyuları kirletebilmektedir ![]() ![]() ![]() Yüksek amonyak ve nitrit düzeyine genellikle mikrobiyolojik niteliği uygun olmayan sularda rastlanmaktadır ![]() ![]() Sulardaki nitrat düzeyindeki artışın bir diğer nedeni ise nitrojenli gübrelerin suya karışmasıdır ![]() ![]() ![]() Nitrat düzeyi geleneksel su iyileştirme ve dezenfeksiyon işlemleri sonrası pek değişmez ![]() ![]() Nitratın sağlık üzerine etkisi: Methemoglobülinemi: Su kaynaklarının yüksek düzeyde nitrat içerdiği ülkelerde infantil methemoglobinemisi ve ölümler bildirilmiştir ![]() ![]() ![]() Kanser: Vücuda giren nitrat kanserojen etkili nitrozaminlere dönüşebilmektedir ![]() Suların sertlik düzeyi: Sertlik ölçüsü olarak Fransız sertlik derecesi kullanılır ![]() ![]() ![]() Suların sertliği geçici ve kalıcı sertlik olmak üzere 2 grupta incelenir ![]() ![]() ![]() ![]() Genel olarak yer üstü suları yer altı sularına göre daha yumuşak sulardır ![]() ![]() Kaynak suyunda olduğu gibi en az 6 metre kalınlığa sahip olan ince taneli topraktan süzülerek yer altına inen su filtrasyon mekanizması aracılığı ile içerisinde bulunan asılı partiküller ve kolloid maddelerin yanı sıra sertlik unsurlarından da arınarak sertlik açısından yumuşak düzeylere inmektedir ![]() ![]() Sulardaki sertlik derecesi çeşitli birimler aracılığı ile ölçülebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu açıdan sertlik unsurları 10 fransız sertlikten daha sert yapıda sular yer altına geçebilmişse beraberinde çeşitli kimyasallar da geçmiş olabilir ![]() ![]() Sertlik derecesinin kendi açısından ise sağlığa zarar verebilecek sertlik düzeyi DSÖ tarafından 50 fransız sertlik derecesi ve üzeri olarak belirlenmiştir ![]() Sert suların sağlık üzerine etkisi: Suyun sertlik derecesi arttıkça mide şişkinlik hissi ve gastrite yol açabileceği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Flor: Sularda litrede 1 mg flor bulunursa diş çürümeye karşı dayanıklı olur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|