|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgede, çilek, nerelerde, yetişir, şehrimizde |
![]() |
Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir?Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir? Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir? Çilek yetiştiriciliği bilhassa küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için önemli bir ziraat koludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilek insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece yararlı bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcaklık : En yüksek büyüme hızı 20 –21 C civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gün uzunluğu : Kültür çeşitleri kısa gün bitkileri olup yaz sonları ve sonbaharda düşük sıcaklık ve az ışıklanma süresi nedeniyle yüksek oranda çiçek tomurcuğu oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Don : Çileklerin çiçeklenme ve meyve bağlama devreleri oldukça uzun olduğundan kısa süreli oluşan bir veya iki don hadisesi tüm ürünün zarar görmesine sebep olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sis ve dolu : Bitkilerin çiçeklenme zamanı görülen sürekli sisler tozlanma ve döllenmeyi güçleştirir ![]() ![]() Rüzgar : Hafif hava akımının olması transprasyonu kamçıladığından bitkilerin topraktan su ile birlikte besin maddelerini de almasını sağlamakta dolayısıyla çilekler daha iyi gelişebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer ve yöney : Deniz kenarındaki bölgelerde yetiştiği gibi, 1000 m ve hatta daha yüksek rakımlı yerlerde de yetiştirilebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Çilek saçak köklü bir bitki olup genel olarak derin, verimli, su tutma kapasitesi yüksek, iyi drene edilmiş; kumlu killi topraklarda daha iyi yetişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Tohumdan fide elde etmek : Daha çok ıslah amacıyla yeni çeşit elde etmekte yararlanılmaktadır ![]() 2- Kollardan fide elde etme : Yaprak koltuklarından çıkan kolların boğumlarında yeni bitkiler oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Toprak altı gövdesini ayırarak fide elde etmek ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Yaprak çeliklerinden fide elde etmek ![]() 5- Doku kültürleri yoluyla fide elde etmek ![]() Kış Dikimi : Fideler sökülür sökülmez 15 Ekimden itibaren Aralık ortalarına kadar dikim yapılır ![]() ![]() Yaz Dikimi : Fideler dinlenme devresinde yani Ocak – Şubat aylarında sökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Dikilecek fideler sağlıklı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİLEK BAHÇESİ BAKIMI Malçlama : Dondan korumak, yabancı otların çıkmaması, erkenci,temiz ve kaliteli ürün elde etmek için toprak yüzeyinin ince plastik,saman,buğday sapı, çam ibreleri, kuru ot, torf ve perlit gibi maddelerle kaplanmasına denir ![]() ![]() Sulama : Aşırı suya hassastır ![]() ![]() ![]() Gübreleme : Dikim öncesi dekara 3 – 4 ton yanmış ahır gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilek hastalıkları kök , meyve ve yaprak olmak üzere üç kısımda toplanır ![]() Kök hastalıkları içinde en yaygın olanı kırmızı kök çürüklüğü, kahverengi çürüklük, siyah kök çürüklüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat : Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Çilek Hangi Şehrimizde Yetişir? Çilek Nerelerde Yetişir?Çilek yetiştiriciliği Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir ![]() ![]() Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Çileğin kök gövdesi ya da taç kısmı çok kısalmış bir gövdedir ![]() Çilek yaprakları 2/5 düzeninde spiral olarak dizilmiştir ![]() ![]() ![]() Kollar (stolonlar) yaz boyunca yeni yaprakların koltuklarındaki tomurcuklarından oluşarak gelişirler ![]() Çilekte çiçekler salkım şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çileğin gün uzunluğuna duyarlılığı Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur ![]() ![]() ![]() Çiçek gözü oluşumunda gün uzunluğu ile sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği bağlantılıdır ![]() Çilek türleri Aliso Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta, bitkisi kuvvetli, meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Tioga Orta mevsimde olgunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() Pocahontas Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır ![]() ![]() Yalova-9 Aliso ve Arnavutköy melezidir ![]() ![]() ![]() Yalova-15 Tioga ve Arnavutköy melezidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yalova-104 Çok verimli ve iri bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-1 Uzun konik koyu kırmızı renklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-2 Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-3 Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() Douglas Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması kolay, aroması iyi, sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Dana Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta, sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir ![]() ![]() Brio Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() 216 Yuvarlak konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması orta derecede, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() Pajaro Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Chandler Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() Selva Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır ![]() ![]() ![]() Red Chief Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir ![]() Hanoeye Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur ![]() ![]() ![]() ![]() Lester Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|