|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bulaşıcı, hastalıklardan, korunabiliriz, korunma, yolları |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma YollarıBulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları | Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları | Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yapılacak en etkili yol bulaşıcı hastalık zincirini oluşturan halkalardan birini koparmaktır Kısaca belirtecek olursak, bulaşıcı hastalık zincirinin halkaları olan kaynak, bulaşma yolu ve sağlam kişi arasındaki irtibat kesilecek olursa hastalığın bulaşması önlenir Dolayısıyla hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler de kaynağa, bulaşma yoluna ve sağlam kişiye yöneliktir Hastalıklardan korunmak için alınacak önlemleri aşağıdaki gibi açıklayabiliriz ![]() Kaynağa yönelik önlemler: Bulaşıcı hastalık zincirinin ilk halkasını oluşturan kaynağa yönelik olarak alınacak önlemleri kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz ![]() + Bulaşıcı hastalıklar salgınlara neden olduğundan en kısa sürede sağlık kuruluşlarına bildirilmelidir ![]() ![]() + Bulaşıcı hastalığı taşıyan, diğer bir ifadeyle kaynak olan hastalar tecrit edilerek hastalığın diğer insanlara bulaşması önlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını sağlayan taşıyıcılar tespit edilir ![]() ![]() + Bulaşıcı hastalığa yakalanan hastalar ile taşıyıcıların tedavi edilmesiyle hastalığın yayılması önlenmiş olur + Bazı hastalıklar hem hayvanlarda hem de insanlarda görülür ![]() ![]() ![]() + Kaynağa yönelik önlemlerden bir diğeri de hastalık kaynağının belirlenmesidir ![]() ![]() Bulaşma yollarına yönelik önlemler: Bulaşma yollarının neler olduğunu daha önce açıklamıştık Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kaynağa yönelik önlemlerin yanında bulaşma yollarının neler olduğu tesit edilerek gerekli önlem alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + Hastalığın hava, temas vb ![]() ![]() + Hastalığın bulaşmasını sağlayan vektörlerin doğal olarak üreyip çoğaldığı yerler kimyasal ve biyolojik yöntemler uygulanarak yok edilir ![]() ![]() + Hastalıkların oluşmasına neden olan etkenin dezenfeksiyon ile öldürülmesi şeklinde bir önlem uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + Bulaşma yollarının bir çoğunu sağlık ve çevre koşulları oluşturur Dolayısıyla, sağlıksız çevre koşullarının düzeltilmesi için yapılan bütün çalışmalar çeşitli hastalıkların bulaşmasını önler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + Nezle ve grip gibi hava yoluyla bulaşabilen hasta kişilerden uzak durmak gerekir ![]() + Cinsel temasla bulaşan hastalıklara yönelik alınacak önlemlerden en geçerli olanı tek eşliktir ![]() ![]() + Bir kısım hastalıkların bulaşması ise eşyalarla olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + Doğal afetlerde ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklara örnek olarak; tifo, tifus, dizanteri, kızıl, kızamık, boğmaca, su çiçeği, zatürree, ishal, hepatit, verem, sıtma ve kuduzu sayabiliriz ![]() ![]() ![]() Sağlam kişiye yönelik önlemler: Enfeksiyon zincirinin koparılması için alınması gereken önlemlerden birisi de sağlam kişiye yönelik olanlardır ![]() ![]() ![]() Bağışıklama: Sağlam kişinin bulaşıcı hastalıklara yakalanmaması için bağışıklanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlaçla koruma: Bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğü bölgelere giden kişiler, önceden ilaç alarak koruma sağlarlar ![]() ![]() ![]() Erken tanı: Bulaşıcı hastalıkların erken tanısının yapılması ile bu hastalıkların, sağlam kişilere bulaşarak salgın haline gelmesi önlenir ![]() ![]() Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenmek bir çok hastalığın ortaya çıkmasını önler ![]() ![]() ![]() ![]() Aile planlaması: Kişiye yönelik önlemlerden biri de aile planlamasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kİşisel temizlik: Kişisel temizliğin yapılmasıyla bir çok hastalığın bulaşması önceden önlenmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık eğitimi: Buraya kadar açıkladığımız sağlıklı kişiye yönelik önlemlerin yanında gerekli sağlık eğitiminin verilmesi de oldukça önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma YollarıBulaşıcı Hastalıklar Nasıl Bulaşır? Hastalığı yapan organizmalar, virüsler, bakteriler, riketsialar, mantarlar olabilir ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksek olanlar şunlardır:
![]() ![]() ![]() ![]() Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları: Her doğan çocuğa, zamanı geldiğinde aşı yaptırmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulaşıcı hastalıkların tedavisi çok çeşitli olup, hastalık yapıcı mikrobun cinsine göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Başlıca bulaşıcı hastalıklar: Belsoğukluğu, Bruselloz, Çiçek hastalığı, Difteri, Dizanteri (amipli veya basilli), Grip, Hepatit, Kızamık, Kolera, Menenjit, Psittakoz, Sıtma, Suçiçeği, Tetanos, Tularemi, Tüberküloz, Uyku hastalığı, Zatürre, Tifo, Tifüs ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz? Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma YollarıBULAŞICI HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Mikroorganizma: Doğal olarak her yerde bulunabilen tek hücreli, karmaşık enzim yapısına sahip minicanlılardır ![]() ![]() Normal flora: İnsan vücudunda bulunan ve yer değiştirmedikçe hastalık yapmayan mikroorganizmalar topluluğuna denir ![]() Patojen mikroorganizmalar: İnsan (veya hayvan, bitki) vücudunda istenmeyen etki oluşturan (hastalık yapan) mikroorganizmalardır ![]() ![]() Enfeksiyon: İnsan vücuduna giren mikroorganizmaların üreyip, çoğalarak vücutta istenmeyen etki ve belirtiler (hastalık) oluşturmasıdır ![]() Enfeksiyon zinciri:Mikroorganizmanın enfeksiyon oluşturabilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekir, bu aşamalar zincirine denir ![]() 1- Enfeksiyon ajanı (etkeni): Bakteri, virüs, mantar, parazit olabilir ![]() * Mikroorganizmanın sayısına, * Mikroorganizmanın virulansına (hastalık yapma kabiliyetine), * Bireyin vücut direncine 2- Rezervuar (Enfeksiyonun kaynağı): Mikroorganizmaların doğal olarak yaşayıp üredikleri ortamdır ![]() ![]() 3- Çıkış kapısı: İnsanlarda; solunum sistemi, boşaltım sistemi, sindirim sistemi ve deri bütünlüğünün bozulduğu yerlerdir ![]() ![]() 4- Kaynaktan çıkış (Yayılma yolları): Çeşitli araçlarla mikroorganizmalar bir yerden başka yere taşınırlar bunlar bulaşmış (kontamine) besinler, su veya cansız nesnelerdir (tarak, giysi, makas, vs ) ![]() ![]() - Vektör: Sinek, bit, kene, fare gibi bazı hayvanlar taşıyıcıdır, bunlara vektör denilir ![]() - Portör: Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu kişilere portör denilir ![]() ![]() 5- Giriş kapısı: Mikroorganizmaların vücuda girdiği yerlerdir, genellikle giriş ve çıkış yolları aynıdır: Ağız, burun, deri, vajen, göz, kulak, damarlar, gibi ![]() 6- Konakçı: Mikroorganizmayı vücudunun üzerinde veya içinde barındıran, insan veya hayvandır ![]() ![]() ENFEKSİYON ZİNCİRİ: ![]() HASTALIKLARIN BULAŞMA YOLLARI: - Doğrudan temas, - Dolaylı temas, * Hava ile * Araçlarla * Vektörle Doğrudan Temas: Enfekte kişinin duyarlı kişi (konakçı) ile doğrudan temasıyla oluşan bulaşma şeklidir ![]() ![]() ![]() Dolaylı Temas: Enfeksiyonla bulaşmış nesnelerle, enfektif ajanın, konakçıya bulaşmasıdır ![]() * Hava yoluyla bulaşma: Uzun süre açıkta canlı kalabilen mikroorganizmaların hava, toz veya damlacıkla duyarlı konakçıya bulaşmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() * Araçlarla bulaşma: Enfeksiyonla bulaşmış nesnelerle meydana gelen bulaşımdır ![]() ![]() * Vektörle bulaşma: Bazı mikroorganizmalar bazı hayvanlarda gelişimlerini tamamlayarak olgunlaşırlar ve insanda hastalık oluştururlar ![]() ![]() ![]() BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI 1- Vücudun mikroplara karşı direnci: a - Özgül olmayan direnç: I - Giriş kapısı engelleri: * Deri * Mukoza(derinin devamı olan ve vücut başluklarını saran daha ince olan kısmıdır ![]() ll - Vücudun savunma mekanizmaları (Fagositoz, iltihap oluşumu, ateşin yükselmesi, retiküloendotelyal sistem -RES) ![]() b - Özgül direnç: Bağışıklık: I - Doğal direnç: Türe, ırka, genetiğe, bireye, yaşa, hormonal veya metabolik değişikliklere bağlı dirençlerdir ![]() II- Edinsel (sonradan kazanılan) direnç: * Pasif bağışıklık: - Doğuştan (anneden plasenta yoluyla ve sütle geçer) - Yapay (Serum veya Immünglobülinle sağlanır) * Aktif bağışıklık: - Doğal aktif (hastalığın geçirilmesiyle oluşur) - Yapay aktif (aşılar ile elde edilir) ![]() 2- Enfeksiyon kontrolü önlemleri: Hastalıkların bulaşma yollarına göre önlem alarak, kişinin kendisini ve çevresini bulaşıcı hastalıklardan koruması amacıyla geliştirilmiş yöntemlerdir ![]() Günlük hayatımızda kullanabileceğimiz yöntemlerden birkaçı: * El yıkama: Normal sabunla köpürterek ve ovarak yıkamak en iyi temizlik yöntemidir ve bu şekilde hastalıkların bulaşması önlenebilir ![]() Toplu yerlerde mümkünse sıvı sabun kullanılmalı veya sabunluklar süzgeçli olmalı ![]() ![]() Toplu yerlerdeki sabunla iki kere sabunlamakta yarar vardır, sabunu sabunluğa koymadan önce suyun altına tutarak köpüğü akıtın ![]() * Başkalarının (hastanın) kan, tükürük, idrar, dışkı gibi atıkları ile doğrudan temas etmemeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() * Hasta (hatta sağlıklı) kişilerin kullandığı malzemeler, öncelikle kirleri temizlendikten sonra sabunlu su (veya deterjan) ile iyice yıkanmalıdır ![]() ![]() * Başkaları ile özel eşyalar paylaşılmamalıdır; tarak, jilet, diş fırçası, şapka, iç çamaşırı, yatak takımları vb ![]() * Gerekiyorsa izolasyon (karantina, ayırma) uygulanır: * Eğer solunum yolu ile bulaşan bir hastalık varsa hasta kişiye maske takılır, idrar veya dışkı ile bulaşma söz konusu ise, mümkünse hastalık iyileşene kadar hastanın kullanacağı tuvalet ayrılır (özellikle alafranga tuvaletlerde ayırma şarttır) ![]() ![]() * Risk altındaki kişiler aşılanmalıdır ![]() ![]() Hastalıkların bulaşmasını önleyecek temel kural: KURU ve TEMİZ YERDE MİKROP ASLA BARINAMAZ O nedenle hiçbir zaman ortamı kirli ve ıslak (nemli) bırakmayın ![]() ![]() Toplu yaşanan yerlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklar: AIDS (Edinsel bağışıklık eksikliği sendromu): Bulaşımı: Doğrudan temasla; kan, meni, yara akıntıları ile bulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirtiler: - Nedeni bilinmeyen gece terlemeleri, - Bir ayı geçkin ısrarcı ateş, - Titremeler, konuşamama (konuşmakta zorlanma), hareketlerde yavaşlama, - Kısa sürede aşırı ( vücut ağırlığının % 10 undan fazla ) kilo kaybı, - Bir ayı geçen sürekli yada aralıklı ishal, - Bir ayı geçen, kuru ve ısrarlı öksürük, aşırı yorgunluk, halsizlik, - Koltuk altındaki ve kasıklardaki bezlerde şişlik ve ağrı, - Deride morumsu lekeler, ağızda pamukçuk Tedavi: Henüz yok Korunma: Aşı geliştirilemediği için bireysel korunma önemlidir ![]() ![]() * Bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalı ya da mutlaka sağlamlığından emin olduğunuz prezervatif (kaput, kondom) kullanılmalıdır ![]() * Başkasının kullandığı enjektörler asla kullanılmamalı, enjektörler mutlaka tek kullanımlık olmalı ve kullanıldıktan sonra atılmalıdır ![]() * Kim olursa olsun, başkasının kullandığı diş fırçası ve jilet kullanılmamalıdır ![]() AIDS * Sosyal öpüşme, tokalaşma, aynı odayı, aynı koltuğu paylaşmakla bulaşmaz; * Sivri sinekle bulaşma henüz ispatlanamamıştır ![]() * Aynı tabağı paylaşmakla, çatal-kaşıkla bulaşmaz ![]() HEPATİT B (Serum Hepatiti): Bu da cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşır ![]() ![]() Halsizlik, yorgunluk, hafif ateş, baş ağrısı gibi grip benzeri belirtilerle başlar ![]() ![]() Tedavisi: Yatak istirahati ve dengeli beslenme şarttır ![]() ![]() Korunma: Hepatit B aşısı ile korunmak mümkündür ![]() ![]() ![]() Hepatit A (Enfeksiyöz hepatit): Bulaşımı: Hijyen koşullarının iyi olmadığı yerlerde görülür ![]() ![]() Hepatit B�deki belirtiler aynen görülebilir ![]() ![]() Tedavi: Hepatit B ile aynıdır ![]() Korunma: Hijyenik koşullara uyulmadığını düşündüğünüz yerlerde yemek yemeyin, özellikle Fast-Food türü (et içeren) yiyeceklerden kaçının ![]() ![]() Tüberküloz (verem, TBC): Hasta kişinin öksürmesi veya balgam çıkarması sonucunda damlacıkla yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() En iyi önlem, kişilerin ulu orta balgam çıkarıp sokağa tükürmelerini engellemektir ![]() ![]() ![]() Uyuz: Pire, bit gibi parazitlerle yayılır ![]() ![]() Bulaşımını önlemek için başkalarının giysilerini, tarağını, yatağını paylaşmaktan kaçının ![]() Uyuz etkeni 40-50 °C de öldüğünden, giysiler kaynatıldığında temizlenir ![]() ![]() Bit: Genelde pis insanlarda görüldüğü söylense de bu genel kural değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Kwell solüsyonu ile önerildiği şekilde saçlar yıkanır ve sık dişli (veya pamuk destekli) tarakla taranır ![]() ![]() Bitin sirkesini kepekten ayırabilmenin yolu; kepek saçtan kolaylıkla ayrılıp düşerken sirke saça yapışmıştır ve zorlukla uzaklaştırılır ![]() SU İLE BULAŞMA: Patojen mikroorganizmalar suya, enfekte kişilerin salgı ve atıklarıyla gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun temizliğinden emin değilseniz kaynatın; fokurdamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynatıldığında mikroplar ölür ![]() Suyu temizlemek üzere klorlama da yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Kireç kaymağından toz veya sıvı oluşuna göre, aşağıda belirtildiği şekilde ANA ÇÖZELTİ (%1�lik ) hazırlanır: 1 lt su + 15 gr TOZ kireç kaymağı 1 lt su + 40 gr SIVI kireç kaymağı 2- Ev işlerinde kullanılan klorlu su preparatlarından ( klorak vb ): 1 lt su + 250 ml klor içeren sıvı % 1� lik bu ana çözeltiden : 1 lt suya 3-5 damla konur, 20 dakika bekletilir, 1 ton suya 150-250 ml konur, 20 dakika bekletilir, Bu sular içilebilecek kadar dezenfekte edilmiştir ![]() Barsak hastalıkları salgınlarında (kolera, tifo vb) sebzelerin yıkanması için, içme suyu dezenfeksiyonu için kullanılan miktarların 10 misli klorlama yapılır ![]() ![]() 3-İyot ta dezenfektan olarak kullanılabilir ![]() İyotun sudaki %2�lik çözeltisinden 2 damla, 1 lt suya damlatılır ![]() DİKKAT: Eczanelerde satılan klor içeren tabletlerin kullanımı daha pratiktir ![]() SÜT İLE BULAŞMA: Hasta veya görünürde sağlam hayvandan, sütle uğraşan insanların ellerinden veya kaplardan ya da süt kaplarını temizlemek için kullanılan sulardan süt ile bulaşma ortaya çıkabilir ![]() ![]() Açık alınan sütler içilmeden önce mutlaka fokurdamaya başladıktan sonra (TBC ye karşı) 10 dakika kaynatılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|