|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
iller, mısır, mısırın, neresi, yetişir, yetiştirildiği, yetiştirilir |
![]() |
Mısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller Neresi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller NeresiMısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller Neresi Mısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller Neresi Mısır, üretimi pek çok bitkiye göre daha kolay olduğu için Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz başta olmak üzere ülkemizin pek çok yerinde üretilir ![]() Ülkemizde en çok yetiştirildiği yer Karadeniz Bölgesi'dir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller Neresi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mısır Nerede Yetişir? Mısır Nerede Yetiştirilir? Mısır'ın Yetiştirildiği İller NeresiÜLKEMİZDE MISIR Ülkemiz mısır üretim alanı 570-600 bin hektar arasında değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'nin üretimi tüketimini karşılayamadığından her yıl bir milyon ton civarında mısır ithal edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel sektörün mısır tohumluğuna ilgi duymasının sebeplerini şöyle sıralamak mümkündür ![]() 1- Hibrit olduğu için her yıl tohumluğun satınalınma zorunluluğu ![]() 2-Her yıl artma zorunda olan aktif bir pazarın oluşu ![]() 3- Birim fiyat yönünden buğday, pamuk ve soya'ya göre daha pahalı olması ![]() Yani yükte hafif pahada ağır oluşu ![]() 1- Kalite 2- Fiyat konularında tüketici lehine gelişmeler sağlayacaktır ![]() Bu nedenlerden dolayı HAZERA TOROS TOHUMCULUK A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KORDUNA - Adaptasyon kabiliyeti yüksek - Düşük sıcaklıkta da iyi çıkış sağlar - Kurağa dayanıklıdır - Olumdan sonra dane nemi hızlı düşer - Yatmaya çok dayanıklıdır - Makınalı hasada uygundur - Derin kök sistemine sahiptir - İstikrarlı ürün kalitesine sahiptir - Verim potansiyeli çok yüksektir - Karadeniz, Marmara ve Trakya da ana ürün, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hem ana hemde II ![]() ![]() ÖZELLİKLERİ: Erken çıkış : Mükemmel Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti : Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluğu : 24-26 cm Dane kuruma : Çok hızlı Dane rengi : Sarı Hastalıklara mukavemet : Çok iyi Ekim sıklığı : 8000-8500 Tohum/Dekar Yetişme süresi : FAO 680 KONSUR - Her türlü toprağa çok iyi adaptasyon yeteneği vardır - Hızlı ve sağlıklı ilk gelişme gösterir - Kurağa dayanıklıdır - Olumdan sonra dane nemini hızla kaybeder - Yatmaya karşı çok dayanıklıdır - Tarlada üniformitesi yüksektir - Makinalı hasada uygundur - Çok yüksek verim potansiyeli vardır - Ürün kalitesi istikrarlıdır -Ege, Akdeniz ve GAP bölgelerinde II ![]() ÖZELLİKLERİ: Çıkış : Çok iyi Bitki boyu : Orta Sap mukavemeti : Çok iyi Kök mukavemeti : Mükemmel Koçan uzunluğu : 20-22 cm Dane kuruma : Çok hızlı Dane rengi : Portakal sarısı Hastalıklara mukavemet : Çok iyi Ekim sıklığı : 8000-8500 Tohum/Dekar Yetişme süresi : 640 FAO MISIR TARIMINDA ÖNEMLİ HATIRLATMALAR İKLİM VE SU İSTEĞİ Mısır dünya'da çok değişik iklim koşullarında yetişebilme özelliğine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır üretimi için ideal hava; gündüzleri 24-32 derece sıcaklık ve güneşli günler, 13-14 dereceye kadar düşen serin geceler, genelde yetişme süresince ve özellikle tozlanma zamanı %50'nin üzerinde nisbi nem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar genellikle kil içeriği fazla olmayan siltli topraklardır ![]() ![]() TOPRAK HAZIRLIĞI Mısırda toprak hazırlığını ana ve II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKİM ZAMANI Mısır tarımında ekim zamanı verimi önemli derecede etkileyen faktörlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ANA ÜRÜN MISIRDA ERKEN EKİMİN RİSKLERİ 1- Soğuk ve ıslak toprakta çıkış zayıflar, istenilen bitki sıklığı sağlanamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜBRE KULLANIMI VE UYGULAMA ZAMANI Mısır diğer tahıllara göre daha fazla bitki besin maddesi özellikle azot tüketen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan fosfor ve potas'ın tamamı ile azotun bir kısmı ekimle, azotun geri kalanı bitkiler dizboyu olunca verilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu devrede bitki toprakta yeteri kadar besin maddesi ve su ister ![]() ![]() YABANCI OT KONTROLU Mısır bitkisi çıkış ve ilk gelişme döneminde yabancı otlarla mücadele etmesi zayıftır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su mısır verimini sınırlayan önemli bir faktördür ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok yabancı ot mısırdan daha fazla besin maddesi depo ederler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu anlamda herbisit kullanımı önem arzetmektedir ![]() ![]() SULAMA Sulamada dikkat edilecek en önemli konuların başında zamanında sulama ve sulama suyunun özellikle sıcak havalarda en geç 8 saat içinde tarladan ayrılmasını sağlamak gelmektedir ![]() HASTALIK VE ZARARLILAR Mısır bitkisinin mücadele gerektiren bir hastalığı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MISIRIN OLGUNLAŞMA SÜRELERİYLE İLGİLİ DÜNYADA KULLANILAN DEĞİŞİK SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI GÜN SAYISI FAO GGD (ABD) 70 100 1650 75 1750 80 200 1850 85 1950 90 300 2050 95 2150 100 400 2250 105 2350 110 500 2450 115 2550 120 600 2650 125 2750 130 700 2850 135 2950 140 800 3050 NOT: Her 10 güne 100 FAO ve her 1 güne 20 GGD karşılık gelmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|