|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çrnek, hangileridir, nelerdir, türleri, türlerine, şiir |
![]() |
Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine Çrnek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine ÇrnekŞiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine Çrnek Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine Çrnek 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: ÇOCUKLUĞUM Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Uzakta kalan bahçeler, O sabahlar, o geceler, Gelmez günler çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Gözümde tüten memleket, Artık bana sonsuz hasret, Sonsuz keder çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Bir çekmecede unutulmuş, Senelerle rengi solmuş, Bir tek resim çocukluğum ![]() Ziyan Osman SABA Geceleyin bir ses böler uykumu, İçim ürpermeyle dolar: " Nerdesin ? " Arıyorum yıllar var ki ben onu Aşıkıyım beni çağıran bu sesin ![]() PASTORAL ŞİİR: Doğa güzelliklerini, orman, yayla, dağ, köy ve çoban yaşamını ve bunlara karşı duyulan özlemleri anlatan şiir türüdür ![]() ![]() Örnek: KAR YAĞMIŞ Bu gece yine kar yağmış, ne güzel! Bembeyaz oluvermiş bahçeler yollar ![]() Sanki yerlere serilmiş bulutlar, Bir gecede ihtiyarlamış heykel ![]() Ne olmuş, çiçek mi açmış ağaçlar? Nereye gitmiş bu kadar hayvan? Bu ne göz alan beyazlık böyle, Basmaya kıyamıyor insan ![]() ![]() ![]() ![]() Şükrü Enis REGÜ Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle 3 ![]() ![]() ![]() Örnek: DİNLE VATANDAŞ Kulak ver sözüme, dinle vatandaş Uyma lâklak edip gülüşenlere ![]() Seni meşgul eder, işinden eğler, Karışır tembel perişanlara ![]() Adım at ileri, geriye bakma, Bir sağlam iş tut da elden bırakma, Saçma sapan sözler hep delip takma Allah’ın yardımı çalışanlara ![]() Âşık Veysel Güzel dil Türkçe bize Başka dil gece bize İstanbul konuşması En saf, en ince bize 4 ![]() ![]() Örnek: ZAFER TÜRKÜSÜ Yaşamaz ölümü göze almayan, Zafer, göz yummadan koşana gider ![]() Bayrağına kanının alı çalmayan, Gözyaşı boşana boşana gider! Kazanmak istersen sen de zaferi, Gürleyen sesinle doldur gökleri, Zafer dedikleri kahraman peri, Susandan kaçar da koşana gider ![]() Bu yolda herkes bilir, ey delikanlı, Diriler şerefli, ölüler şanlı! Yurt için dövüşen başı dumanlı, Her zaman bu şandan o şana gider ![]() Faruk Nafiz ÇAMLIBEL Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle 5 ![]() ![]() Örnek: KUYRUKLU ŞİİR Uyuşamayız, yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi; Senin yiyeceğin kalaylı kapta; Benimki arslan ağzında, Sen aşk rüyası görürsün, bense kemik ![]() Ama seninki de kolay değil kardeşim, Kolay değil hani, Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü ![]() Orhan Veli KANIK 6 ![]() ![]() GELİNLİK KIZIN ÖLÜMÜ Salâ verilirken kalktık kahveden, Kızın babası yanımızda, boyu uzun, Zayıf, ağzı mırıltılar ![]() On köylü, iki subay, bir tezkereci er, Sıralandık ahşap mescidin avlusunda, Aldık cenazeyi sarsmandan, iğreti Ve hafif, gözlerimiz yerde, Kayıp bir tayın izini süreriz sanki ![]() ![]() ![]() ![]() Melih Cevdet ANDAY Alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine Çrnek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine ÇrnekŞiir, insanoğlunun iletişim kurmak amacıyla geliştirdiği 'dil' olgusuyla beraber ortaya çıkan bir yazın türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca şiir: Duygu ve düşünceleri yansıtmaya, anlatmaya yada değiştirmeye yatkın, ölçülü, kafiyeli veya serbest özellikte yazılabilen sanatlı sözlerdir ![]() Şiir Türleri ve Şiir'in Gelişim Tarihçesi Şiirin ortaya çıkışı insanın sesini, iletişim kurmak amacıyla kullanması ile başladığı, genel kabul gören bir varsayımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirin, toplumda ortak bir duyarlılık ve vicdan oluşturmak, insan-doğa ilişkisini düzene koymak, sıradan insanın gözlemleyebildiği halde ifade edemediği olayları ve olguları güzel ve farklı bir dil kullanarak gündeme getirmek ve böylece toplumun sözü olmak gibi işlevleri vardır ![]() ![]() ![]() Şiir Türleri Lirik Şiir: Toplumun hemen her kesimini ilgilendiren sevinç veya acı gibi ortak duyguların veya aşk, ayrılık, özlem gibi bireysel duyguların coşkulu bir tarzda işlendiği şiirlere lirik şiir denir ![]() ![]() ![]() Epik Şiir: Bir toplumun hayatında önemli izler bırakan (büyük göçler, savaşlar, doğal afetler vb ![]() ![]() ![]() Doğal Epik: Bir halkın hayatını etkileyip, derin izler bırakan tarihi olayları, kahramanlık yönü ile işleyen hikayelerdir ![]() ![]() Yapay Epik: Yakın çağdaki milletlere ait tarihsel ya da toplumsal olayları anlatan şiirlerdir ![]() ![]() Dramatik Şiir: Heyecan veya üzüntü veren konuların tiyatrosal (dram, trajedi, komedi) tarzda işlendiği şiirlere dramatik şiir denir ![]() ![]() Pastoral Şiir: Doğa güzelliklerini, manzaraları, çobanlık ve kır hayatını işleyen şiirlere pastoral şiir denir ![]() ![]() ![]() Didaktik Şiir: Bilim, sanat, felsefe, din, ahlâk gibi alanların kurallarını, temel ilkelerini öğretmek ve öğüt vermek amacıyla yazılan şiirlere didaktik şiir (öğretici şiir) denir ![]() ![]() Satirik Şiir: Toplum hayatında aksayan olay ve olguların, düzensizliklerin ve öne çıkan kişiliklerin zayıflıklarının ince bir alay tarzı ile eleştirildiği şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine ÇrnekLİRİK ŞİİR Aşk, ayrılık, hasret, özlem konularını işleyen duygusal şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın Sesini duyan olur, sana göz koyan olur Anmasınlar adını candan anan dudaklar Annen bile okşasa benim bağrım taş olur EPİK ŞİİR Destansı özellikler gösteren şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK: Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle DİDAKTİK ŞİİR Bir düşünceyi, bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz Şahsın görünür rutbe – i aklı eserinde PASTORAL ŞİİR Doğa şiirlerini, çobanların doğadaki yaşayışlarını anlatan şiirlerdir ![]() ![]() ÖRNEK: Hülyana karışmasın ne şehir ne de çarşı Yamaçlarda her akşam batan güneşe karşı Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an Madem ki kara bahtın adını koydu çoban SATİRİK ŞİİR Eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK: Benim bu gidişe aklım ermiyor Fukara halini kimse sormuyor Padişah sikkesi selam vermiyor Kefensiz kalacak ölümüz bizim DRAMATİK ŞİİR Tiyatroda kullanılan şiir türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dramatik şiir harekete çevrilebilen şiir türüdür ![]() ![]() Bizde dramatik şiir türüne örnek verilmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türleri - Şiir Türleri Nelerdir? Şiir Türleri Hangileridir? Şiir Türlerine Çrnek1 ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: ÇOCUKLUĞUM Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Uzakta kalan bahçeler, O sabahlar, o geceler, Gelmez günler çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Gözümde tüten memleket, Artık bana sonsuz hasret, Sonsuz keder çocukluğum ![]() Çocukluğum, çocukluğum ![]() ![]() ![]() Bir çekmecede unutulmuş, Senelerle rengi solmuş, Bir tek resim çocukluğum ![]() Ziyan Osman SABA Geceleyin bir ses böler uykumu, İçim ürpermeyle dolar: " Nerdesin ? " Arıyorum yıllar var ki ben onu Aşıkıyım beni çağıran bu sesin ![]() PASTORAL ŞİİR: Doğa güzelliklerini, orman, yayla, dağ, köy ve çoban yaşamını ve bunlara karşı duyulan özlemleri anlatan şiir türüdür ![]() ![]() Örnek: KAR YAĞMIŞ Bu gece yine kar yağmış, ne güzel! Bembeyaz oluvermiş bahçeler yollar ![]() Sanki yerlere serilmiş bulutlar, Bir gecede ihtiyarlamış heykel ![]() Ne olmuş, çiçek mi açmış ağaçlar? Nereye gitmiş bu kadar hayvan? Bu ne göz alan beyazlık böyle, Basmaya kıyamıyor insan ![]() ![]() ![]() ![]() Şükrü Enis REGÜ Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle 3 ![]() ![]() ![]() Örnek: DİNLE VATANDAŞ Kulak ver sözüme, dinle vatandaş Uyma lâklak edip gülüşenlere ![]() Seni meşgul eder, işinden eğler, Karışır tembel perişanlara ![]() Adım at ileri, geriye bakma, Bir sağlam iş tut da elden bırakma, Saçma sapan sözler hep delip takma Allah’ın yardımı çalışanlara ![]() Âşık Veysel Güzel dil Türkçe bize Başka dil gece bize İstanbul konuşması En saf, en ince bize 4 ![]() ![]() Örnek: ZAFER TÜRKÜSÜ Yaşamaz ölümü göze almayan, Zafer, göz yummadan koşana gider ![]() Bayrağına kanının alı çalmayan, Gözyaşı boşana boşana gider! Kazanmak istersen sen de zaferi, Gürleyen sesinle doldur gökleri, Zafer dedikleri kahraman peri, Susandan kaçar da koşana gider ![]() Bu yolda herkes bilir, ey delikanlı, Diriler şerefli, ölüler şanlı! Yurt için dövüşen başı dumanlı, Her zaman bu şandan o şana gider ![]() Faruk Nafiz ÇAMLIBEL Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk Mohaç ufkundan görünmek hevesiyle, Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle 5 ![]() ![]() Örnek: KUYRUKLU ŞİİR Uyuşamayız, yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi; Senin yiyeceğin kalaylı kapta; Benimki arslan ağzında, Sen aşk rüyası görürsün, bense kemik ![]() Ama seninki de kolay değil kardeşim, Kolay değil hani, Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü ![]() Orhan Veli KANIK 6 ![]() ![]() GELİNLİK KIZIN ÖLÜMÜ Salâ verilirken kalktık kahveden, Kızın babası yanımızda, boyu uzun, Zayıf, ağzı mırıltılar ![]() On köylü, iki subay, bir tezkereci er, Sıralandık ahşap mescidin avlusunda, Aldık cenazeyi sarsmandan, iğreti Ve hafif, gözlerimiz yerde, Kayıp bir tayın izini süreriz sanki ![]() ![]() ![]() ![]() Melih Cevdet ANDAY Alıntı |
![]() |
![]() |
|