|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
faydaları, kayısı, kayısının, neler, yararları, yetiştiriciliği |
![]() |
Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler?Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler? Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler? GAP Bölgesi'nde sulamanın başlaması ile tarla bitkilerinden sonra meyveciliğe bir yönelme olacaktır ![]() ![]() ![]() Kayısı; kurutulmuş, konserve ve taze olarak yıl boyunca tüketilebilen bir meyve türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığı tarafından yaptırılan araştırma neticesinde Bölgeye uygun kayısı çeşitleri Canino, J Foulon, Precoce de Colomer ve Screare olarak saptanmıştır ![]() Ayrıca KHGM Şanlıurfa araştırma Enstitüsü tarafından da Şekerpare, Hasanbey, Alyanak, Karacabey, Tokaloğlu (Yalova), Stark Early Orange, Paviot, Şam, İmrahor, Rewkosy, Ungari-Best, Wilsondelicious, Aprikoz çeşitleri Bölgemiz için önerilebilen çeşitler arasında yer almaktadır ![]() 3 ![]() 3 ![]() Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan iklim bölgelerinde yetişen kaysı meyvelerinin yüksek kalitede olgunlaşabilmesi için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı üretimini olumsuz etkileyen iklim faktörleri; aşırı kış soğukları, ilkbahar geç donları, yaz aylarının serin ve yağışlı geçmesidir ![]() ![]() Kayısı yağış isteği bakımından badem kadar, hatta bazı hallerde ondan da daha çok kurağa dayanır ![]() 3 ![]() Kayısı derin, geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı veya tınlı kireçli topraklarda en iyi yetişir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() 4 ![]() Kayısı çeşitleri aşı ile çoğaltılır ![]() ![]() ![]() Çöğürler tohum tavalarından şaşırtma parsellerine dikilir veya şeftalide olduğu gibi tohumlar sıralar üzerine ekilerek yerinde aşılanır ![]() ![]() Kayısıya anaç olarak zerdali, mirobolan eriği, badem ve şeftali kullanılır ![]() ![]() Kültür çeşitleri ile uyuşması, üzerindeki kalemin gelişmesi ve hatta kurak şartlara dayanması bakımından kaysı için en iyi anaç zerdalidir ![]() ![]() ![]() Badem kaysıya anaç olarak kireçli ve taşlı topraklarda kullanılır ancak, bademle kaysıların her zaman uyuşmadıkları unutulmamalıdır ![]() Kayısıya anaç olarak, özellikle alüviyal topraklarda, şeftali de kullanılsa da bu anaçla da çoğu zaman kayısıyla iyi uyuşmamaktadır ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Tesis sırasında zerdali anacı üzerindeki ağaçlar arasında 10 X 10 bırakılmalı, erik anacı üzerinde bu 8 X 8 olabilir ![]() Fidanlar, bahçeye kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, yaprak dökümünden ilkbaharda gözlerin sürmesine kadar geçen periyot dikilir ![]() ![]() 4 ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Kayısı bahçelerinde dikimden sonra ilk birkaç yıl açık toprak işlemesi yapılır ![]() ![]() Bahçelerde daimi çayır toprakta suyun bol bulunduğu yerlerde ekilebilir ![]() ![]() Sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçe yüzeysel olarak kültüvatör veya küçük bahçe pulluğu ile sürülür ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir ![]() ![]() Sulama sırasında suyun 1,50-1,80 m ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Bahçelerde geçici örtü bitkisi yetiştirilmesiyle ağaçların organik madde ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanmış olur ![]() Kayısı bahçeleri için her üç yılda bir, bir dönüm başına 3 ton çiftlik gübresi verilmesi uygun olup, suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr hesabı ile (örneğin: 10 yaşındaki ağaca 1 kg) verilmesi faydalıdır ![]() Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdesinden itibaren 1-1,5 m ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Kayısı ağaçları sebest goble, değişik doruk dallı ve yatay palmet şeklinde taçlandırılırlar ![]() ![]() Verimli ağaçların budanmasında esas ürünün iki ve daha yaşlı dallar üzerinde meydana geldikleri dikkate alınarak dalcıkların korunmasına çaba gösterilmeli Bu nedenle kaysılarda dalcık seyreltmesi yapılmaz ![]() ![]() Ağaçlar yaşlandıkça yeni sürgünlerin uzunlukları da azalmaya başlar ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Kayısılarda seyreltme daha çok sofralık olanlarda yapılır ![]() ![]() Seyreltme meyve iriliğini artırır, meyvelerin dallarda ve ağaçlar üzerinde iyi bir şekilde dağılmalarını sağlar ve meyvenin kalitesini yükseltir ![]() Kayısıların en iyi seyreltme zamanı çekirdeğin sertleşmeye başladığı zamandır ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Ağaçlar büyüyüp yaşlandıkça dallar, yaprak ve meyvelerin ağırlığı ile aşağı doğru sarkar ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 1 ![]() Sonbaharda yapraklar dökülünce 1 ![]() 2 ![]() 2 ![]() İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() İlkbaharda tomurcuklar kabardığında 1 ![]() 2 ![]() 4 ![]() İlkbaharda tomurcuklar kabardığında 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 5 ![]() Çiçekler % 1-2 açınca (Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 6 ![]() Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() Kayısı ağaçları ekolojik şartlara ve kullanılan anaca göre 3-5 yaşında meyve vermeye başlar ![]() ![]() ![]() Ağaç başına verim, bakım şartlarına ve ekolojik şartlara göre değişir ![]() ![]() ![]() Sofralık ve uzak mesafeye nakledilecek olan kaysılar henüz sertken ve zemin rengi kısmen sarardığı zaman toplanır ![]() ![]() ![]() Bir ağaçtan hasat normal olarak 3 defa yapılır ![]() ![]() Seçilen boylar (ekstra, 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısılar uzun süre saklamaya gelmez, pazarda yığınağı önlemek ve uzak mesafelere sevk olgunluğunda toplanmış kaysıları sıfır derecede 7-10 gün saklamak mümkün olmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kayısı - Kayısı Nedir - Kayısı Yetiştiriciliği - Kayısının Faydaları Yararları Neler?Yaz ortasında soframızda taze meyve olarak sevilip yendiği gibi kurusu, hoşafı, kompostosu, reçeli, marmeladı, şurubu, meyve suyu, şekerlemesi, pestili ve tatlısı da makbul sayılan kayısı meyvesini veren Kayısı ağacı, Gülgiller'dendir ![]() ![]() 4-6 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra; o Betakaroten denilen A vitamini kaynağı maddeler yönünden çok zengin olan kayısı, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme, katarakt ve bazı kanser türlerine yakalanma rizikosunu aza indirger ![]() ![]() o Kuru kayısı, potasyum yönünden çok zengin bir besindir: 100 gramında potasyumu 1 ![]() ![]() ![]() o Kayısının kurusu, yüksek oranda, çözülebilen lifi de içerir: 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() o Kayısı kurusu yüksek oranda demir içerir: 100 gr'ında 4 mgr ![]() ![]() ![]() İşte bütün bu nedenlerle taze ya da özellikle kuru kayısının bolca yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir ![]() AĞACININ ÜRETİLMESİ Kayısı ağaçları, kendi anacından gayrı anaçlar aşılanmaya uygun değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Kayısı ağacı, yarı sıcak ve kurak iklimlerde, tepelerin güneye bakan yerlerini sever ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Kayısı ağacı derin, su tutmayan, az meyilli ve hafif kireçli toprakları yeğler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama: Kayısı ağaçları genel olarak sulanmaktan hoşlanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Kayısı ağaçları, bulundukları toprağın niteliğine göre değişen gübrelere gereksinir ![]() ![]() Budama: Kayısı ağaçlarına, toprağa dikildikleri yıllarda, tacına biçim vermek için şekil budaması yapılır ![]() ![]() ![]() Toprak işleme: Kayısı ağaçlarının altındaki yabani otların yok edilmesi, gübrenin toprağa iyi karışması, ağaç köklerinin solunumunun sağlanması, toprağın havalanması ve diğer bazı amaçlarla, kayısı ağaçlarının altı 15-20 cm ![]() ![]() Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Kayısı ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|