![]() |
Çanakkale Savaşları İle İlgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşları İle İlgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş BilgilerÇanakkale Savaşları ile ilgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş Bilgiler Çanakkale Savaşları ile ilgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş Bilgiler ahmet başaran yenice-çınarcık köyü'nden ![]() tahir oğlu ahmet benim adım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çanakkale'ye ilk vardığımda çimenlik kalesi'nde 60-70 gün talim yaptırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ben mermi sürüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o gün batanı battı batmayanı geri çekilip kaçtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 mart'ın ilk günü bizim tabyada 11 kişi şehit vermiştik ![]() soğandere kerevizdere taraflarında dağıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çam ağaçlarını geceleri sökerdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o gün gece yarısı da geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ertesi gün düşman gemileri tekrar hücum ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() denizden balon kaldırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bizim koğuşun yanlarına da çok mermi düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir gün nöbete gidiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -şimdi büyük bir amir gelse ben ne diyeceğim dedi ![]() bana öfkesinden gidip koğuşların arkasındaki iğde ağaçlarının dibine oturdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -korkmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bizim bölüğün yanında başka bir bölük daha vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bizim tabur kumandanımız binbaşı mustafa bey bölük kumandanımız yüzbaşı ahmet efendi'ydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çanakkale'ye yakın kepez yolunun altında bir gemimiz vardı bizim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonra harp bitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir zaman sonra anzavur çıktı orta yere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() milliler de vardı yenice'de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yunanlılar köyümüze geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() harman vaktiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() askerden geldikten sonra evbark olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() maaş da veriyorlar şimdilerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ahmet fehmi türkan çanakkale - sarıcaeli köyü'nden 1313 (1897) de doğdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kilitbahir'deki askeri telgrafhane limanda denizin kenarındaydı ![]() ![]() ![]() telgrafhanedeyken şöyle bir şey olmuştu ![]() ![]() yavuz'la midilli çıktı bir akşam boğazlardan o şifreyi ben aldım ![]() ![]() -bu gece lapseki'den kumkale'ye gelibolu'dan seddülbahir'e kadar her taraf karanlık kalacak ![]() ![]() ![]() -bu emri iki tarafa da telgrafla yaz ![]() seddülbahir'de yüzbaşı kadir bey vardı ![]() ![]() ![]() ![]() o gece akşam karanlığından bir saat sonra gemiler boğazdan dışarıya çıktılar ![]() ![]() ![]() kadir beye bildirdim gemilerin çıktığını ![]() ![]() ![]() ![]() seddülbahir'den yavuz dönerken kadir bey telefonda hem ağlıyor hem konuşuyor: -gemide bir hal var sallanarak geliyor ![]() yavuz'un birkaç bölmesi su almış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yavuz sol tarafından yaralıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() birkaç gün orada kaldı yavuz ![]() ![]() ![]() sonra yavuz istanbul'a gitti ![]() kilitbahir'den istanbul pendik'teki harp okulu'na gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ben idadinin 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neyse bir sene geçince köyde hava değişimim bitti ![]() başvurdum çanakkale müstahkem mevkii jandarma kumandanlığında tekrar göreve başladım ![]() ![]() ![]() akköy bezirganlar kumarlar gibi karakollarda çete takibine çıkan kuvvetlerin başında da bulundum ![]() ![]() ![]() bir görevle sarıçalı köyüne gitmiştim ![]() ![]() o akşam ezandan sonra köyü yunanlılar sarmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() köyün etrafını saran yunan askerlerinin paniğe kapılmalarından yararlanıp köyün dışına çıktık ![]() çınarlı köyü'ne gelip karakoldaki cafer çavuş'a haber verdim ![]() -belki buraya da gelirler ![]() ![]() ![]() olayı tabur kumandanına söyledim ![]() -"ne kadar askerimiz varsa etraftaki köylere dağıtın ![]() ![]() dağıttık askerleri yakın köylere ![]() tabur kumandanımız daha sonra çanakkale'deki ingiliz kumandanı ile konuşup yunanlıların aldıkları silahları geriye almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() benim rütbem filan yoktu ![]() ![]() ![]() çanakkale jandarma taburunda iken yunanlılar çan'ı yaktıklarında bir ingiliz heyetiyle beraber çan'a da gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bizim taburda iki tane cemal bey vardı ![]() ![]() yüzbaşı cemal bey beni çağırtmış dedi ki: -oğlum biz kuvayi milliye'ye geçiyoruz gelecek misin? onlarla beraber kuvayi milliye'ye katıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -dönsünler yoksa sivil halkı cezalandıracağız ![]() bayramiç'te yunanlılar vardı ![]() ![]() ![]() "gidin şu kağıdı kuvayi milliye'ye giden arkadaşlarınıza verin" deyip ellerine bir kağıt vermişler ![]() ![]() doktor cemal bey bize yeni gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() cemal bey kağıdı aldı okudu yırttı attı ![]() bana dedi ki: -bunları bırakma ![]() kazdağı'na sardık ![]() ![]() -bizi götürmeyin ![]() ![]() ![]() kumandana söyledim ![]() -"dağın içine girince bırakırsın" dedi ![]() dağın içine girdiğimizde bıraktık onları geri döndüler ![]() o gece dağın üzerinde sabahladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() otmanlar'dan bir kılavuz bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() beni o sırada çanakkale'ye gitmek üzere hazırlanan jandarma taburuna verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() biga'da ben atımı savcı ramiz bey'e verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ingiliz kumandanı: -çanakkale'ye girecek misiniz? -evet gireceğim ![]() -ama bana bu konuda bir emir yok ![]() vahap bey: -bana kesin emir var ![]() ingiliz kumandan vahap bey'den bir saat izin istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ingiliz kumandanı ayrıldıktan hemen sonra vahap bey hareket emri verdi ![]() geldik çanakkale'nin kenarına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -acele ettiniz ![]() ![]() vahap bey de: -benim saatim geldi diye söylemiş ![]() orada bir anlaşma yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "vali konağına gideceğiz" dedi ![]() çanakkale'de alayın önüne geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yaşlılık aylığı alıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çanakkale Savaşları İle İlgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşları İle İlgili Anılar - Çanakkale Savaşı İle İlgili Geniş BilgilerÇanakkale Savaşından Bir Anı Kocadere köyünde büyük bi sargı yeri kuruluyor ![]() çok sayıda yaralı getiriliyor ![]() ![]() ![]() Bunlardan biri Lapsekinin Beybaş Köyündendir ve yarası oldukça ağırdır ![]() ![]() ![]() ![]() "Ölme ihtimalim çok fazla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() söyleyin hakkını helal etsin" "Sen merak etme evladım" der Komutanı, kanıyla kırmızıya boyanmış alnını eliyle okşar ![]() Ve az sonra komutanının kollarında şehit olur ve son sözüde "söyleyin hakkını helal etsin" olur ![]() ![]() ![]() Aradan fazla zaman geçmez ![]() ![]() düşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUSULADAKİ NOT: "Ben Beybaş Köyünden arkadaşım Halil'e 1 mecit borç verdiydim ![]() ![]() kalkacağız ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|