|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beyin, göçü, göçübeyin, hakkında, nedenleri, nedirbeyin, sebepleri |
![]() |
Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri HakkındaBeyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında Beyin Göçü, yetiştirilmesi için büyük kaynak gerektiren veya yetiştiği halde ilgisizlik ve imkansızlık sebebiyle istihdam edilemeyen bilim adamı, hekim, mühendis vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yetişmiş insan gücü hareketi" olarak değerlendirilen beyin göçünün geçmişi çok eski devirlere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Cumhuriyeti devleti ve yetkilileri gerekli kanuni düzenlemeleri yapıp, bilim ve teknolojinin gelişmesini teşvik edici ve özendirici tedbirler alırlarsa ve gerekli maddi imkanlar hazırlarlarsa beyin göçü önlenecek, yetişmiş elemanlar, milli menfaatler doğrultusunda kullanılacak ve ülkemizin kalkınmasında büyük mesafeler kat edilecektir ![]() ![]() Kaynak:Vikipedi |
![]() |
![]() |
![]() |
Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri HakkındaBeyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında Beyin göçü iyi eğitim görmüş, kalifiye ve yetenekli işgücünün yetiştiği az gelişmiş/gelişmekte olan bir ülkeden gelişmiş bir ülkeye akışı/göçü olarak tanımlanabilir ![]() ![]() ![]() Beyin göçü 1960’lı yıllarda başlamış olup, önce doktorlar, mühendisler ve sonra bilim adamları arasında yaygınlaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişmiş ülkeler arasında bile beyin göçü söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YÖK’ün hazırladığı bir rapora göre 24 bini Almanya’da, 15 bini ABD’de olmak üzere 50 binden fazla Türk genci yurt dışında eğitim görmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde bilim, teknoloji ve Ar-Ge’ye verilen önemin yetersizliği DİE verilerine göre şöyledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri HakkındaBeyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında BEYİN GÖÇÜNÜN NEDENLERİ Beyin göçünün nedenleri 6 grupta toplanabilir I)Ekonomik Nedenler ·Düşük üçret politikası varlığı, ·Vergi oranlarının yüksek olması, ·Ekonomik istikrarsızlık varlığı, ·Gelecek endişesi olması ![]() II)Politik/Siyasal ·Etnik köken farklılığı/ayrılığı oluşumu, ·Siyasal istikrarsızlık oluşumu, ·Siyasetin iş hayatına girip, onu kontrol etmesi ![]() III)Bilim ve Teknoloji Politikalarındaki Yanlışlıklar ·Ar-Ge’ye önem vermeme, ·Bilim ve teknolojiye değer vermeme, ·Fikir üretiminin ve buluşun para etmemesi ve desteklenmemesi, ·Ar-Ge alt yapı eksikliği, ·Ar-Ge yatırım teşvik azlığı, ·Ar-Ge yatırım yardımı azlığı, ·Ar-Ge vergi indirimlerinin yetersizliği ![]() IV)Eğitim Sistemindeki Çarpıklıklar ·Kişibaşına (142 $) en az eğitim harcaması yapan 5 ![]() ·Eğitim harcamasında 109 ülke içinde 105 ![]() ·Ulusal gelirden eğitime ayrılan pay Dünya ortalaması %5 ![]() ![]() ·Kalıcı milli eğitim politikası yokluğu, ·Eğitimde fırsat eşitsizliği oluşu ![]() V)İşsizlik ·Üniversite mezunlarının %70’inin meslekleriyle ilgisiz işlerde çalışması, ·En fazla işsizliğin Üniversite mezunları arasında olması, ·İş bulamama ![]() VI)Yabancı Dilde Eğitim ·Yabancı dilde eğitim beyin göçünde katalizör görevi görmesi, ·Yabancı dilde eğitim batıya bedavaya insan kaynağı üretmeye yardımcı oluyor ![]() SONUÇ Eğitilmiş insan sermayesinin fakir ülkelerden akışı/kaçışı batı dünyasının bilim ve ekonomisini artırırken, göç veren ülkelerin gelişmelerini yavaşlatmakta/engellemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAKLAR RAKAMLARLA TÜRKİYE PROFİLİ ARAŞTIRMASI, TEKAM DİE, DPT, TÜBİTAK, TTGV, TİDEB, TEKAM, YÖK, OECD Bilim ve Teknoloji Göstergeleri |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri HakkındaBeyin Göçü Nedir?Beyin Göçü Nedenleri? Niçin Beyin Göçü-Beyin Göçü Sebepleri Hakkında Beyin göçü; az gelişmiş veya gelişmekte olan bir ülkedeki iyi eğitimli, düşünen, üreten, kalifiye, nitelikli, seçkin, profesyonel ve yetenekli işgücünün araştırma ya da çalışma yapmak amacıyla en verimli dönemlerinde gelişmiş ülkelere gidip geri dönmemeleriyle meydana geliyor ![]() İlk olarak 1960’lı yıllarda beyin göçü başlıyor ve önce doktorlar, mühendisler, sonra da bilim adamları arasında oldukça yaygınlaşıyor ![]() Fakat beyin göçü sadece ülke dışında meydana gelmiyor, ülke içinde meydana gelen beyin göçleri de zaman zaman oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanada, İngiltere ve ABD gibi gelişmiş ülkeler arasında bile beyin göçü olabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye ise beyin göçü en fazla olan 34 ülke arasında 24 ![]() ![]() ![]() Beyin göçü sadece Türkiye’de değil genel olarak dünyada yaşanılan en önemli sorunlardan biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|