Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kullanımı, süttozu, yoğurt, üretiminde

Yoğurt Üretiminde Süttozu Kullanımı

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yoğurt Üretiminde Süttozu Kullanımı



Yoğurt Üretiminde Süttozu Kullanımı
Yoğurt Üretiminde Süttozu Kullanımı

Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum Süttozu yine kreması çekilmiş sütten elde edilen bir süt ürünüdür Bilindiği üzere sütçülükte çok tezat bir hammadde durumu var Satışların fazla olduğu yaz döneminde hayvan süt verimi %20-30 düştüğü için, iyi satışı olan firmalar süt sıkıntısı çekerler Tabii ki yaz döneminde de bırakın kaliteli sütü, kötü özellikli süt bulmak bile çok zordur Bu sebeptendir ki firmalar üretimlerini süttozu ile desteklerler Yani vakum (evaporasyon) yapmak yerine kurumaddeyi süttozu ile yükseltirler Kışında %20-30 inek süt verimi artar, aynı zamanda satışlarda düşeceğinden süt fazlalarını süttozu yapan firmalara göndererek kış için stok yaparlar Bilindiği üzere sütü stok yapmanın en iyi yolu toz haline getirmektir
Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar:

süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır Protein oranının yüksek olması yoğurt yapımı açısından önemlidir Bilindiği üzere yoğurt protein pıhtısıdır
Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir Yoğurt yapımındada genellikle yağsız süttozu kullanılır Ancak süttozunda bitkisel yağ asitlerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir Bitkisel süttozu varlığı yabancı maddeler ile paçal yapıldığının göstergesidir
Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır yaklaşık olarak 9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir buradan yola çıkarak kurumadde testi yapılabilir
Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı Bazı ithalatçı firmalar maalesef yurt dışından getirdikleri süttozlarının ambalajını açarak peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması ile paçal yapıp tekrar kapatıyorlar ve piyasaya bu şekilde sunuyorlar
Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın Antibiyotik bulunması yoğurt yapımında işinizi zorlaştıracaktır
Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir

Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır Hesap olarak yapacak olur isek eğer ki ben uzun yoldan gösteriyorum

vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır 1950-1500=450 kg sütü biz süttozundan elde edeceğiz demektir süttozunu hesaplayalım: Yani 1500 kg süte 450/9,2=48,9 kg süttozu ilavesi yapılmalı ki vakum yapmadan 1500kg lık 13 kurumaddeli yoğurt elde edelim 2 torba (50kg) kullanmanız yeterlidir
Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz Süt durumuna göre süttozu, vakum+süttozu yada vakum çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz
Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz
Faydalı olabilirsem ne mutlu bana
__________________
ÜMİT ULUIŞIK
GIDA MÜHENDİSİ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.