|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilim, hakkında, teknolojinin, önemi |
![]() |
Bilim Ve Teknolojinin Önemi - Bilim Ve Teknolojinin Önemi Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilim Ve Teknolojinin Önemi - Bilim Ve Teknolojinin Önemi HakkındaBilim ve Teknolojinin Önemi - Bilim ve Teknolojinin Önemi Hakkında Bilim ve Teknolojinin Önemi - Bilim ve Teknolojinin Önemi Hakkında Bilim ve Teknolojinin Önemi Bilim, farklı tanımlamalarla ifade edilebilen bir kavramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim, yüzyıllar süren bilimsel bilgi üretme sürecinde kendi niteliğini, geleneklerini ve standartlarını koymuştur ![]() ![]() Çeşitlilik: Bilimsel çalışma hiç kimsenin tekelinde değildir, hiç kimsenin iznine bağlı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süreklilik: Bilimsel bilgi üretme süreci hiçbir zaman durmaz ![]() ![]() Yenilik: Bir evrim süreci içinde her gün yeni bilimsel bilgiler, yeni bilim alanları ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() Ayıklanma: Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir ![]() ![]() Teknoloji: Öğretim teknolojileri tarihi konusunda önemli bir isim olan Paul Saetller teknolojiyi şöyle tanımlamaktadır: "Teknoloji (Latince texere fiilinden türetilmiştir; örnek, oluşturmak (construct) anlamına gelir) birçoklarının düşündüğü gibi makine kullanmak değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun yanı sıra Simon, 1983 yılında teknolojiyi şöyle tanımlamıştır: "Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir ![]() McDermott'un , 1981 yılında yaptığı teknoloji tanımı ise şöyledir: Teknoloji somut ve deneysel anlamda temel olarak teknik yönden yeterli küçük bir grubun örgütlü bir hiyerarşi yardımıyla bütünün geri kalanı (insanlar, olaylar, makineler vb ![]() ![]() Ünlü bir eğitim teknoloğu olan James Finn ise teknolojiyi tanımlarken şöyle demektedir: "Makine kullanımının yanı sıra teknoloji, sistemler, işlemler, yönetim ve kontrol mekanizmalarıyla hem insandan hem de eşyadan kaynaklanan sorunlara, bu sorunların zorluk derecesine, teknik çözüm olasılıklarına, ve ekonomik değerlerine uygun çözüm üretebilmek için bir bakış açısıdır ![]() Yapılan tanımlamalardan anlaşılacağı üzere, teknolojinin insan hayatındaki önemi çok büyüktür ![]() ![]() Bu noktada karşımıza iki kavram çıkmaktadır ![]() ![]() Eğitim Teknolojisi: Collier'e göre Eğitim Teknolojisi; Öğrenme sürecini geliştirmek için oluşturulan her türlü sistemi, tekniği ve yardımı içerir ![]() ![]() Öğretim Teknolojisi: Saettler, "öğretim teknolojilerinin fiziksel kavramlarının, fizik bilimi ve mühendislik teknolojisinin, (tepegöz, data show, projektör, kaset, televizyon, bilgisayar, vb) grup ya da birey ağırlıklı sunumlar için öğretim materyali olarak uygulamaları şeklinde anlaşıldığını belirtmektedir" "Diğer yönden bu fiziksel kavramlar şunu da öngörmektedir: Davranış bilimcilerin ortaya koydukları bilimsel yöntemler eğitim uygulamaları için daha bağlayıcı olmalıdır; Bunun için geniş anlamda psikoloji, antropoloji, sosyoloji ve bu bölümler içerisinde de öğrenme, grup süreçleri, dilbilgisi, iletişim, yönetim, sibernetik, algı ve psikometri önem kazanmaktadır ![]() ![]() Bu bağlamda 8-14 Mart arasında kutlanan Bilim ve Teknoloji Haftası süresince, bilimin, bilginin ve teknolojinin insan hayatındaki yeri ve önemi anlatılmalı, bilimsel bilginin değeri vurgulanmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|