|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aldığı, birimlerinin, kararlara, kimler, uygulamalarına, verebilir, yerel, yön, yönetim |
![]() |
Yerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön Verebilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön VerebilirYerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön Verebilir Yerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön Verebilir YEREL YÖNETİM VE ÖZELLİKLERİ YEREL YÖNETİMLER Yerel yönetimler devlet sınırları içinde yerleşmiş irili ufaklı insan topluluklarının(köy,kasaba,kent vb ![]() ![]() Bu ihtiyaçlara iç ve dış güvenlik,adalet,ülke düzeyinde toplumsal refah ve kalkınmanın sağlanması,sosyal güvenliğin etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi gibi hususlar dahildir ![]() ![]() ![]() Yönetim birimlerinin her biri ayrı bir hukuki kişiliğe sahiptir ![]() ![]() TOPLUCA YAŞAMA VE YERLEŞME BİRİMLERİ Adeta kendiliğinden ortaya çıktığı için doğal bir özelliğe sahip bulunan bu tür topluluklara komün adı verilir ![]() ![]() ![]() KAMUSAL İHTİYAÇLAR VE ÜRETİCİ BİRİMLERİ Beşeri ihtiyaçların mümkün olan en iyi biçimde giderilmesi dün olduğu gibi bugün de toplumların başta gelen sorunudur ![]() ![]() Özel ihtiyaçlar insanların fizyolojik varlıklarından,kamusal ihtiyaçlar ise toplu halde yaşamalarından doğar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Devletin merkezi örgütünün yanı sıra,daha sonraki bölümlerde açıklanacak sebepler dolayısıyla bölgesel nitelikteki bazı kamusal ve yarı kamusal malların üretimini üstlenecek diğer bazı üretici birimlerine ihtiyacı vardır ![]() ![]() ÇEŞİTLİ TOPLULUKLAR VE YEREL YÖNETİMLER Yerel yönetimlerin hukuki yetkileri kavramı,özgürlükçü demokrasinin yürürlükte olduğu ülkelerde idari özerkliğin ifadesi olan tüzel kişilik ile mali özerkliğin ifadesi olan bağımsız bütçe yapma hakkıdır ![]() ![]() ![]() Görülüyor ki, ister kapitalist,ister sosyalist olsun,bütün ekonomik düzenlerde devletin içinde fakat merkezi yönetimden ayrı bir hukuki kişiliğe sahip yerel yönetim adı verilen diğer bir topluluk türü daha vardır ![]() Yerel Yönetimler kuşkusuz bir takım görevler ifa edecekler,bir diğer söyleyişle toplumsal ve yarı kamusal hatta gerektiğinde özel mal ve hizmetler üreteceklerdir ![]() Merkezi yönetim gibi yerel yönetimler de üretim faaliyetlerine girişebilmek için kaynak bulmak ve kullanmak zorunda kalacaklardır ![]() ![]() ![]() YEREL YÖNETİMLERİN GEREKLİLİĞİ Devlet,ulusal sınırlar içerisinde yaşayan bir topluluğun ortak nitelikteki ihtiyaçlarını karşılar,genel menfaatlerini gözetir,korur ve temsil eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünkü hukuki niteliklerine ve etkinliklerine sahip olmasalar da yerel yönetimler ilk kez merkezi otoritenin yetkilerinden bir kısmını bazı yerel otoritelere devretmesinin ve yerel bazı topluluklara bazı haklardan yararlanma imkanını tanımış olmasının bir sonucu olarak da ortay çıkmışlardır ![]() Yeni bir devlet kurulmakta olduğunu varsayalım ![]() ![]() ![]() YEREL YÖNETİMLER VE HUKUKİ FAKTÖR Merkezi Yönetim ve Yerinden Yönetim Her devlet varolması doğal olan yasama,yürütme ve yargıya ilişkin tüm yetkiler,kamu gücünün tamamı,merkezi bir otoritede toplanır ve her iş merkezden yönetilirse merkeziyetçi bir sistem olduğu anlaşılır ![]() ![]() Yerinden yönetim (ademi merkeziyet) ise, yerel nitelikteki kamusal hizmetlerin devletin tüzel kişiliği dışındaki kamu tüzel kişilerinde gerçekleştirilmesi için bir kısım kamu güçlerinin daha az yetkili bir otoriteye transfer edilmek amacıyla merkezi otoriteden geri çekilmesini ifade eder ![]() Yerinden Yönetim Özelliklerine İlişkin Bazı Açıklamalar Yerel yönetimler ki yerinden yönetim ilkesinin öngördüğü kuruluşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetki Genişliği İle Yerinden Yönetimin Arasındaki Farklar Yerinden yönetim,bilindiği gibi merkezden yönetimin tam bir karşıtıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerinden Yönetimin Türleri ve Özellikleri İdari Yerinden Yönetim İdari yerinden yönetim merkeziyetçi sistemin,yerel nitelikteki ortak yararları gereği gibi koruyamaması sonunda ortaya çıkmış bir sistemdir ![]() ![]() ![]() Hizmet Yerinden Yönetimi Hizmet yerinden yönetimin esası,belirli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasıdır ![]() ![]() Yerel Yerinden Yönetimi Yerel yerinden yönetimin esası,bir bölgenin sakinlerine ve o bölgedeki topluluğun ortak ve genel yararlarını gereğince koruyabilmek için sözü geçen yararları kendi organları vasıtasıyla saptamak ve gereğinin yerine getirmek hususunda özerklik verilmesidir ![]() ![]() İdari yerinden yönetimin sonucu olarak ortaya çıkan yerel yönetimler merkezi yönetimin tüzel kişiliğinden ayrı birer tüzel kişiliğe,yani idari özerkliğe sahiptirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerel Yönetimlerin Denetlenmesi Sorunu Merkezi yönetimin,yerel yönetimlerin hem genel hem de yerel yararlara uymayan karar ve eylemlerine engel olması gerekir ![]() ![]() ![]() İdari vesayette ise,merkezi yönetime,yerel yönetim organlarının işlemleri üzerinde denetim yetkisi tanınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerel yönetimlerin idari vesayet yolu ile denetlenmesinde önceden denetimde yerel yönetim işleminin gerçekleştirilmesi veya oluşturulması aşamasında talepte bulunabilmek,uyulmadığı takdirde de işlemi durdurmak ya da yerel yönetimin yağacağı işi onun yerine geçerek bizzat yapabilmek mümkündür ![]() ![]() Yerel Yönetimler ve Siyasi Faktör Yerel yönetimlerin varoluşlarının siyasal gerekçesinin özünde demokrasi inancı yatar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kamu ekonomisinde kamu kesimince üretilen toplumsal malların özel mallarınkine benzer biçimde ne piyasası vardır,ne de talebi belirlenebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O halde yapılan şey toplumu ilgilendiren kararların temsili demokrasi kurallarına uyarak toplum üyelerinin seçimle belirlenen temsilcileri tarafından alınmasıdır ![]() ![]() Toplum üyeleri kamusal ve yarı kamusal mallara olan tercihlerini ancak siyasal süreç aracılığı ile belli edebilmektedir ![]() ![]() ![]() Yerel Yönetimler ve Ekonomik Faktörler Bölgesel nitelikteki kamusal hizmetlerin yerel yönetimler tarafından sunulmasının iktisadi gerekçesi,kaynakların optimum etkinlikte kullanılmasını gerçekleştirmek,kısacası kaynaklardan mümkün olan en çok faydayı sağlamaktır ![]() Pareto optimumuna göre,tam rekabet koşullarının bulunduğu kabul edilmek kaydıyle,yani gelir dağılımının bir veri kabul edildiği ve dışsallıkların olmadığı varsayımı altında,piyasa güçleri kamu kesiminin bulunmadığı bir ekonomide kaynakların optimal dağılımını sağlayabilecektir ![]() ![]() ![]() Bunu kamusal mal üretimi yapan kamu kesiminde de tam rekabet koşulları altında,marjinal sosyal fayda=marjinal sosyal maliyetin eşitlendiği noktada optimum koşullar gerçekleşmiş olacaktır ![]() Kamusal malların temel karakteristiği olan bölünmezlik bazı mallar için ulusal düzeyde milli savunma gibi,bazı mallar içinde bölgesel düzeydedir ![]() ![]() İKTİSADİ REFAH VE YEREL YÖNETİMLER İKTİSADİ REFAH VE PARETO OPTİMUMU Pareto bir toplumun üyeleri,belirli bir durumda,bu durumu toplum üyelerinin her birinin sağladığı tatmindeki durumunu bozmadan veya arttırmadan iyileştirilemiyorsa bu bir optimum durumun varlığını kanıtlar ![]() ![]() Devlet cebire dayalı faaliyetlerini bu denetim ve gözetimin marjinal maliyetin toplumdan gelen marjinal faydaya eşitlendiği noktaya kadar sürdürebilir ![]() ![]() İktisadi refahı gerçekleştirmek yönünden kamu ekonomisinin görevleri; -Kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, -Adil bir gelir dağılımının gerçekleştirilmesi, -İktisadi istikrarın temin edilmesi ve iktisadi büyümeyi gerçekleştirmek ![]() Yerel yönetimler ise, sözü geçen görevlerden sadece kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması ile ilgilenirler ![]() ![]() Tam Rekabetten Sapmalar ve Kamu Ekonomisi Piyasa,varlığının asıl nedeni olan özel ihtiyaçları karşılama görevini dahi her zaman etkin bir biçimde yerine getiremeyebilir ![]() ![]() Kamusal Mallar(Kollektif Mallar,Pür Kamu Malları) İhtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin bir kısmı bazı özellikleri gereği piyasada üretilmezler ![]() ![]() ![]() Bölünmezlik hassası dolayısıyla, tüketimde rakip olmama ve tüketimden mahrum bırakılamama özelliklerine sahip bulunan kamusal malların faydası genellikle ülke genelinin tümüne,bazen de belli bir bölgeye yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulusal Düzeydeki Kamusal Mallar Kamusal malların bazılarının faydaları ulusal düzeyde bölünmezdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgesel Kamu Malları ve Optimum Hizmet Alanı Ulusal sınırlar içindeki toplumun tümü bunların faydasından yaralanmaz,sadece belli bölgelerin sınırları içindeki yaşayanlar bu hizmetlerden yarar sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arz Yönünden Etkinlik,Optimum Hizmet Alanı ve Yerel Yönetim Bölgesel düzeydeki kamusal malların üretiminin bölgesel üretici birimleri,örneğin yerel yönetimler tarafından daha etkin bir biçimde sunulabileceğini açıkça ortaya koymaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelir dağılımı ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra hizmetin kalitesi de veri olarak kabul edilirse,bölgesel kamusal mallarda etkin kaynak kullanımı optimum hizmet alanının saptanması sorununa bağlanmaktadır ![]() ![]() Devlet uygulamada,yerel hizmet birimlerinin faaliyet alanlarını genellikle teorik olmayan,deneyime ve gözleme dayanan bir şekilde ve ekonomi dışı faktörlere bağlı olarak saptamaktadır ![]() Üretimin Tüketici Tercihlerine Göre Düzenlenmesi ve Yerel Yönetimler İktisadi optimumun sağlanabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken koşullardan biri de üretimin tüketici tercihlerine göre düzenlenmesi ve bu suretle fayda maksimizasyonuna imkan sağlamaktır ![]() ![]() ![]() Ancak ne var ki,yerel yönetimler,bölgesel kamusal mallara olan toplumsal talebi ,merkezi yönetime oranla daha etkin ve gerçekçi bir biçimde saptayabilmektedirler ![]() Yarı Kamusal Mallar Ve Dışsallıklar Sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik kamusal nitelikteki mallardan bazıları için tüketimden mahrum bırakılamama ilkesi geçerli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda açıklanan özelliklere sahip yarı kamusal malların piyasada üretilip pazarlanabilmeleri ve dolayısıyla fiyat karşılığında tüketicilere sunulmaları mümkün olduğu halde bunların kısmen veya tamamen devlet tarafından üretilmelerinin ya da özel kesimin bu alandaki üretim faaliyetine yine devletçe müdahale edilmesinin nedeni,bu tür malların üretilmeleri ve/veya tüketilmeleri dolayısıyla ortaya çıkan dışsallıklardır ![]() Dışsallık ne demektir? Bir üretim ve/veya tüketim faaliyeti ile üçüncü şahısların fayda ve/veya maliyet fonksiyonları etkileniyorsa,dışsallık söz konusudur ![]() Bir kısım hizmetlerin faydası onu tüketen kişilerin dışına yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı durumlarda bazı malların maliyeti,üreticilerin dışına taşıp toplumun bazı kayıplara uğramasına,bir diğer söyleyişle sosyal bir maliyet yüklemesine sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulusal Düzeydeki Yarı Kamusal Mallar Bazı yarı kamusal malların üretilmeleri ve/veya tüketilmeleri dolayısıyla ortaya çıkan dışsallıklar ülkenin siyasal sınırları içinde kalan bütününe yayılabilir Bölgesel Düzeydeki Yarı Kamusal Malları Yarı kamusal mallardan bazılarının üretim ve/veya tüketimlerinin sebep oldukları dışsallıklar genellikle bölgesel sınırlar içinde kalır ![]() ![]() ![]() Bölgesel yarı kamusal mallara örnek olarak su,kanalizasyon,park,mezarlık ve itfaiye hizmetlerini gösterebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgesel nitelikteki yarı kamusal malların üretim ve/veya tüketiminin sebep olduğu dışsallıklar ya bölge içinde kalır ya da bölge dışına taşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YÖNETİMLER ARASI İLİŞKİLERİN KAPSAMI VE ÖZELLİKLERİ GİRİŞ Hizmet bölüşümüne ilişkin teorik plandaki araştırmalarda genellikle bazı temel ilkeler üzerinde durulmaktadır ![]() ![]() Yerel yönetimlerin bazı hizmetleri üretebilmeleri için faktörleri elde etmesine,faktörleri elde etmesi için de gelire ihtiyacı vardır ![]() ![]() ![]() Türk maliye literatüründe,merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki meydana gelen gelir ve gider bölüşümü olayına “mali tevzin” denir ![]() ![]() YÖNETİMLER ARASI İLİŞKİLERİ DÜZENLEMEYİ GEREKTİREN NEDENLER Merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin akılcı esaslara göre düzenlenmesi çeşitli sebeplerden ötürü zorunludur ![]() Kamu Düzeninin Korunması ve Yönetimler Arası Çekişmelerin Önlenmesi Gereği Kamu düzeninin korunması gereğini incelerken her ülkede ulusal ve bölgesel düzeylerde olmak üzere iki ayrı kamu otoritesinin mevcut olduğu gerçeğini göz önünde tutmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak İsrafının Önlenmesi Gereği Hangi görevlerin kimler tarafından yapılacağının önceden açıkça belirlenememesi iki sebepten ötürü kaynak israfına sebep olabilir ![]() ![]() ![]() Bazen ise,yetkinin açıkça belirtilmemesi halinde,görevi yönetim yapısının özelliği dolayısıyla daha fazla kaynak kullanımı durumunda olan otorite(merkezi yönetim) üstlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak Sapmalarının,Özellikle Göçlerin Önlenmesi Gereği Şöyle ki, dışsallıkların olmadığı varsayımı altında,iş gücü ve sermaye göçünün fakir bölgelerden zengin bölgelere doğru olacağını ve bu halin faktörlerin marjinal verimlerin eşitleneceği noktaya kadar süreceğini belirtmiştik ![]() ![]() Çeşitli bölgelerde sunulan kamusal hizmetler arasındaki kalite farkları da göçlere ve sapmalara sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Metropoliten bölgelerin ürettikleri kamu hizmetlerinin sadece bölge sınırları içinde ikamet edenlere değil,pozitif dışsallıklar nedeniyle,banliyö ve çevre bölgelerde oturanlara da yarar sağlaması ekonomik optimum açısından üzerinde durulması gereken bir diğer sorundur ![]() ![]() ![]() Yukarıda bazı örneklerle açıklamaya çalışılan göçlerle,kaynak sapmaları ancak görevlerin ve özellikle kaynakların dağılımının tüm bölgelerde eşit kalitede hizmet sunabilmesini mümkün kılacak bir biçimde gerçekleştirilmesi ile önlenebilir ![]() Aynı Kaynaktan Gelir Sağlama Zorunluluğu Modern kamusal finansman anlayışında kamu gelirlerinin temel kaynağı milli gelirdir ![]() ![]() Merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin aynı kaynaktan gelir sağlama zorunluluğunda bulunmaları,kaynak bölüşümünün düzenlenmesini hem sözü geçen yönetimler,hem de vergi yükümlüleri yönünden zorunlu kılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunların ötesinde,aynı kaynaktan yararlanma zorunluluğunun ortaya çıkardığı bölüştürme olayın çözümünü gerçekten güçlük arz eden sosyo-politik bir yönü de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgeler Arası Eşitsizliklerin Giderilmesi Gereği Çoğunlukla coğrafi ve tarihsel faktörlerin sebep olduğu bu bölgeler arası eşitsizliği gidermek için kaynakların bölüştürülmesinde hem yatay hem de dikey adaletin gerçekleştirilmesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerel Yönetimlerin Merkezi Yönetime Karşı Korunması Gereği Kabul etmek gerekir ki kamu hukuku açısından merkezi yönetim,idari vesayet altında tutuğu yerel yönetime karşı bir üstünlüğü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat genellikle yerel yönetimlerin gerekli kaynakları elde edemeyip optimum düzeyde mal ve hizmet üretememelerinin bir diğer nedeni ise politik oyunlarla ortaya çıkar ![]() ![]() YÖNETİMLER ARASI İLİŞKİLERİN DÜZENLENMESİ SORUNU TATMİN EDİCİ ORTAK BİR ÇÖZÜME BAĞLANABİLİR Mİ? Ekonomik ve Siyasal Düzenlerdeki Farklılıklar Bölgeler Arasında Aşırı Eşitsizliklerin Bulunması Bölgeler arası kültürel ve ekonomik eşitsizlikler büyüdüğü ölçüde yönetimler arası yönetimler arası ilişkilerin düzenlenmesi güçleşmektedir ![]() ![]() Bir ülkenin yüzölçümü büyüdüğü ölçüde bölgeler arası eşitsizlikleri de nispi olarak artmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneklerin Etkisi Bir ülkenin geleneklerinin de yönetimler arası ilişkilerin düzenlenmesinde önemli rolü vardır ![]() ![]() ![]() Dışsallıklar Sorunu Eşit derecedeki yerel yönetimler örneğin belediyeler arasında ve yatay seviyede bu ilişkilerin düzenlenmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Giderlerin Ve Gelirlerin Giderek Merkezileştirilmesi Gereği Hizmetler (dolayısıyla giderler) ve gelirler giderek merkezileştirilmektedir ![]() Yerel Yönetimler Maliyesinin Nisbi Öneminin Azalması Örneğin ademi merkeziyetçiliğin(yerel yönetim merkeziyetçiliğinin) yaygın ve hakim olduğu bir ülkede yerel yönetimler maliyesinin nisbi önemi elbette merkeziyetçi bir ülkeye oranla daha fazladır ![]() ![]() Savunma Giderlerinin Devamlı Artışı Savaş durumlarında milli savunma ile ilgili giderlerin,özellikle yeni silahlar konusundaki araştırma ya da bu silahları satın alma giderlerinin,çok yüksek seviyelere ulaşmasına,dolayısıyla merkezi yönetim maliyesinin nisbi olarak öneminin artmasına sebep olmuştur ![]() Müdahaleci Sosyal Devlet Anlayışının Etkileri Ekonomiye müdahaleci sosyal devlet anlayışının 1930’lardan bu yana gelişip yayılması evvelce yerel planda yer alan bazı kamu hizmetlerinin merkezi plana aktarılmasına sebep olmuştur ![]() ![]() YÖNETİMLER ARASI HİZMET BÖLÜŞÜMÜ GİRİŞ Hizmet bölüşümü yönetimler arası ilişkilerin düzenlenmesinin ilk aşamasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İKTİSADİ KRİTER(OLMASI GEREKEN) Her devletin ekonomik alandaki amacı sınırları içindeki toplumun iktisadi refahını maksimize etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Hizmet Faydasının Yayıldığı Alan Kamusal hizmetlerin fayda alanları birbirinden son derece farklıdır ![]() ![]() ![]() Bölgesel Değerlendirilmiş Mallar Yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen hizmetlerin tamamına yakın bir kısmı,bölgesel düzeydeki değerlendirilmiş mallardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hizmetlere Olan Talebin Optimum Düzeyde Belirlenmesi Bu görüşe göre,bireyler,kamusal hizmetlere olan taleplerinin tercih sırasını ve miktarlarını oy mekanizması aracılığıyla belirtirler ![]() ![]() Dışsallıkların Giderilmesi Sorunu Kaynakların optimum etkinlikte kullanılması amacından uzaklaşılmasına,bir diğer söyleyişle bazı sapmaların meydana gelmesine sebep olan en önemli faktörlerden biri de dışsallıklardır ![]() ![]() ![]() Azalan Verimler Kanununun Etkisi Fayda alanı bölgesel olan hizmetlerde de işletme büyüklüğünün belli bir noktadan sonra artması halinde azalan verimler ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() GELENEKSEL VE DENEYSEL KRITER(OLAN) Ulusal düzeydeki bölünmezlik ve mahrum edilemezlik özelliklerine sahip milli savunma,diplomasi,iç güvenlik,adalet vb ![]() ![]() ![]() ![]() HİZMETLERİN GİDEREK MERKEZİLEŞTİRİLMESİNİN NEDENLERİ Gelirlerin Merkezileştirilmesi Kamu maliyesi alanında özellikle üniter devletlerde,bol gelir getiren vergilerin hemen hemen tamamı merkezi yönetimin elinde toplanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Yerel yönetimler gelir kaynaklarını kaybettikleri ölçüde hizmet gelire bağlı olduğundan hizmet görme olanaklarını da yitirmişlerdir ![]() ![]() Teknik ve Ulaştırmadaki Gelişmeler Teknikte ve özellikle ulaştırmada kaydedilen gelişmeler uzaklıkları kısaltmış,nüfus hareketliliğini arttırmış ve sonuçta bölgesel ayrılıklar kavramında çok köklü değişikliklere sebep olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Göçlerin Sebep Olduğu Değişiklikler İktisadi ve sosyal bir kısım sebepler dolayısıyla köylerden kentlere yoğun bir nüfus akımının varlığı XX ![]() ![]() ![]() Hizmetlerin Alışılmamış Boyutlara Ulaşması Teknolojideki gelişmeler sonucu bazı hizmetler öylesine boyutlar kazanmıştır ki,bazen merkezi yönetim de tek başına karşılayamaz duruma düşmüştür ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön Verebilir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yerel Yönetim Birimlerinin Aldığı Kararlara Ve Uygulamalarına Kimler Yön VerebilirYEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİNİ ARTTIRAN NEDENLER Hizmetlerin giderek merkezileştirilmesinin doğal sonucu yerel yönetimlerinin öneminin azalmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Refah Artışının Etkileri Milli gelirdeki yükselmeler sonucu kişi başına düşen gelir önemli ölçülerde artmış,sosyal refah devlet anlayışının yerleşip gelişmesi sayesinde de asgari yaşam özellikle gelişmiş ülkelerde devlet güvencesi altına alınmıştır ![]() ![]() Sosyal Yapıdaki Değişiklikler Toplumların sosyal yapısı da hızla değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERKEZİ YÖNETİM İLE YEREL YÖNETİMLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNLUĞU Artık yerel karakterde olan mal ve hizmetler yerel yönetimlere,ulusal karakterde olan mal ve hizmetler ise merkezi yönetime bırakılmalıdır kriterine göre bölüştürülmesi yetersiz hale gelmiştir ![]() Merkezi Yönetim İle Görülen Ortaklaşa Bazı Hizmetler Bayındırlık ve İmar Hizmetleri Ana yol,köprü,baraj ve liman gibi alt yapı tesisi niteliğindeki hizmetler merkezi yönetim tarafından gerçekleştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Sağlık Hizmetleri Sağlık hizmetlerinin genellikle merkezi yönetim görevleri içinde yer aldığı ülkelerde yerel yönetimler de kendi olanaklarına göre hastaneler açmakta salgın hastalıklarla mücadele çalışmalarına katılmakta,dispanser ev gibi kuruluşlar meydana getirmeye çalışmaktadırlar ![]() Eğitim Hizmetleri Sağlık hizmetlerinin bütün ekonomik özellikleri aynen eğitim hizmetleri için de geçerlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyal Yardım Hizmetleri Fakir ve kimsesizlere yardım şeklinde somutlaşan sosyal yardım hizmetleri yardımı alan kimseye sağladığı özel faydanın yanı sıra fakirliği giderebildiği ölçüde topluma da yarar sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece Yerel Yönetimler Tarafından Görülmekte Olan Hizmetler Bunların başlıcaları;(değerlendirilmiş bölgesel yarı kamusal mallar=belirli bir fiyat karşılığında sosyal marjinal faydanın sosyal marjinal maliyetin üzerinde kaldığı harcamalar için alınan paralarla karşılanır ![]() ![]() ![]() ![]() Belediyelerin hemen her yerde en önemli yerel yönetim birimi olarak kabul edilmelerinin nedeni,gördükleri hizmetlerin günlük yaşantı üzerindeki tartışılmaz etkisidir ![]() YÖNETİMLER ARASI GELİR BÖLÜŞÜMÜ GELİR BÖLÜŞÜMÜNÜ ZORUNLU KILAN SEBEPLER Merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü sorununun,rasyonel ve adil esaslara göre çözümlenmesi yerel yönetimlerin varlıklarını sürdürebilmelerin vazgeçilmez temel mali koşuludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GELİR BÖLÜŞÜMÜ YÖNTEMLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Vergi Yapısının Toplum Tercihlerine Uydurulabilmesi Yerel yönetimler,yerel özelliğe sahip bazı vergi dirençlerini kırabilmekte,merkezi yönetime oranla daha avantajlıdır ![]() ![]() ![]() “ Vergi,resim,harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur,değiştirilir veya kaldırılır ![]() ![]() Anayasa’nın yetkileri kısıtlayıcı ve sınırlandırıcı yukarıdaki hükmü karşısında,Türkiye’deki yerel yönetimlerin kendilerine bazı vergileri toplamak yetkisi verilse dahi,bunları toplumsal tercihlere uydurabilmek hususunda vergi matrahında,oranında,istisna ve muafiyetlerde değişiklik yapabilmek gibi gerekli hukuki tasarruflarda bulunamayacakları açıktır ![]() ![]() İdari Etkinliğin Sağlanması Bazı vergiler merkezi yönetime kıyasla yerel yönetim tarafından daha etkin bir biçimde tarh ve tahsil edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel Ve Tarihsel Faktör Örneğin Türkiye gibi yerel yönetim geleneği olmayan ülkelerdeki merkezi yönetimin tüm gelir kaynaklarını kendi tasarrufunda bulundurması yadırganmamakta,hatta 1972 yılındaki uygulamada olduğu gibi yerel yönetimlerin gelirleri arasında yer alan Emlak Vergisinin,merkezi yönetim gelirleri arasına aktarılması dahi hiçbir tepki yaratmamaktadır ![]() GELİR BÖLÜŞÜMÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Devlet Yapısındaki Farklılıklar Gelir bölüşümünü üniter bir devlette,federal bir devlette aynı esaslara göre düzenlemek imkansızdır ![]() ![]() Milli Gelir Düzeyindeki Farklılıklar Paylaşılacak gelirin kaynağını oluşturan milli gelirin düzeyi ülkelerin gelişmişlik derecelerine göre büyük farklılıklar göstermektedir ![]() Merkeziyetçilik İle Yeriden Yönetim Anlayışının Sebep Olduğu Farklılıklar Merkeziyetçiliğin geleneksel bir durum aldığı ülkelerde gelirlerin de merkezileştirilmesi de kaçınılmazdır ![]() ![]() ![]() YEREL YÖNETİMİN GELİR TÜRLERİ Vergiler Bağışlar Şerefiyeler Harçlar Harcamalara Katılma Payları Fiyatlar( Kamusal Ticari ve Sınai İşletmelerin Ürünlerinin Satışından) Borçlanmalar Emlak Gelirleri VERGİLER YOLU İLE GELİR SAĞLAMA YÖNTEMİNİN TÜRLERİ Sınırsız Vergileme Yetkisi Verilmesi Vergi Kaynaklarının Paylaştırılması Merkezi Yönetim Vergilerinin Bazılarından Veya Toplam Vergi Gelirleri Üzerinden Pay Verilmesi Sınırsız Vergileme Yetkisi Verilmesi Bugüne kadar tamamen teorik planda kalıp uygulamaya saf bir biçimde aktarılamayan bu yöntemde,yerel yönetimlerin hiçbir sınırlamaya tabii olmaksızın tam bir vergileme yetkisine sahip olmaları öngörülmektedir ![]() ![]() Şöyle ki: Bir yerel yönetim,ancak kendi sınırları içinde ve idari vesayetin elverdiği ölçüde egemendir ![]() ![]() Gerekli kısıtlamaların önceden getirilmemesi halinde,her yönetim kendi yönünden aynı vergi kaynağını aşırı ölçüde zorlayabileceğinden kaynağın kuruması,sapmaların meydana gelmesi,vergi direncinin doğması,çift vergileme olayının görülmesi gibi sonuçlarla da karşılaşılabilir ![]() Vergi Kaynaklarının Paylaştırılması Bu yöntemin esası,çeşitli vergilerin yönetimler arası paylaştırılması ve bazı vergilerin merkezi yönetime,bazılarının da yerel yönetimlere bırakılmasıdır ![]() Bu durumda,şahsi vergiler,örneğin gelir vergisi en az geçim indirimi,artan oranlılık vb ![]() ![]() ![]() Yerel yönetimin faaliyetleri,ayni(objektif) vergilerin konusu üzerinde etkili olur ![]() ![]() ![]() ![]() Vergi Kaynaklarının Paylaştırılmasının Ortaya Çıkarabileceği Sorunlar Vergilemede Optimal Yapıya Erişme Sorunu Vergi politikası çeşitli yönetim kademeleri tarafından aralarında bir uyum sağlanmaksızın bağımsız bir biçimde ve ayrı ayrı saptanırsa vergilerde genel optimal yapıya erişmek güçleşir ![]() Vergi Kapasitesinde Azalma Meydana Gelmesi Sorunu Konusu kendi sınırları içinde kontrol edilmeyen vergileri,yerel yönetimlerin etkin bir biçimde yürütmeleri mümkün olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca,yönetim ünitelerinin tam anlamıyla bağımsız vergileme yetkilerine sahip olmaları halinde,sermaye ile emeğin mobilitesi nedeniyle yönetimler arası vergi rekabeti de doğabilir ![]() Mali Kapasitede Eşitsizlik Meydana Gelmesi Sorunu Görevlerin yönetimler arasındaki bölüşümü veri iken,vergi kaynaklarının paylaşılması,görevlerin gerektirdiği harcamalara kıyasla yerel ünitelerin farklı vergi kapasitelerine sahip olmalarına yol açabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vergi Kaynaklarını Paylaştırmanın Olumlu Yönleri Mali Otonomiye Sahip Olabilme Olanağı Vergi kaynaklarını yönetimler arası paylaştırmanın en olumlu sonucu yerel yönetimlerin mali açıdan arzulanan bir otonomiye sahip olabilmeleridir ![]() Yerel Sorumluluk Duygusunun Artması İhtimali Vergi kaynaklarının paylaştırılması bu konuda tam bir otonomiye kavuşan yetkili yerel organları daha dikkatli davranmaya sevk edebilir ![]() ![]() Uygulamada Yerel Yönetimlere Bırakılan Vergiler Bu alandaki genel eğilim,özellikle üniter devletlerde,gelir ve kurumlar vergisi gibi dolaysız vergiler,özel tüketim,muamele ve gümrük vergileri gibi dolaylı vergilerin merkezi yönetime bırakılması ve emlak vergisi gibi vergilerin ise yerel yönetimlere bırakılması yönündedir ![]() Emlak Vergisi Bu verginin yerel yönetimlere bırakılmasının nedenleri; vergi konusunun yerel sınırlar içinde sabit olması ve emlak değerinin etkileyen faktörler arasında belediye hizmetlerinin de önemli bir yer tutmasıdır ![]() Merkezi Yönetim Vergilerinin Bazılarından veya Toplam Vergi Gelirleri Üzerinden Pay Verilmesi Bu alandaki ana kural vergilerin önce merkezi yönetim tarafından toplanması,sonra da hangi yönetimlere,hangi vergiler üzerinden ve hangi kriterlere göre pay verilecekse öngörülen bu esaslar üzerinden paylaştırmanın yapılmasıdır ![]() ![]() Bu yöntemin avantajlarının çifte vergilemeyi önlemesi gelmektedir ![]() ![]() Pay verme yönteminin en önemli sakıncası,pay alan yönetimleri pay veren yönetimin mali yönden bağımlısı haline gelmesidir ![]() ![]() BAĞIŞLAR Yerel yönetimlerin hizmetleri veri iken gelirleri giderlerini karşılamaya yetmiyorsa,merkezi yönetimin aradaki farkı kapatacak bir bağış sistemini gerçekleştirmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Koşula Bağlı Bağışlar Koşula bağlı bağışın amacı,bağış yapılan yerel yönetimin belli bir görevi,belli bir seviyede gerçekleştirecek mali güce kavuşturulmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bağış yolu ile gelir transferi yönteminin üç temel nedeni vardır ![]() Bunlardan birincisi mali karakterdedir ve yerel yönetimlerin gelirlerinin giderlerini karşılamaya yeterli olmayışının bir sonucudur ![]() ![]() ![]() ![]() Bağış Dağıtım Kritelerleri Birinci kritere göre,bağışı alan yönetimlerin faaliyetlerini bizzat kendilerinin finanse etme güçlerine bakılmaksızın sadece harcama ihtiyaçları göz önüne alınarak verilir ![]() İkinci kritere göre ise,harcamaya olan ihtiyacın yanı sıra bölgelerin fakirlik ve zenginlik durumları göz önünde tutulup aynı zamanda eşitleyici amaçlarında gerçekleştirilmesine çalışılır ![]() Koşula Bağlı Bağışın Yararları Koşula Bağlı Bağışların en büyük yararı,hizmetlerin bölünüşü yönünden iktisadi optimumun gerçekleşmesindeki rolüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koşula Bağlı Bağışlara Yöneltilen Eleştiriler Koşula bağlı bağışlara yöneltilen eleştirilerin başında bu tür yardımların yerel yönetimlerin idari ve mali otonomisini zedeleyeceği görüşüdür ![]() ![]() Diğer eleştiri ise bu tür bağışların kaynak saptamalarına sebebiyet vereceği ve bu suretle optimum kaynak dağılımını engelleyeceği görüşüdür ![]() Koşulsuz ve Blok Bağışlar Hizmetin türünü ve seviyesini önceden saptamadan,bir diğer söyleyişle kullanımı ve kontrolü hakkında ön belirlemelere gitmeksizin yapılan bağışlara koşulsuz veya blok bağışlar ya da götürü hibeler denilir ![]() ![]() ŞEREFİYELER Şerefiye uygulamasında öngörülen amaç,kamu tüzel kişilerinin özellikle belediyelerin,gerçekleştirdikleri bayındırlık ve alt yapı hizmetleri ile imar faaliyetlerinden dolayı,bazı kimselerin mal varlığında meydana gelen değer artışlarının vergilendirilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() HARÇLAR Harç deyimi,kamu tüzel kişilerinin sundukları olumlu dışsallığa sahip yarı kamusal hizmetlerden yararlananların ödedikleri bedeli ifade eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerel yönetimlerin ürettikleri hizmetlerin pek çoğu bölgesel nitelikte olumlu dışsallığa sahip yarı kamusal mallar-değerlendirilmiş mallar-kategorisinde yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HARCAMALARA KATILMA PAYLARI Harcamalara katılma payları,yol ve kanalizasyon gibi alt yapı tesislerinin gerçekleştirilmesi sırasında bu tesislerden yararlanacak olanlardan örneğin,bu tesislerin yapıldığı caddeler üzerinde taşınmaz mallara sahip olanlardan alınan harcama karşılığını ifade eder ![]() Harcamalara katılma payları şerefiyelere çok benzemelerine rağmen esasta onlardan farklıdır ![]() ![]() ![]() FİYATLAR Fiyatlar,kamu tüzel kişilerinin ticari ve sınai faaliyetlerinin ürünlerini tüketicilere bir bedel karşılığında sunmaları sonucu sağladıkları geliri ifade eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak israfını önleme,adalet,iktisadi etkinlik,gelir gibi sebeplerden ötürü sözü geçen hizmetlerin fiyat karşılığında sunulması gerekir ![]() BORÇLANMA Merkezi yönetim gibi yerel yönetimler de gerektiğinde borçlanma yolu ile gelir sağlama yoluna gidebilirler ![]() ![]() Yerel yönetimler,hemen hiçbir ülkede borçlanma konusunda özgür değildirler ![]() ![]() ![]() EMLAK GELİRLERİ TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ANAYASA’DA ÖNGÖRÜLEN İLKELER 1982 Anayasa’sının “Mahalli İdareler” başlığını taşıyan 127 ![]() Türkiye’de yerel yönetimler deyiminin kapsamına giren kuruluşlar,İl Özel İdareleri,Belediyeler ve Köyler’dir ![]() ![]() ![]() Yerel Yönetimler kamu tüzel kişiliğine sahip anayasal kuruluşlardır ![]() Yerel Yönetimlerin karar organları seçimle oluşturulacaktır ![]() Yerel Yönetimlerin kuruluşu,görevleri ve yetkileri ile ilgili çıkarılacak kanunlar,yerinden yönetim ilkesine uygun düzenlenmek zorundadır ![]() Büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirilebilir ![]() Yerel Yönetim seçilmiş organlarının,organlık sıfatını kazanma ve kaybetmeleri konusundaki denetim yargı yolu ile yapılabilir ![]() Seçilmiş yerel yönetim organlarını veya bu organların üyelerini,geçici bir önlem olarak,İçişleri Bakanı görevden alabilir ![]() ![]() Merkezi Yönetim,Anayasa’da belirtilen amaçlar doğrultusunda,kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkisine sahiptir ![]() Yerel Yönetimlere görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır ![]() YEREL YÖNETİMLERİN İLLER BANKASI İLE OLAN İLİŞKİLERİ Yerel Yönetimlerin çok yakın ilişkide bulunduğu,deyim yerindeyse yerel yönetimlerin bankası olan İller Bankasını,kısaca tanıtmakta ve işlevleri hakkında bilgi vermekte yarar olabilir ![]() 1945 yılında kurulan İller Bankası’nın temel amacı,yerel yönetimlerin ve bu yönetimlerin kuracakları birliklerle adı geçen yönetimlere bağlı,tüzel kişiliği olan veya olmayan katma bütçeli idare ve kurumların finansman sorunlarına yardımcı olmak ve imar işleriyle uğraşmaktır ![]() ![]() İller Bankası’nın Sermayesi İller Bankası İl Özel İdareleriyle,belediyelerin yıllık gelirleri hasılatının %5’ini alır ![]() İl Özel İdareleriyle,belediyelere bağlı tüzel kişiliği haiz olan veya olmayan,katma bütçeli idare ve kurumların ve birliklerin bağlı bulundukları idare bütçelerine intikal etmeyen gelirlerinden vergisi çıktıktan sonra kalan safi kazançların %5’i ![]() Bütçeden veya herhangi bir yerden yapılacak her türlü yardımlar ![]() Belli bir tahsis yeri göstermeksizin veya sermayeye katılmak üzere yapılacak bağışlar Özel kanunlarla banka sermayesine eklenmek üzere sağlanacak yardımlar ![]() Bankanın,yıllık safi kazancından,köy idareleri sermaye payı olarak ayrılacak %30’lar ![]() İller Bankası’nın İşlevleri Kredi Sağlanması İller Bankası,il özel idareleri,belediyeler ve köylerin ve bunların kuracakları birliklerden,bu idarelere bağlı,tüzel kişiliği olan,olmayan katma bütçeli idare ve kurumların yapacakları yerel kamu hizmetleri ile ilgili tesisleri,yapıları ve öteki işleri meydana getirebilmelerini kolaylaştırmak; şehir,kasaba ve köylerin kuruluş ve imar yolundaki plan ve programların gerçekleştirilmesini desteklemek amacıyla,yerel yönetimlere tüzüğünde yazılı koşullara göre krediler sağlamakla yükümlüdür ![]() Teknik Yardım İller Bankası’nın teknik yardım işlevine giren hizmetlerinin başlıcaları şunlardır; Yerel yönetimlere ve istemleri üzerine onlara bağlı kurumlara harita,plan,etüd ve proje yapmak ya da yaptırmak,bunların meydana getirecekleri tesis ve yapılardan mahallince yaptırılmasına imkan bulunmayan ya da toplu olarak yaptırılmasında yarar bulunanları,yıllık yatırım programları içinde gerçekleştirmek, Yerel Yönetimlere ve onlara bağlı kurumlara gerekli olacak makine,alet ve edevatı,olanakları çerçevesinde bu birimlere satmak ya da kiralamak, Bankalardan alınan kredilerle yapılan işlerin fenni gözetimini ve denetimini,istem ve imkanlara göre üzerine almak, Görevlerini yerine getirebilmek için,her türlü araç ve malzemeyi sağlamak,bu işler için gerekli tesisleri doğrudan doğruya veya ortaklıklarla gerçekleştirmek,bu konuda yapılacak işlere gerekli görülürse ortaklık etmek, Yerel Yönetimlerin ve onlara bağlı kurumların,taşınır ve taşınmaz mallarını,istemleri halinde sigorta ettirmek ![]() Vergi Geliri Paylarının Dağıtılmasındaki Aracılık Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden belediyelere,il özel idarelerine dağıtılmakta olan paylar İller Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmektedir ![]() ![]() BELEDİYELER Günümüz anlamında ilk belediye teşkilatı 1855 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de 4 ayrı belediye vardır; -İl ve İlçe Belediyeleri -Büyükşehir Belediyeleri -Büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediyeleri -Belde Belediyeleri Türkiye’de nüfusu 5000’i aşan geçen yerlerde belediye statüsünün kazanılması 5272 sayılı kanunun 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belediye’nin Organları Belediye’nin üç organı vardır ![]() Belediye Meclisi Belediyenin karar organıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belediye Başkanı Belediye başkanı,belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Belediye Encümeni Yürütme organıdır ve ilgili kanunla gösterilen esas ve usullere göre seçilmiş üyelerden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Belediyenin Görevleri Belediye görevleri ile ilgili 3 ilke vardır ![]() Genellik İlkesi: Belediyeler,yasaların belediyelerce yapılmasını yasaklamadığı ya da yapılmasını açıkça başka kuruluşlara bırakmadığı her türlü hizmeti görmeye yetkilidir ![]() Yetki İlkesi: Belediyeler,yapmak istedikleri her hizmet için devletin üst kuruluşlarından yetki almak zorundadırlar ![]() Liste İlkesi: Bu ilkeyi benimsemiş olan ülkelerde ise,belediyelerin yapacağı hizmetleri yasada tek tek sıralanmıştır ![]() Belediyelerin Yetki ve İmtiyazları -Belde halkının mahalli müşterek ihtiyaçları için her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak, -Kanunların verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak,emir vermek,belediye yasaklarını koymak, -Gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili izin ve ruhsatı vermek, -Özel kanunlar gereği belediyelere ait vergi,resim,harç ve bunlar dışındaki doğalgaz,su ile ilgili tarh,tahakkuk ve tahsil işlemlerini yapmak, -Vergi,resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı 25 ![]() ![]() - Borç almak ,bağış kabul etmek, -Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek, - Gayri sıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek Büyükşehir Belediyelerinin Görevleri -Çöp fabrika ve depolama alanları yapmak ve işletmek, -Toptancı halleri,mezbahalar,balıkhaneleri kurmak ve işletmek, -Mezarlık hizmetlerini yapmak, -Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, -Toplu taşıma hizmetlerini yürütmek, -Yolcu ve yük terminalleri yapmak,kapalı ve açık otoparklar yapmak, -Birinci sınıf gayri sıhhi müesseselere ruhsat vermek, -Coğrafi ve kent bilgi sistemlerini kurmak, -Meydan,bulvar,cadde ve ana yolları yapmak,meydan,bulvar,cadde,yol ve sokak isimlerini ve numaralarını vermek, -Ulaşım ana planını yapmak, -Ruhsat vermek ve denetlemek, -İlgili her ölçekteki imar planlarını,parselasyon planlarını ve her türlü imar uygulamalarını yapmak, -Çevre düzenini planına uygun olmak kaydıyla Büyükşehir Belediye ve mücavir alan sınırları içinde 1/5000 ile 1/25000 sırasındaki her ölçekte nazım imar planlarını yapmak, -İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görüşlerini alarak stratejik planını,yıllık hedeflerini,yaptırım programlarını ve bunlara uygun olarak bütçesini hazırlamak ![]() Belediyelerin Gelirleri -İller Bankasının genel bütçe vergi tahsilatından belediyeler verdiği pay, -Kanunlarla gösterilen belediye vergi,resim,harç ve katılma payları, -Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler, - Taşınır ve taşınmaz malların kira,satış ve başka suretle değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler, - Belediye meclisi tarafından belirlenecek tarifelere göre tahsil edilecek hizmet karşılığı ücretler, - Faiz ve ceza gelirleri, - Bağışlar, - Her türlü girişim,iştirak ve faaliyetler karşılığı sağlanacak gelirler, - Diğer gelirler, - Belediye Gelirleri ![]() Belediye Kanununa Göre Elde Edilen Gelirler Belediye Gelirleri Kanunu,birinci kısmında belediye vergileri,ikinci kısmında harçlar,üçüncü kısmında ise harcamalara katılma payları yer alır ![]() Belediye Vergileri -İlan ve Reklam Vergisi -Eğlence Vergisi -Haberleşme Vergisi -Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi -Yangın Sigorta Vergisi -Çevre Temizlik Vergisi Belediye Harçları - İşgal Harcı - Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı - Kaynak Suları Harcı - Tellallık Harcı, - Bina Harcı, - Hayvan Kesimi muayene ve denetleme harcı, - Sağlık belgesi harcı, - İşyeri Açma İzni Harcı, - Kayıt ve Suret Harcı Harcamalara Katılma Payları -Yol Harcamalarına Katılma Payları, - Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payları, - Su tesisleri harcamalarına katılma payları b- Emlak Vergisi Emlak vergileri belediye gelirleri kanunu dışında özel kanunu olan vergilerdir ![]() ![]() ![]() Belediyelerin Bütçeleri Belediye bütçeleri kararname hükmündedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her yıl bütçesinin kesin hesabı,belediye başkanı tarafından hesap döneminin bitiminden sonra mart ayı içinde encümene sunulur ![]() ![]() ![]() B- İL ÖZEL İDARELERİ İl Özel İdaresinin Organları İl Özel İdaresinin Organları; vali,il genel meclisi ve il encümenidir ![]() İl Meclisi İl Özel İdaresinin karar organıdır ![]() ![]() İl Genel Meclisinin Görevleri Stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını kabul etmek, Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, İl çevre düzeni planı ile belediye sınırları dışındaki alanın imar planlarını görüşmek ve karar bağlamak, Taşınmaz malların satılması ve kiralanması, Şartlı bağışları kabul etmek, Encümen üyeleri ve ihtisas komisyonları üyelerini seçmek, Yönetmelikleri kabul etmek, Ücret tarifelerini belirlemek ![]() İl Genel Meclisi her ayın ilk haftası meclis tarafından önceden belirlenen günde düzenli olarak toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b- İl Encümeni Valinin başkanlığında,il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye,diğerleri ise biri mali hizmetler birim amiri olmak üzere valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üye toplam 10 üyeden oluşmaktadır ![]() Görevleri, Stratejik plan ve yıllık programı ve bütçe hakkında görüş bildirmek, Çalıma programlarına alınan işlerle ilgili olarak kamulaştırma kararlarını almak, Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek, Fonksiyonel bütçede ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmaya karar vermek, Belediye sınırları dışındaki umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek, Vali tarafından havale edilen konularda görüş bildirmek gibi görevlerdir ![]() c) İl Özel İdaresi Başkanı (Vali) Vali il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir ![]() ![]() İl özel idaresi teşkilatı; genel sekreterlik,mali işler,sağlık,tarım,imar,insan kaynakları,hukuk işleri birimlerinden oluşur ![]() Gelirleri; Kanunlarda gösterilen il özel idaresi vergi,resim,harç ve harcamalara katılma payları, Genel Bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar (%1,12) Genel ve Özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler, Taşınır ve taşınmaz malların kiralanması,satışı sonucu elde edilen gelirler, Faiz ve ceza gelirleri, Bağışlar, Her türlü girişim,iştirak ve faaliyetler karşılığında sağlanacak gelirler ![]() 2- İl Özel İdarelerinin Bütçeleri İl özel idaresi bütçesi, yıl başından sonuna kadar bir yıla ait gelir ve gider tahminlerini gösteren,gelirlerin toplanmasına,hizmetlerin yapılmasına ve harcamalara izin veren bir meclis kararıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C- KÖYLER 1924’de düzenlenmiştir ![]() ![]() ![]() 1-Köy İdarelerinin Görevleri İsteğe Bağlı Görevler; köylülerin istediklerinde yaptıkları görevlerdir ![]() ![]() Zorunlu Görevler;yerine getirilmemesi durumunda ceza uygulanan görevlerdir ![]() ![]() 2- Köy İdaresinin Organları a) Köy Derneği Köy derneği köyde bulunan seçmen yaşındaki tüm kadın ve erkeklerin oluşturduğu bir meclistir ![]() ![]() ![]() b) İhtiyar Meclisi Köy’e ait işleri görüşerek yürütmeye ilişkin kararlar alan ve bunları denetleyen bir organdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Köy Muhtarı Köy idaresinin başı muhtardır ![]() ![]() ![]() ![]() Köyde köy muhtarının dışında köy imamı ve köy öğretmeni devlet memurlarıdır ![]() ![]() 3- Köy İdaresinin Gelirleri a- İmece İmece sadece köy gelirleri içerisinde yer almaktadır ![]() İçin köy halkının hep birlikte çalışmak suretiyle iş yapmasıdır ![]() ![]() b-Salma Köy halkından hane başına alınan bir vergidir ![]() ![]() ![]() ![]() c-Bakaya Bir önceki yıl tahakkuk eden fakat tahsil edilemeyen gelirlerdir ![]() d) Diğer Gelirler Köy kanununa göre köy idaresinin bir çok konu üzerinden resim ve harçlara benzer gelirler elde edilebilmektedir ![]() Köy kanununa göre alınacak para cezaları, Köy adına yazılı emlak ve arazi geliri, Vakfedilen arazi ve emlak geliri, Hediye ve Bağışlanmış paralar ve mallar, Köy adına ekilen tarla geliri, Köy,tezgah,ambar ve dükkan gelirleri, Mühürlenecek ilmühaberlerden alınacak ücret, Köy sınırları içindeki taş,kireç,tuğla,kiremit ocaklarından alınacak ücret, Çay ve nehirler üzerindeki kayıt ve sallardan alınacak ücret, Köy sınırları içindeki otlak ve mera kiraları, Köyde satılmak için kesilen hayvanlardan alınacak bedel, Köy sınırları içindeki kaplıca ve maden suları gelirleri ![]() 4- Köy Bütçeleri Köy bütçeleri her yıl Kasım ayında hazırlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|