|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dağı, dağının, himalaya, resimleri, resimlerle, tanıtım |
![]() |
Himalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle Tanıtım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Himalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle TanıtımHimalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle Tanıtım Himalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle Tanıtım ![]() Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta Asya'nın güneyinde, Keşmir, Pakistan, Hindistan hududunda bulunan İndus dönemecinden Burma'ya kadar bir kavis boyunca uzanan, Pakistan, Hindistan, Tibet, Nepal, Sıkkım ve Bhutan toprakları üzerinde yer alan dağ toplulukları ![]() ![]() ![]() İndus Vadisinden Brahmaputra Vadisine kadar uzanan bu dağ silsilesinin uzunluğu 2500 kilometreyi bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cho Oyu, Nepal Bu sıradağlar tek bir dizi değil, paralel dağ sıraları halinde bulunmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batıda İndus'taki Hint Ovasından Tibet Platosuna kadar yaklaşık 450 kilometrelik bir hat boyunca 900-1200 m yüksekliğinde bir Panjal bölgesi, 1500-1950 m yüksekliğinde Keşmir Vadisi, 6100 metreye ulaşan Zarkar bölgesi, İndus Vadisi ve Lokadh bölgesi bulunmaktadır ![]() ![]() İklim, ekonomi ve politika açısından yükseklikleri ve geçit zorlukları sebebiyle himalayalar bölgede tabii ve büyük bir engel teşkil ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bengal Körfezi civarında aşırı derecede nemli yaz musonunun bol yağışlarını alan dağın 1800 m yüksekliğe kadar kısımları tropikal bir görünüşe sahiptir ![]() Dağlarda nadir olarak meskun bölgeler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Himalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle Tanıtım![]() Batı Himalayalar; Uttar Pradeş, Hindistan, Doğu ve Batı Pencap, Keşmir, Tibet, Pakistan'ın kuzeydoğu sınırı, Tacikistan eyaleti ve Afganistan'ın Kuzeydoğu bölgeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() Serin, güzel, zengin bitki örtüsüne sahip ve elma, armut, şeftali, ılıman iklim sebzeleri ve kirazların yetiştiği, nüfusu çok olan Keşmir Vadisi gibi yerlerin dışında, Batı Himalayalar kurak, çıplak bomboş kayalık ve vadilerle kaplıdır ![]() ![]() ![]() Everest Kuzey yüzü Ana kampa giden yoldan, Tibet ![]() Nakliye imkanları Himalayaların çözünmesi zor ve en büyük problemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Himalayaların dış bölgelerle irtibat kurmaması özellikle Nepal'de, Budizmin tutunmasına ve küçük devletler kurulmasına sebeb olmuştur ![]() ![]() ![]() Bölgedeki akarsuların çoğu dağı baştan başa aşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Himalayaların En Yüksek Noktaları 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Himalayalar nasıl oluştu? Hindistan'ın Haydarabad kentindeki Ulusal Jeofizik Araştırmaları Enstitüsü ile Alman araştırmacıların ortak çalışmasında, Afrika, Antarktika, Avustralya ve Hindistan arasında 140 milyon yıl önce bulunan eski Gondwana süper kıtasından kopan Hint plakasının Avrupa-Asya plakasına yılda 18 ila 20 cm hızla yol aldığı belirlendi ![]() Hint enstitüsünden Prakash Kumar'ın hesaplamalarına göre, Hint plakasının hızı, yılda 2 ila 4 cm ilerleyen Avustralya ve Afrika plakalarına oranla 5 ila 10 kat yüksekti ![]() Almanya'nın Potsdam kentindeki araştırma merkezi GeoForschungsZentrum'dan Rainer Kind de "Bu çarpışma sayesinde, 8844 metre yüksekliğindeki Everest'in bulunduğu Dünya'nın en büyük dağ zinciri Himalayalar oluştu" dedi ![]() Bilim adamları, Hint plakasının Yerküre'nin mantosundan gelen aşırı sıcak kayaların yükselmesinin etkisiyle kalınlığını 250 kilometreden 100 kilometreye düşürerek, hızını artırmış olabileceğini düşünüyorlar ![]() ![]() Dikkate değer Himalaya dağcıları George Mallory (1886-1924) Everest Dağına ilk çıkış denemesi; Kuzey yüzünde öldü ![]() Noel Odell (1890-1987) İngiliz ![]() ![]() Bill Tilman (1898-1977) İngiliz ![]() ![]() ![]() Eric Shipton (1907-1977) İngiliz ![]() ![]() ![]() John Hunt (1910-1998) İngiliz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Himalaya Dağı - Himalaya Dağının Resimleri - Himalaya Dağı Resimlerle TanıtımTenzing Norgay (1914-1986) Nepalli Sherpa dağcı ![]() ![]() Maurice Herzog (doğum ![]() ![]() ![]() ![]() Sir Edmund Hillary (doğum 1919)Yeni Zelandalı dağcı ve kaşif, Tenzig Norgay'la ile birlikte Everest'e çıkan ilk kişi ![]() Tom Bourdillon (1924-1956)İngiliz Everest keşif heyetinin 1951,1952 ve 1953 deki üyesi, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay fethetmeden 3 gün önce Everest in zirvesine 300 fit yaklaştı ![]() Hermann Buhl (1924-1957) Nanga Parbat a ilk tırmanış denemesi 1953 (Yalnız ve oksijensiz tamamlamıştır) ![]() ![]() ![]() ![]() Willi Unsoeld (1926-1979) Birleşik Devletler ![]() ![]() ![]() ![]() Chris Bonington (doğum ![]() ![]() Nawang Gombu (doğum ![]() ![]() ![]() Jim Whittaker (doğum ![]() ![]() ![]() Reinhold Messner (doğum 1944) İtalyan dağcı ![]() ![]() Jerzy Kukuczka (1948-1989) Polonyalı dağcı ![]() ![]() Nazir Sabir Pakistanlı dağcı ![]() ![]() Jaime Viñals Everest Dağı'na tırmanan ilk Orta Amerikalı kişi ![]() Casey Mackins İngiliz Dağcı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|