Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, hakkında, kışın, nelerdirkışın, yararları

Kışın Yararları - Kışın Faydaları - Kışın Yararları Nelerdir-Kışın Faydaları Hakkında

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kışın Yararları - Kışın Faydaları - Kışın Yararları Nelerdir-Kışın Faydaları Hakkında



Kışın Yararları - Kışın Faydaları - Kışın Yararları Nelerdir-Kışın Faydaları Hakkında
Kışın Yararları - Kışın Faydaları - Kışın Yararları Nelerdir-Kışın Faydaları Hakkında
Kışın Yararları
Kışın Yetişen Meyvaların Yararları
Kışın Faydası

Kış Meyvaları Ayva,portakal,elma ve yararları

Ayva: Öksürüğe, ishale birebir
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyve

Akdeniz ve Asya ülkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayvanın Türkiye'de de iki çeşidi yaygın olarak tüketiliyor; Mayhoş sulu ve sertolan limon ayvası ile, yumuşak, tatlı ve suyu az ekmek ayvası

Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyve Özellikle C vitamini açısından çok zengin Bu özellikleriyle, mide ve bağırsakları kuvvetlendiriyor ince bağırsak iltihabını gideriyor, kanı temizliyor, karaciğer tembelliğini gideriyor, safra akışını sağlıyor, kadınlardaki jinekolojik akıntıyı gideriyor, vücudun gelişmesine yardım ediyorAyrıca bronşit, müzmin öksürük ve veremde çok faydalı bir meyve

Ayva, ishali kestiği için, özellikle çocuk ishallerinde çok yararlı Ancak pişirilerek tüketildiğinde bu özelliği azalıyor

Kullanımı

* Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için meyvesi taze olarak tüketiliyor

* Ayva suyu, mideye kuvvet veriyor,hazmetmeyi kolaylaştırıyor, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılıyor

* Kokusu, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünlerinde de tercih edilen ayva, ağız kokusunu gidermesi açısından özellikle sabahları yenebilir

* Ayvanın çekirdekleri de öksürüğe iyi geliyor Ayvanın çekirdekleri su ve sütle kaynatılarak suyu ılık içilir

* Ayrıca çiçekleri de öksürük tedavisinde kullanılıyor 40gr ayva çiçeği 1 litre suda çay gibi kaynatılıp, yemek aralarında ılık olarak içildiğinde öksürüğü gideriyor

* Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını gidermek için kullanılıyor

* Ayva şerbetinin afrodizyak olduğu söyleniyor

* Bulantılarda birkaç dilim limon ayvası bulantıyı gideriyor

* Cilt bakımı için doğal ürünleri tercih edenler, ayva kabuklarından yararlanabilirler

* Dudak çatlamaları için çekirdekleri kaynatıp, dudaklarınızı bu su ile ıslatın

* Dikkat: Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar dikkatli yemelidir
Her Gün Elma Yemenin Faydaları

Elma A ve C Vitamini içeriyor Kalp ve akciğerler için de faydalı Kolesterolü düşürüyor Kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor

Elma, rejim yapmak zorunda kaldığımızda can simidimiz adeta Tok tutar, kalorisi tehlikeli boyutlarda değildir Cilde ve saçlara da iyi geldiği söylenir Ama elbette elmanın yararı bu kadar değil A ve C vitaminleri ile bolca mineral içeriyor Elmada doğal meyve şekeri ile az miktarda protein bulunuyor Yağ hiç yok Potasyum bakımından zengin, sodyum açısından fakir Selüloz ve pektin kaynağı Sindirim için yararlı olan bol miktarda lif içeriyor Kabuklarıyla yemek diş etlerine masaj etkisi gösteriyor

Kansere ve kalp hastalıklarına karşı; Elma

Elmanın sağlık açısından önemini kanıtlayan çeşitli araştırmalar yapıldı ABD'de yayınlanan Hayat Bilimleri dergisindeki bir yazıda, elma suyunun kuersetin adı verilen bir madde içerdiğini belirtiliyor Bu maddenin güçlü bir antioksidan olduğu, kolestrolü düşürdüğü ve kalp hastalıklarını ve akciğer kanseri riskini azalttığı belirlendiği söyleniyor Bu yeni bulgu, elma ve elma ürünlerinin (elma suyu, püresi) sağlıklı bir yaşam için önemini vurguluyor

İngiliz tıp dergisi Thorax'da yayımlanan bir çalışmada da, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığı belirtiliyor Londra, Sti George's Hospital'da yürütülen araştırmada 45-59 yaş arası 2500 erkek, gönüllü olarak 5 yıl boyunca incelenmiş ve beslenme şekliyle akciğerlerin çalışması arasında bir ilişki olduğu saptanmış Elmanın ne tip bir mekanizmaya bu etkiyi yarattığı bilinmiyor, ancak araştırmacılar elmanın bol miktarda antioksidan içerdiğini ve akciğerler üzerindeki etkisinin antioksidanlar sayesinde olduğunu açıklıyorlar

Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, bir insanın bir saniyede dışarı verebildiği maksimum nefesi ölçtükleri bir test uyguladılar ve sonuçlarında sigara içmek, egzersiz alışkanlıkları, sınıfsal kimlik gibi tüm faktörleri sabit tuttular Sonuçlar, her gün bir elma yiyenlerin hiç elma yemeyenlerden 138 ml daha nefes verebildiklerini gösterdi Bu bulgular, elma yiyen kişinin nefes yollarında daha az engel bulunduğunun ve daha sağlıklı olduklarının bir göstergesi

Bunların yanı sıra elmanın felç riskini azalttığı da söyleniyor

Elma rejimi

Bazı rejimlerde bir gün boyunca sadece elma yemek önerilebiliyor Bir gün sadece elma yiyerek vücuttan bol su, sodyum, asit ve kolestarin atılıyor Sindirim organlarının yükü azalıyor Tansiyonu düşürüyor 15 kilo fazla tatlı olmayan elma toplam 900 kalori içeriyor, 180 mg C vitamini içeriyor İçerdiği C vitamini günlük ihtiyacın iki katı kadar B grubu vitaminleri de içerdiği için bir gün sadece elma yemek fazla sorun olmuyor 15 kilo elmanın yanında iki litre su içmek öneriliyor Yeşil elmanın ise kalorisi daha az 100 gramında 38 kalori var Yeşil meyvelerin organizmayı temizlediği biliniyor Yeşil elma da bu özelliği gösteriyor

Kimlik Kartı

Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçların yenen meyvesi Her iki yarımkürenin ılıman iklim kuşağında yetişir Çok eski çağlardan beri üretilen elma, aşılanma yöntemiyle pek çok çeşide bürünerek çoğalabilmiş

Türkiye'de 31 milyon 700 bin civarında elma ağacı, beş yüz kadar da elma çeşidi var

En çok taze olarak tüketilir Pastalarda, keklerde ve kurabiyelerde elma adeta vazgeçilmezdir

Ayrıca elmadan sirke, şarap, meyve suyu, reçel, komposto ve konserve de hazırlanır Kızarmış elma Avrupa'da çok yenir Osmanlı mutfağında ise, et yemeklerinin yanında elma kullanıldığı bilinir

Elma esanslı sabun ve şampuanlar dünyada yaygın olarak kullanılıyor

Sonbahar sonlarında olgunlaşan çeşitleri iyi koşullarda yaklaşık bir yıl kadar saklanır Fakat yaz sonlarında olgunlaşan çeşitler saklamaya elverişli değildir En uzun süre saklama yöntemi ise, elmanın donma noktasının biraz üstündeki sıcaklıklarda depolanması olarak bilinir

Portakal: C Vitamininden Daha Fazla

Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değil İçerdiği folik asit, özellikle hamilelere öneriliyor

Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız C vitamini deposu olduğunu da biliriz Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var Portakal kanın temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor

C vitamini
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor Damar tıkanıklığını önlüyor Vücuttaki direnci arttırıyor Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor Hazmı kolaylaştırıyor Enerji veriyor Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor
Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD) , damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü

Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-kerotenin, damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı

Folik asit

Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram kadar yükseltmeleri gerekiyor

Lifler

Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor

Kullanımı

Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak için ideal

Kimlik Kartı

Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç Boyu 2-10 metre arasında değişiyor Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılıyor Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor Kalın kabuklu ve uzunca meyveli Kabuklarından reçel yapılır Dörtyol portakalı ise çekirdekli İnce kabuklu ve sulu Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.