|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
askeri, atatürkün, kişiliği, siyasi |
![]() |
Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi Kişiliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi KişiliğiAtatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasal Kişiliği Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi Kişiliği çok acil |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi KişiliğiATATÜRK'ÜN SİYASAL KİŞİLİĞİ İngiltere Başbakanı Lloyd George, Anadolu'daki başarısızlığı gerekçe gösterilerek verilen gensoru ile başbakanlıktan düşürülürken Parlamento'da kendini şöyle savunuyordu: "Arkadaşlar! Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir ![]() ![]() Mustafa Kemal Atatürk, İstiklâl Harbi'nin muzaffer Başkomutanı, çağdaşlaşma hareketinin önderi ve inkılâpların felsefesini yansıtan görüşleri ve söylevleriyle de bir fikir adamı idi ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, öğrencilik yıllarından itibaren milletinin geleceğiyle ilgili fikirler üretmiş, siyasal faaliyetlerde bulunmuş, gelecekten sorumluluk duyan bir aydın insan portresi çizmiştir ![]() Atatürk'ün Askeri Kişiliği - ABD Genel kurmay Başkanı Amiral Grow, Atatürk’ün son askeri harekatından 67 yıl sonra “Savaşın tozu dumanı ardında, belirgin olmayan çok şey vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun büyük asker olmasının nedenlerini incelediğimizde karşımıza engin bir özellik denizi çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galiba, Atatürk’ün askeri bir kişilik olarak ortaya çıkması adeta kaçınılmaz olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —Gazi Mustafa Kemal 25 Nisan 1915 günü Conkbayırı’nda askerlerine “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emrini vererek Çanakkale savunmasının ruhunu teşkil etmiştir ![]() ![]() — Gazi M ![]() ![]() ![]() ![]() —“Hattı müdafaa değil sathı müdafaa vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —“Ordular, İlk hedefiniz Akdenizdir, İleri!” 26 Ağustos 1922’de başlayan Afyon-Dumlupınar taarruzu, 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile kesin sonuca ulaşılması ile birlikte düşman yenilgiye uğratılmış ve süratle geriye çekilmeye başlamıştı ![]() ![]() ![]() Bu doğru karar ve emirleri ancak büyük askerlerin verdiğini tarih göstermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ü hayranlık duyacak kadar büyük asker yapan pek çok özelliği bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, bir komutanda olması gereken tüm ana niteliklere sahipti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi Mustafa Kemal, ulusu için öylesine itici bir güç olan askerdi ki Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ordu’sunu yoktan var etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ün askeri yönü ile ilgili yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en önemli sonuçlardan birisi de şudur: “Atatürk, yenilgi tanımayan bir askerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, asker bir düşünce adamıydı aynı zamanda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk “Memleketin umumi hayatında orduyu siyasetten ayırmak prensibi, Cumhuriyetin daima göz önünde tuttuğu bir temel noktadır” diyerek ordunun siyasetten ayrı kalması gerektiğini vurgulamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, milletine inanan, onunla neler başarabileceğini iyi gören ve onu çok iyi tanıyan bir askerdi ![]() ![]() ![]() “Bu Milletle Neler Yapılmaz” 23 Haziranda Tokat - Sivas yolu ile Erzurum'a hareket ettigi zaman Kazım Karabekir ve yanındakiler, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını karşılamak üzere Ilıca'ya kadar gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, hatırını sordu: — Ağa böyle nereden geliyorsun? — Rus gelirken muhacir olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle iken kışa doğru buralara neden geldiğini sorar ![]() — Yoksa oralarda geçinemedin mi? — Hayır paşa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal yanındakilere: — Bu milletle neler yapılmaz, demiştir ![]() Atatürk’ün askeri kişiliğinin dikte ettiği görüşlerden biri de Türk ordusunun Türk ulusu ile bir bütün olduğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Türk milleti tehlikelere karşı elinde kılıç yürümeye hazır bulunan kahraman çocuklarına derin güven beslemiştir ![]() ![]() ![]() Gazi Mustafa Kemal’in askeri kişiliğinin bir önemli yönü de “Devlet Adamlığı” olsa gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük asker Gazi Mustafa Kemal’in askeri kişiliği hakkında pek çok şey daha söylenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim-öğretim sistemimizde çocuklarımıza Atamızın gerektiği gibi anlatılmadığı pek çoğumuz tarafından malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi Kişiliğibiraz daha detaylı bilgi lütfen |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Askeri Kişiliği - Atatürk'ün Siyasi KişiliğiAtatürk, askeri kişiliği, üretim yeteneği, generallerin kazanması Atatürk'ün Askeri Kişiliği - ABD Genel kurmay Başkanı Amiral Grow, Atatürk’ün son askeri harekatından 67 yıl sonra “Savaşın tozu dumanı ardında, belirgin olmayan çok şey vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun büyük asker olmasının nedenlerini incelediğimizde karşımıza engin bir özellik denizi çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galiba, Atatürk’ün askeri bir kişilik olarak ortaya çıkması adeta kaçınılmaz olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —Gazi Mustafa Kemal 25 Nisan 1915 günü Conkbayırı’nda askerlerine “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emrini vererek Çanakkale savunmasının ruhunu teşkil etmiştir ![]() ![]() — Gazi M ![]() ![]() ![]() ![]() —“Hattı müdafaa değil sathı müdafaa vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —“Ordular, İlk hedefiniz Akdenizdir, İleri!” 26 Ağustos 1922’de başlayan Afyon-Dumlupınar taarruzu, 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile kesin sonuca ulaşılması ile birlikte düşman yenilgiye uğratılmış ve süratle geriye çekilmeye başlamıştı ![]() ![]() ![]() Bu doğru karar ve emirleri ancak büyük askerlerin verdiğini tarih göstermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ü hayranlık duyacak kadar büyük asker yapan pek çok özelliği bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, bir komutanda olması gereken tüm ana niteliklere sahipti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi Mustafa Kemal, ulusu için öylesine itici bir güç olan askerdi ki Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ordu’sunu yoktan var etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ün askeri yönü ile ilgili yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en önemli sonuçlardan birisi de şudur: “Atatürk, yenilgi tanımayan bir askerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, asker bir düşünce adamıydı aynı zamanda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk “Memleketin umumi hayatında orduyu siyasetten ayırmak prensibi, Cumhuriyetin daima göz önünde tuttuğu bir temel noktadır” diyerek ordunun siyasetten ayrı kalması gerektiğini vurgulamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, milletine inanan, onunla neler başarabileceğini iyi gören ve onu çok iyi tanıyan bir askerdi ![]() ![]() ![]() “Bu Milletle Neler Yapılmaz” 23 Haziranda Tokat - Sivas yolu ile Erzurum'a hareket ettigi zaman Kazım Karabekir ve yanındakiler, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını karşılamak üzere Ilıca'ya kadar gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, hatırını sordu: — Ağa böyle nereden geliyorsun? — Rus gelirken muhacir olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle iken kışa doğru buralara neden geldiğini sorar ![]() — Yoksa oralarda geçinemedin mi? — Hayır paşa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal yanındakilere: — Bu milletle neler yapılmaz, demiştir ![]() Atatürk’ün askeri kişiliğinin dikte ettiği görüşlerden biri de Türk ordusunun Türk ulusu ile bir bütün olduğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Türk milleti tehlikelere karşı elinde kılıç yürümeye hazır bulunan kahraman çocuklarına derin güven beslemiştir ![]() ![]() ![]() Gazi Mustafa Kemal’in askeri kişiliğinin bir önemli yönü de “Devlet Adamlığı” olsa gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük asker Gazi Mustafa Kemal’in askeri kişiliği hakkında pek çok şey daha söylenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim-öğretim sistemimizde çocuklarımıza Atamızın gerektiği gibi anlatılmadığı pek çoğumuz tarafından malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|