![]() |
Ab’De Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ab’De Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ?AB’de Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ? AB’de Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ? Avrupa Parlamento ve Konsey Direktifi 94/36/EC gıda maddelerinde renklerin kullanımı ve Komisyon Direktifi 95/45/EC, Avrupa Birliğindeki (AB) gıda maddelerinde kullanılan renklerin spesifik saflık kriterinin esas düzenlemeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda boyaları çocukların davranışlarını etkiler mi ? Etkiliyorsa hangi renklendiricilerden kaçınılmalı ? Gıdalarda kullanılan renk özellikle yediklerimize keyif kattığı için önemlidir ![]() ![]() ![]() Renklendiricilerin özellikleri ve saflıkları bazı yasal kriterlere uygun olmalıdır ![]() ![]() Fakat son yıllardaki bazı teoriler gıda boyalarının davranışları etkilediğini iddia etmekte, şu an için gıda katkılarının çocuklarda hiperaktivite veya öğrenme güçlüğüne yol açtığına dair herhangi bir kanıt yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ab’De Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ab’De Gıda Renkleri Nasıl Düzenlenmiştir ?Renk maddeleri Gıda teknolojisiyle yakından uzaktan ilgisi olmayan bir kişi bile türquaz renkli gazozlu içeceklerin içindeki maddelerin doğal olmadığını anlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GIDA BOYASI NEDİR? Teknik olarak gıda boyası; bir gıdaya, ilaca, kozmetik ürünlere veya insan vücuduna uygulandığı, ilave edildiği zaman renk veren boya, pigment veya maddelere denir ![]() GIDA BOYASI NEDEN KULLANILIR? Işığa, havaya, aşırı sıcağa, neme ve depolama koşullarına maruz kalmasından dolayı renk kaybını dengelemek Gıda hammaddesindeki doğal veya mevsimsel değişiklikleri, tüketici beklentilerini karşılamak için işleme ve depolamanın etkilerini telafi etmek Teknolojik olarak üründe standart renk oluşturmak Başka bir renk veya değişik renk tonları kullanarak, yeni ve çeşitli ürünler oluşturmak Süsleyici özellik kazandırmak Lezzet değerini arttırmak AB?DE GIDA RENKLERİ NASIL DÜZENLENMİŞTİR? Gıda renkleri değerlendirilmesinde SCF, Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı (ADI) tahsis eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E kodu, her bir gıda katkı maddesini tanımlamak ve bir karışıklığa yer vermemek için kullanılan ve Avrupa Birliği (EC) simgesi olarak E harfi ve 3 veya 4 basamaklı sayıdan oluşan bir kodlama sistemidir ![]() GIDA BOYALARI ÇEŞİTLERİ DOĞAL GIDA BOYALARI Doğal renklendirici maddeler; mikrobiyal, bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklardan elde edilen pigmentlerdir ![]() Doğal Gıda Renk Maddelerinin Üretim Yöntemleri Bitkisel materyalin doğrudan kullanımı(Kırmızı pancar, safran ve meyve suları) Bitkisel materyalden ekstraksiyon yada konsantrasyonla elde edilenler(yağ) Hayvansal materyalden ekstraksiyon yada konsantrasyonla elde edilenler(kırmız) Karbonhidratlardan ısı işlemiyle elde edilenler(Karamel) Doğal olarak bulunan ama kimyasal olarak sentezlenenler(Karotenoidler) İnorganik ve vitamin kökenliler (Riboflavin) ANTOSİYANİNLER Antosiyaninler suda iyi çözünebilen; birçok çiçek, meyve ve sebzeye canlı mavi, kırmızı ve mor rengi veren pigmentlerdir ![]() Antosiyaninler, pH değişimine karşı duyarlıdırlar ![]() ![]() Antosiyaninlerin renkleri yapıya, meyvenin asitliğine bağlıdır ![]() ![]() Kimyasal olarak antosiyaninler, şekersiz antosiyanidin aglikona ve antosiyanin glikozite bölünürler ![]() Bunlar, gıda katkı maddesi olarak kullanılırlar, E163 numaralarıdır ![]() Temel yapı taşı flavilyum iyonudur ![]() Bu yan gruplar, hidrojen atomu, hidroksit atomu veya metoksi gurubudur ![]() ANTOSİYANİNLERİN EKSTRAKSİYONU Ekstraksiyonda kullanılacak yöntemler, çoğunlukla ekstraksiyonun amacına ve antosiyaninlerin yapısına bağlı olarak değişmektedir ![]() Antosiyaninler nötral veya alkali çözeltilerde stabil olmadığından ekstraksiyon işlemlerinde genellikle asidik çözeltilerin kullanılması önerilmektedir ![]() ![]() ![]() Rengin bitkisel materyalden yeterli ekstraksiyonu sağlandığında, alkol içeren çözelti düşük sıcaklıklarda konsantre edilmekte ve daha sonra gerekirse konsantratın kolon veya kağıt kromatografisi gibi tekniklerle saflaştırılması yoluna gidilmektedir ![]() Antosiyaninler için en iyi kaynaklardan biri olan üzüm küspesi?nin kullanıldığı Tiinberlake ve Bridle (1980) ?in çalışmalarında, ekstrakte edici çözgen olarak %0 ![]() ![]() KULLANIM ALANLARI Antosiyaninlerin kullanımları için pH?nın düşük olması, bulanıklığın olmaması gerekir ![]() Alkolsüz ve alkollü içecek, sirke Meyve preparatlarında, marmelatlarda kullanılır ![]() Asit kullanılarak yüksek sıcaklıklarda kaynatılan şekerlemeler ve pektin jellerinde, Asidik tatlı karışım çeşitlerinde ve toz içeceklerin renklendirilmesinde kullanılır ![]() Antosiyaninlerin gıdalarda kullanılmasında bazı sakıncalar bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antosiyaninler, gıda renklendirmede kullanıldığında toksik değildir ![]() ![]() PANCAR KÖKÜ KIRMIZISI Suda çözünebilir fakat ısı, ışık ve oksijene maruz kaldığı zaman sınırlı bir kararlılık gösterir ![]() Pancarın rengi, betanin?den kaynaklanır ![]() ![]() KULLANIM ALANLARI Yoğurt ve dondurma Hazır toz içeceklerde Meyve jellerinde KAROTENOİDLER Karotenoidler, fotosentetik mikroorganizmaların yada bitkilerin metabolizması için temel rol oynayan kısımlar tarafından sentezlenir ![]() ![]() Suda çözünmeyip, yağda çözünürler ![]() ![]() ![]() Karotenoid isminin Daucus carota havuç kökünde baskın pigment olmasından ileri geldiği düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() KAROTENOİDLERİN EKSTRAKSİYONU Ekstraksiyon aşamasında genellikle örnekler uygun polar çözgenlerle (aseton, tetrahidrofuran) homojenize edilir ![]() ![]() ![]() KULLANIM ALANLARI Çikolata (özellikle beyaz çikolatalarda hoş pastel rengi oluşturmak için) Yoğurt (limon sarısından kayısı rengine, şeftali renginden hafif kırmızıya ) Dondurma (vanilya sarısından, kırmızımsı turuncuya kadar birçok rengi oluşturmada ) Margarin ve Tereyağ İşlenmiş Peynir Meyveli Jeller Meyve Suları Domates Ürünleri KOŞİNEAL Karmin, koşineal böceğinden elde edilen bir tür renk pigmentidir ![]() ![]() E120 numarasına sahiptir ![]() Koşineal,zamanla bozulmaya karşı dayanıklı, doğal ve suda çözünebilen bir renklendiricidir ![]() ![]() Koşineal boyasının, ne toksik ne de bilinen bir kanserojen etkisi vardır ![]() ![]() ![]() KLOROFİL Yeşil bir pigment olup, birçok bitki, su yosunları ve belirli bazı bakterilerde bulunur ![]() ![]() Saflaştırılmış klorofil, E140 kodu ile gıdalarda boya maddesi olarak kullanılır ![]() ![]() Klorofilin güvenli ve tehlikesiz oluşu, hemen hemen bütün gıdalarda kullanımına imkan sağlarken, renginin kararsız oluşu gıdalardaki kullanımını biraz sınırlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() KURKUMİN Kurkumin suda çözünmez, fakat yağ ve alkol içerisinde çözünür ![]() ![]() E100i numarasına sahiptir ![]() Ana maddesi tumerik?tir ![]() Kullanım Alanları Konserve içecekleri, Pişirilmiş ürünler, Süt ve süt ürünleri, Dondurma, Yoğurt, Bisküvi, Patlamış mısır, Hububatlar RİBOFLAVİN KARBON VE METALLER YAPAY GIDA BOYALARI Suda Çözünenler Yağda Çözünenler Lake Renklendiriciler |
![]() |
![]() |
|