![]() |
Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?süt nasıl yapılır sordum cevap yokkk |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?Buyrun sorunuzun cevabı [img]images/smilies/maxih1 (21) ![]() Süt nereden ve nasıl elde ediliyor ? Sütün nereden geldiğini hiç merek ettiniz mi? Evet süt çiftliklerde iyi beslenen ineklereden sağlanıyor ![]() Biliyor muydunuz? İnekler dişidir ![]() ![]() Bir inek doğum yapmadan önce süt veremez ![]() İnekler dünyanın süt ihtiyacının %90 ‘ını karşılar ![]() Bir inek memesi bir seferde 11-22 litre süt taşıyabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir inek yaşamı boyunca 200,000 bardak süt verir ![]() İneklerin dört midesi olduğunu ve günde 40 kilo yemek yediğini biliyormuydunuz?Bu muhtemelen sizin kilonuzdan bile fazla!Sadece otla beslenen bir inek günde 50 bardak süt verebilir ![]() ![]() Süt sağma makineleri icat edilmeden önce (1894’de) çiftçiler saatte sadece altı inek sağabiliyorlardı ![]() ![]() Sağma işleminden sonra süt 5 dereceye kadar soğutulur ![]() ![]() ![]() Fabrikada süt test ,homojenize ve pastorize edilerek tadı güzelleştirilir ![]() Homojenize: Sütün içinde bulunan kaymağı parçalamak için yapılan işlemdir ![]() ![]() Pastorize: 1856’da Fransız bilim adamı Louis Pasteur sıvıları yüksek derecelerde ısıtmasının bakterileri öldürdüğünü keşfetmiştir ![]() Süt daha sonra kartonlara doldurularak evinize,okulunuza ve süpermarketlere dağıtılır ![]() ![]() Kemiklerinizinde sizinle birlikte geliştiğini ve şu dönemlerde kalsiyuma her zamankinden daha çok ihtiyacınız olduğunu unutmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Kemiklerin egzersizle de kalınlaşmakta ve güçlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?1 ![]() Çiğ süt; bir veya daha fazla inek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, 40 ºC' nin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi bir işlem görmemiş ağız sütü dışındaki meme bezi salgısıdır ![]() ![]() İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan süt, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği, gerekli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir ![]() ![]() ![]() Sütün bileşiminde bulunan besin maddeleri ve koruyucu maddeler, Kimyasal ve fiziksel özellikler, Toplam bakteri sayısı ve bakterilerin cinsleri Hastalık yapan bakterilerin bulunup bulunmadığı, Zehirlenmeye neden olan ve mikroorganizmalar tarafından üretilen zehirli maddelerin ve kan parçalarının bulunup bulunmadığı, Antibiyotik, deterjan gibi maddelerin bulunup bulunmadığı, Sütün temizlik durumu, Sütün tat ve kokusu ![]() Bunlar arasında sütün bileşimi ve hijyenik kalitesi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bileşen Bir bardak ( 200 gram ) sütte Kurumadde 25 gram Laktoz (süt şekeri ) 9 ![]() Yağ 7 gram Protein 7 gram Mineral maddeler ( kalsiyum, fosfor gibi) 1 ![]() Diğer maddeler (vitaminler gibi ) 0,1 gram 2 ![]() ![]() Yağ , beslenmede enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() İnsan beslenmesinde yağlar ve şekerler alınmadığında çok önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşılmadığı halde proteinler alınmazsa büyük sorunlar meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Şeker olmasına rağmen laktoz önemli bir karbonhidrat kaynağı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Canlıların çeşitli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve de hücre yapı taşlarının oluşabilmesi için vitaminlere ihtiyaçları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Sütteki mineral maddelerden kalsiyum, mağnezyum , fosfor , sodyum , potasyum ve klor beslenme açısından son derece önemlidirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süt analizleri laboratuarda klasik yöntemlerle yapılabileceği gibi otomatik olarak süt analizatörü ile de yapılır ![]() ![]() Şekil 1 ![]() 2 ![]() ![]() Süt hayvan memesinde oluşmaya başladığı andan itibaren muhafazası, işlenmesi, olgunlaşması ve tüketilmesi sırasında sürekli olarak bakterilerle iç içe bulunur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|