Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
edilir, elde, gelir, meydan, süt, yapılır

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?



süt nasıl yapılır sordum cevap yokkk
Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?



Buyrun sorunuzun cevabı

[img]images/smilies/maxih1 (21)gif[/img]

Süt nereden ve nasıl elde ediliyor ?
Sütün nereden geldiğini hiç merek ettiniz mi? Evet süt çiftliklerde iyi beslenen ineklereden sağlanıyor

Biliyor muydunuz?

İnekler dişidir Erkek olanlar boğadır

Bir inek doğum yapmadan önce süt veremez

İnekler dünyanın süt ihtiyacının %90 ‘ını karşılar
Bir inek memesi bir seferde 11-22 litre süt taşıyabilirBu durumda ineklerin sağılmak için sabırsızlanması çok normal değil mi

Bir inek yaşamı boyunca 200,000 bardak süt verir

İneklerin dört midesi olduğunu ve günde 40 kilo yemek yediğini biliyormuydunuz?Bu muhtemelen sizin kilonuzdan bile fazla!Sadece otla beslenen bir inek günde 50 bardak süt verebilirAma ot,ekin ve samanla beslenen bir inek günde 100 bardak süt üretir

Süt sağma makineleri icat edilmeden önce (1894’de) çiftçiler saatte sadece altı inek sağabiliyorlardı(Zor iş!!!)Bugün çiftçiler saatte 100 ineği sağabilen makineler kullanıyorlar
Sağma işleminden sonra süt 5 dereceye kadar soğutulurDaha sonra sütü soğuk tutması için izole edilmiş kamyonlara konulurSüt taşıyan kamyonları dev birer termos gibi düşünebilirsiniz…Kamyonlar sütleri bazı işlemlerden geçmesi için fabrikalara getirirler

Fabrikada süt test ,homojenize ve pastorize edilerek tadı güzelleştirilir

Homojenize: Sütün içinde bulunan kaymağı parçalamak için yapılan işlemdirEğer içtiğiniz süt homojenize edilmemiş olsaydı bu kaymak sütün yüzeyine çıkacak ve siz içmeden evvel karıştırmak yada çalkalamak zorunda kalacaktınız

Pastorize: 1856’da Fransız bilim adamı Louis Pasteur sıvıları yüksek derecelerde ısıtmasının bakterileri öldürdüğünü keşfetmiştir

Süt daha sonra kartonlara doldurularak evinize,okulunuza ve süpermarketlere dağıtılırBugün içtiğiniz sütün iki gün önce ineğin memelerinde olduğunu bilmek garip değil mi?Bu arada sütünüzü içtikten sonra kalanı buzdolabına koymayı unutmayın

Kemiklerinizinde sizinle birlikte geliştiğini ve şu dönemlerde kalsiyuma her zamankinden daha çok ihtiyacınız olduğunu unutmayınVücuttaki en hızlı gelişim 11-13 yaşları arasında gerçekleşiyor ve 15-19 yaşlarında ise bu hızlı gelişim tamamlanıyorKemiklerin %50'lik kısmı bu yıllar arasında şekillense de kemiklerinizin gelişimi durduktan sonra bile güçlenmeye devam etmektedir Bu yüzden kemiklerinizi olabildiğince güçlendirmek için kalsiyum depolamanız gelecek yıllar için çooookkkk önemli

Kemiklerin egzersizle de kalınlaşmakta ve güçlenmektedirBu yüzden sevdiğiniz bir sporu alışkanlık edinerek haftada en az üç sefer 30 dakika olmak üzere spor yapınFutbol,dans,bisiklet,yürüyüşhiç farketmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?

Eski 09-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Nasıl Yapılır? - Süt Nasıl Meydan Gelir? - Süt Nasıl Elde Edilir?



1 Çiğ Süt Nedir?

Çiğ süt; bir veya daha fazla inek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, 40 ºC' nin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi bir işlem görmemiş ağız sütü dışındaki meme bezi salgısıdır Süt teknolojisinde ise çiğ süt denildiği zaman, süt hayvanının memesinden muntazam aralıklarla ve tam olarak sağılan, sonra soğutulan, içerisinde herhangi bir bileşeni alınmayan veya herhangi bir madde ilave edilmeyen, işlenmek üzere süt fabrikalarına kabul edilen ve önceden herhangi bir işlem uygulanmamış olan süt anlaşılmaktadır

İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan süt, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği, gerekli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir Çiğ süt az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollardan bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulur Bu nedenle çiğ süt insan gıdası olarak doğrudan tüketime uygun değildir Kaliteli bir çiğ sütten bahsedildiğinde şu konulara dikkat edilmelidir;
Sütün bileşiminde bulunan besin maddeleri ve koruyucu maddeler, Kimyasal ve fiziksel özellikler, Toplam bakteri sayısı ve bakterilerin cinsleri Hastalık yapan bakterilerin bulunup bulunmadığı, Zehirlenmeye neden olan ve mikroorganizmalar tarafından üretilen zehirli maddelerin ve kan parçalarının bulunup bulunmadığı, Antibiyotik, deterjan gibi maddelerin bulunup bulunmadığı, Sütün temizlik durumu, Sütün tat ve kokusu

Bunlar arasında sütün bileşimi ve hijyenik kalitesi çok önemlidir Genellikle sütün kalitesinin belirlenmesi için süt analizleri yapılır Özellikle toplam kuru maddeye ve süt yağına bakılır Sütün fiyatı da sütün bileşimine bağlı olarak belirlenir

2 Sütün Bileşimi

Bileşen

Bir bardak ( 200 gram ) sütte

Kurumadde

25 gram

Laktoz (süt şekeri )

95 gram

Yağ

7 gram

Protein

7 gram

Mineral maddeler ( kalsiyum, fosfor gibi)

15 gram

Diğer maddeler (vitaminler gibi )

0,1 gram

21 Süt Yağı

Yağ , beslenmede enerji kaynağıdır Yapısında A, D,E ve K vitaminlerini barındırır Süt yağının sindirilebilirliği çok yüksektir Bu nedenle karaciğer ve safra rahatsızlığı nedeniyle yağ tüketimi sakıncalı olanların kontrollü olarak süt yağı tüketmelerine izin verilir Yine süt yağının vücut sıcaklığında sıvı olması da, insan beslenmesi açısından diğer önemli bir özelliğidir

22 Süt Proteini

İnsan beslenmesinde yağlar ve şekerler alınmadığında çok önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşılmadığı halde proteinler alınmazsa büyük sorunlar meydana gelir Süt proteinleri insan tarafından sentezlenemeyip mutlaka dışardan alınması gereken aminoasitleri de içerirler Günde yarım litre süt içen çocuk ihtiyacı olan günlük proteinin üçte birini almış olur Alınan proteinlerin yarısının hayvansal kaynaklı olması gerekir Yarım litre süt içilerek hayvansal protein ihtiyacının yarıdan fazlası karşılanmış olur

23 Süt Şekeri

Şeker olmasına rağmen laktoz önemli bir karbonhidrat kaynağı değildir Süt şekeri beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar Bu nedenle bazı araştırmacılar canlılardaki beyin gelişimi ile tükettikleri sütteki şeker miktarı arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmektedirler Süt şekeri ayrıca bağırsak florasının düzenlenmesinde de rol oynar Mideden değişikliğe uğramadan bağırsaklara geçen süt şekeri orada parçalanarak laktik asit ve diğer bazı asitler meydana gelir Özellikle laktik asit nedeniyle bağırsakta asidik ortam oluşur ve kokuşma yapan bakterilerin yaşamasına izin vermez Ayrıca meydana gelen laktik asit bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor'un emilimini düzenler Bunların dışında midede parçalanmadığı için süt şekeri ilaç sanayinde bağırsakta parçalanan hapların üzerinde örtü malzemesi olarak kullanılır

24 Sütteki Vitaminler

Canlıların çeşitli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve de hücre yapı taşlarının oluşabilmesi için vitaminlere ihtiyaçları vardır Vitaminlerin eksikliğinde birçok hastalıklar meydana gelirSütte A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, H, Pantotenik asit, Folik asit ve Nikotinik asit gibi vitaminler bulunur Bunlardan bazıları çok bazıları daha az miktarlarda sütte bulunur

25 Sütteki Mineral Maddeler

Sütteki mineral maddelerden kalsiyum, mağnezyum , fosfor , sodyum , potasyum ve klor beslenme açısından son derece önemlidirler Kalsiyum ve fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda rol oynarlar Süt özellikle kalsiyum açısından son derece zengindir Örneğin 500 gram sütteki kalsiyum 5 kilogram ette veya 25 kilogram ekmekte veya 65 kilogram patateste veya 85 kilogram elmada veya 17 kilogram havuçta bulunur Yarım litre süt içen bir çocuk günlük gereksinimi olan kalsiyum'un yarısını karşılamış olur Süt sadece çocukların değil yetişkinlerin de tüketmesi gereken önemli bir besin maddesidir Özellikle kadınlar genç yaşta yeterince kalsiyum almamışlarsa menopoz döneminden sonra Osteoporosis adı verilen kemik erimesi rahatsızlığına yakalanırlar Ayrıca kalsiyumun yüksek tansiyon üzerindeki olumlu etkileri de son dönemde yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur Yüksek tansiyonlu kişilerin daha az süt ve süt ürünleri tüketen, böylelikle daha az miktarda kalsiyum alan kişiler olduğu tespit edilmiştir

Süt analizleri laboratuarda klasik yöntemlerle yapılabileceği gibi otomatik olarak süt analizatörü ile de yapılır Şayet süt analizatörü kullanılıyorsa aletin sıkça doğrulaması yapılmalıdır

Şekil 1 Süt Analizatörü

26 Sütteki Bakteriler

Süt hayvan memesinde oluşmaya başladığı andan itibaren muhafazası, işlenmesi, olgunlaşması ve tüketilmesi sırasında sürekli olarak bakterilerle iç içe bulunur Süt başta hastalık yapanlar olmak üzere çeşitli bakteriler için mükemmel bir besindir Uygun olmayan hijyenik koşullarda üretildiği takdirde ve yeterli soğutmada yapılmamışsa sütün ekşimesine yol açan bakteriler gelişmektedirler


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.