Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gelir, ilk, kaza, kimden, müdahale, yaptığı, zaman

Birisi Kaza Yaptığı Zaman İlk Müdahale Kimden Gelir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlk Yardımcıdan Gelir

İlkyardımda Polis Projesi” 17/12/2009 tarih ve 82 nolu Bakanlık Genelgesi ile faaliyete geçmiştir Söz Konusu projenin yapılanma sürecinde öncelikle Polis Akademisi Başkanlığı, İstanbul ve İzmir İl Emniyet Müdürlükleri ile bu illerde bulunan 9 eğitim ve öğretim kurumuna Sağlık Bakanlığı Onaylı İlkyardım Eğitim Merkezi açılması ile ilgili çalışmalara başlanmıştır Bu kapsamda: İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonuncu 10062010 tarihli yazı ile İlkyardım Eğitim Merkezi’nin açılması uygun görülmüş olup Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde “İlkyardım Eğitim Merkezi” açılmıştır
İlkyardım Eğitim Merkezi bu tarihten itibaren faaliyete başlamış, İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Şube Personellerine “Temel İlkyardım Eğitimi” verilmektedir
Kurs sonunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan teorik ve pratik sınavda başarılı olan personelimize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “ilkyardımcı Kimlik Kartı ve İlkyardımcı Sertifikası” verilmektedir
[*]İlk yardım nedir?[*]İlkyardımcı kimdir? [*]İlkyardımın önemi?
İlk yardım nedir?
İlkyardım, herhangi bir kaza anında veya insan hayatını tehlikeye düşüren bir durumda, yetkin sağlık personeli ve acil müdahale sağlık görevlileri olay yerine ulaşıncaya ve duruma müdahale edinceye kadar geçen süre içinde, yaralı veya hastanın hayatının kurtarılması veya sağlık durumunun kötüleşmesini engellemek için eğitim almış kişilerce ilaçsız ve tıbbi araç gereç kullanılmaksızın gerçekleştirilen müdahale ve uygulamalardır
Bu tanımda aslında hasta veya yaralıya ilkyardım uygulayan kişinin sorumlulukları ve sınırları da çizilmiş ve tanımlanmış durumda
İlkyardımcı hasta veya yaralıya müdahale ederken olay yerinde müdahale etmesi esastır Yaralı aslında olay yerinden taşınmamalıdır Bu da zorunlu haller dışında yaralı taşıma uygulamasının yapılmaması gerekttiğine işaret eder Eğer olay yerinde veya ortamda yaralının taşınmasını gerektiren bir tehlike sözkonusu ise bu kez ilkyardımcı aldığı eğitimlerde kendisine verilen yaralı taşıma tekniklerine uygun olarak hasta veya yaralıyı güvenli bir yere taşıyarak yetkin acil müdahale ekipleri veya sağlık personeli olay yerine gelene dek yaralının hayati fonksiyonlarını sürdürmesini sağlamalıdır

İlkyardım nedir sorusuna yanıt ararken yola çıktığımız tanımda geçen bir husus da tıbbi araç ve gereç kullanılmaksızın elde mevcut araç-gereçlerle hasta/yaralıya müdahale edilmesinden bahsettik
Burada önemli olan ilkyardımcının kendisini sağlık personeli yerine koyarak hastaya yapabileceği yanlış bir tıbbi müdehalenin önüne geçmektir İlk yardım uygulayan eğitimli kişinin amacı ve ilkyardımın amacı bellidir
Hayati fonksiyonların devamını sağlamak

İlkyardımcı kimdir?

Peki ya ilk yardımcı kimdir ve ilkyardımcının özellikleri neler olmalıdır?
İlk yardımcı hasta veya yaralıya herhangi bir tıbbi araç veya ilaç olmaksızın ilk yardim amacına uygun olarak müdahalede bulunan, ilkyardım uygulamaları konusunda ilk yardım eğitimi almış kişidir

İlk yardımcı tanımında geçen ilkyardım eğitimi almış olma durumu ilkyardımcının aldığı eğitimi edindiği ilkyardım sertifikası ile belgelemesini de gerektirir İlk yardım sertifikası almış kişiler de bilgilerinin güncelliğini ve doğruluğunu korumak için 3 sene de bir kısa süreli tekrarlama kurslarına katılırlar

Kısaca, ilkyardımın öncelikli amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak ve bu yönde gereken önlemleri almak,
Hasta veya yaralının yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak ve gereken müdahalelerde bulunmak, gerekli ilk yardim tekniklerini kullanarak hasta/yaralıya uygulama yapmak,
Hasta veya yaralının durumunun kötüleşmesinin önüne geçmek, gerekli ilk yardım uygulamalarını gerçekleştirmek,
Hasta veya yaralının iyileşmesini kolaylaştıracak ilaçsız basit ilk yardım müdahalelerinde bulunmak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com