![]() |
Çekim Eki Nedir - Çekim Ekleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekim Eki Nedir - Çekim Ekleri NelerdirÇekim Eki Nedir - Çekim Ekleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
![]() |
Çekim Eki Nedir - Çekim Ekleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekim Eki Nedir - Çekim Ekleri Nelerdir![]() Türkçe eklemeli (sondan eklemeli) bir dildir ![]() ![]() Dilimizi kullanışlı hâle getiren; aynı kelimelerle farklı anlamlar ifade edilmesini, kelime haznesinin genişlemesini sağlayan, eklerdir ![]() EK Kelimelerle cümleler kurmak, onlara cümle içinde görev yüklemek ve kelimelerden yeni kelimeler türetmek amacıyla onlara eklenen seslere/hecelere ek denir ![]() Kelimelere cümlede görev yüklenirken ve onlardan yeni kelimeler türetilirken öncelik yapım eklerinindir ![]() ![]() ![]() Ekler kendilerinden önceki kelimelere bitişik yazılır ![]() ![]() mİ: Gelmedi mi? i(mek): Gelecek idi, gelecekti Ekler yapım ve çekim ekleri olmak üzere ikiye ayrılır ![]() ![]() I ![]() Kelimelerin çekimlenerek değişik yerlerde ve görevlerde kullanılmasını sağlayan eklere çekim eki denir ![]() Çekim ekleri, kelimelerin diğer kelimelerle bağ kurmasını, kelimelerin cümlede görev almasını, hâlini, sayısını, zamanını, şahsını belirtir ![]() ![]() Kök veya gövde hâlindeki kelimeler ancak çekim eklerini alarak diğer kelimelere bağlanır, zaman ve şahıs anlamı kazanır ![]() "Kardeş kitap yer sor ![]() Bu kelime dizisi bu hâliyle ancak bir kelime yığınıdır ![]() ![]() ![]() Öyleyse bu kelime yığınını anlaşılır hâle getirmek için çekim eklerine ihtiyaç vardır ![]() "Kardeşine kitabın yerini sor ![]() "Kardeşimden kitapların yerini soracağım ![]() "Kardeşin kitabının yerini sordu ![]() Çekim ekleri eklendiği kelimenin anlamını değiştirmez ![]() ![]() ![]() Çekim ekleri getirildikleri kelimenin türüne göre ikiye ayrılır: İsim çekim ekleri ve Fiil çekim ekleri A ![]() İsimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onları diğer isimlere, edatlara, fiillere bağlayan; cümle içindeki görevlerini belirleyen, ait oldukları kişileri belirten ve isimlerin çeşitli durumlarını bildiren eklerdir ![]() İsim çekim ekleri şunlardır: 1-Hâl ekleri: -i, -e, -de, -den, -in, -ce, -le 2-İyelik ekleri: -m, -n, -i, -si, -miz, -niz, -leri 3-Çoğul eki: -ler 4-Soru eki: mi 5-Ek-fiil: -dir, -idi, -imiş 6-Tamlama ekleri: -in, 7-İlgi zamiri -ki 1 ![]() İsimleri isimlere, fiillere, edatlara bağlayan, diğer kelimelerle ilişki kurarak isimlerin cümlede görev kazanmasını sağlayan eklerdir ![]() İsmin hâllerinin başında yalın hâl (nominatif) gelir, ama bu hâlin eki olmadığı için sıralamaya dahil etmedik; isimler konusunda işlenmiştir ![]() a ![]() Fiildeki işten, hareketten, eylemden etkilenen varlığı belirtir ![]() ![]() ev-i gördüm, kapı-y-ı açtım, okul-u boyadılar, gül-ü koparmayın ![]() ![]() ![]() İsmi fiile bağlar ![]() Çocukları buradan kim alacak? Babası çocuğu çağırdı ![]() Şimdi soruları cevaplayın ![]() Burada kimi bekliyorsunuz? Türkçede iki tane -i eki vardır: -i: iyelik eki: (onun) kalem-i -i: belirtme hâl eki: kalem-i (kim aldı?) b ![]() İsimleri fiillere, bazen de edatlara bağlar ![]() Yönelme hâlinde, ismin belirttiği kavrama yöneliş, dönme söz konusudur ![]() okul-a git, ev-e dön ![]() ![]() ![]() Eklendiği kelimelere farklı anlamlar katar ve değişik anlam ilişkileri kurar ![]() Yönelme, yaklaşma, ulaşma bildirir ![]() Bugün okula gitti ![]() Benim itirazım yapılan haksızlığa ![]() Fiyat, araç ile anlamı katar: Kitabı bin liraya aldı ![]() Bu iş kaç paraya olur? Zaman bildirir, zarf tümleci yapar: Bu iş sabaha biter ![]() Haftaya size gelelim ![]() Yer bildirir: Bizi karşılamak için kapıya geldi ![]() İsimleri edatlara bağlar: Akşama kadar okulda ders çalıştık ![]() Sabaha karşı varırız ![]() Yaşına göre ağır bir işte çalışıyordu ![]() Deyim kurar: Ağzına geleni söyler ![]() İşleri yoluna koymak Başına buyruk ![]() Başa gelen çekilir ![]() Çok cana yakın bir çocuktu ![]() İçin, aitlik, amaç ilgisi kurar: Bunu size aldık ![]() Sana bir iyilik düşünüyorlar ![]() Annesini görmeye gitti ![]() İkilemeler kurarak durum bildirir: Otobüse nefes nefese yetiştiler ![]() İki ahbap kafa kafaya vermiş ![]() ![]() ![]() "-an, -en" sıfat-fiil ekleriyle birleşerek abartma anlamı veren ikilemeler kurar: Soran sorana, geçen geçene, giden gidene ![]() ![]() ![]() Şekilce çekimli fiil olan fakat fiil özelliğini kaybetmiş söz gruplarına gelir: Geçmiş olsuna gitti ![]() c ![]() İsimleri fillere bağlar ![]() ev-de oturma, okul-da öğren, yurt-ta kaldı, devlet-te bulunuyor ![]() ![]() ![]() Cümlede dolaylı tümleç, zarf tümleci ve yüklem yapar: Eski İstanbul'da ne güzel günler yaşanmış ![]() Saat yedide mi gelecekmiş? (zarf tümleci) Her şey yerli yerinde ![]() Zaman bildirir: Okullar bu yıl da eylülde açılacak ![]() ![]() Fiili durum yönüyle niteler: Suyu bir yudumda içti ![]() ![]() Siz ayakta kaldınız ![]() Çamaşırları elde yıkıyormuş ![]() Zaman ve sayı bildiren kelimelere eklenerek ölçü, miktar bildirir: Yılda yirmi gün izni var ![]() Haftada bir geliyor ![]() Yüzde yetmiş başarı vardı ![]() İkilemeler kurar: Ayda yılda bir uğrar oldu ![]() Elde avuçta ne varsa bitti ![]() Eklendiği kelimeyi sıfat yapar: Parmak kalınlığında yaprakları var ![]() Yapım eki görevi görür: Gözde sanatçılarımızdandı ![]() Peyami Safa'nın "Sözde Kızlar"ını okudun mu? Sözde Ermeni soykırımı ![]() ![]() ![]() d ![]() İsimleri fillere bağlar ![]() okul-dan çıktı, ev-den ayrıldı, yurt-tan geliyor, devlet-ten istedi ![]() ![]() ![]() Eklendiği kelimeyi dolaylı tümleç yapar; yer, ayrılma, uzaklaşma bildirir: Ali, evden yeni çıktı ![]() Birçok seneler geçti dönen yok seferinden ![]() Edat tümleci ve yüklem de yapar ![]() Gönüldendir şikâyet ![]() Bebek gürültüden uyandı (edat tümleci) Yalnızlıktan sıkıldım ![]() Durum bildirir: Yağmur hafiften yağıyor ![]() Ben onu yakından tanırım ![]() Üstünlük, karşılaştırma bildirir: Kıldan ince baldan tatlı Erzurum'dan soğuk şehir yok ![]() Bundan iyisi bulunmaz ![]() Bütünün parçasını, bütünden ayrılmayı ifade eder: Verilen pastadan bir dilim yedi ![]() Soruların cevabını sözlerimden çıkaracaksınız ![]() Canından can vermek istiyordu ![]() İsimleri edatlara bağlayarak edat grubu ve edat tümleci oluşturur: Akşamdan beri seni arıyoruz ![]() Yemekten sonra çayı nerede içeceğiz? Sebep bildirir: Soğuktan tir tir titriyordu ![]() Yorgunluktan uyuyuverdi ![]() İsim tamlamalarında tamlayan ekinin (-in) yerine kullanılır: Geçen gün öğrencilerden biri yanıma geldi ![]() Bu ürünlerden hangisini istediğinizi söyleyin ![]() Yapım eki özelliği kazanarak eklendiği kelimeyi sıfat yapar: Sıradan insanlarla düşüp kalkma diyordu ![]() Sudan sebeplerle buradan ayrılıp gitti ![]() Toptan satış Uzaktan akraba En içten duygular İkilemeler kurar: Zavallı çocuk günden güne eriyor ![]() Baştan başa bizim bu topraklar ![]() Durumumuz yıldan yıla kötüye gidiyor ![]() Dünden bugüne ne değişti ki ![]() ![]() ![]() Varlıkların neden, hangi maddeden yapıldıklarını bildirir: Üstüne yünden bir kazak almıştı ![]() Tahtadan kılıçlarla oynuyorlardı ![]() Ayı derisinden post; Rus'tan dost olmaz ![]() Zaman anlamlı kelimelere gelerek zaman anlamı katar: Bu işi dünden halletmeliydik ![]() Yarın geceden yola çıkmayı düşünüyoruz ![]() e ![]() İsimlere ve isim soylu kelimelere eklenerek çeşitli anlamlar katar ![]() ![]() ![]() ![]() ben-ce, okul-ca, yurt-ça, sert-çe ![]() ![]() ![]() Gibi, benzerlik anlamları katar: Çocukça davranışları vardı ![]() İnsanca hareket etmeliyiz ![]() Yüklem yapar: Onun davranışları çok zaman delicedir ![]() Bakımında, yönüyle anlamı katar: O sizden kiloca biraz daha düşük ![]() Akılca birbirinizden farkınız yok ![]() Göre anlamı katar, edat gibi kullanılır: Sence bu yaptığın doğru mu? Bence bu doğru ![]() Çokluk, abartma anlamı katar: Evinde yüzlerce kitabı var ![]() Zaman bildiren isimlere gelerek eşitlik, süresince, boyu anlamı katar: Bu okulda yıllarca çalıştım dedi ![]() O gün sizi saatlerce bekledik ![]() Birliktelik, beraberlik anlamı katar: Bu kararı sınıfça aldık ![]() Bugün milletçe sevinçliyiz ![]() Durum bildirir; zarf tümleci yapar: Anlatılanları sessizce dinledi ![]() Düşüncelerini açıkça dile getirdi ![]() Elazığ'dan gizlice ayrıldık ![]() Küçültme, sınırlandırma anlamı katar: Oralarda yaşlıca bir adam dolaşıyordu ![]() Fatih, büyükçe bir taşı alıp denize atıverdi ![]() f ![]() "ile" edatı kaynaklıdır; "i" düşürülerek kullanılır ![]() Ünlüyle biten kelimelere eklenirken araya y kaynaştırma harfi girer: masa>masa-y-la ![]() Ünsüzle biten kelimelere eklendiğinde -la, -le şeklindedir: kalem>kalemle ![]() İsim ve isim soylu kelimelere eklenerek değişik anlamlar katar ![]() ![]() Edat tümleci yapar: Mor bulutlarla açık türbene çatsam da tavan ![]() ![]() Durum bildirir; zarf tümleci yapar: İşi kolaylıkla başardı ![]() Ayağına gelen topa hızla vurdu ![]() Babasını sevinçle karşıladı ![]() Yüklem yapar:O artık bizimledir ![]() Birliktelik anlamı katar: Öğrencileriyle geziye gitmişti ![]() Araç, alet bildirir: Arabasıyla evimize kadar getirdi ![]() ![]() "ve" bağlacı görevinde kullanılır: Annemle kardeşim buraya geldiler ![]() Baki'yle Fuzuli, 16 ![]() ![]() ![]() Sebep ve zaman bildirir: Rüzgârın etkisiyle dallar sallandı ![]() Sonbaharın gelmesiyle soğuklar artmıştı ![]() Zilin sesiyle yarışma bitti ![]() g ![]() İsimleri isimlere bağlayarak tamlama kurmaya yarar ![]() Bu ek birinci tekil ve çoğul şahıs için "-İm" şeklindedir: ben-im, biz-im ![]() İsimleri isimlere bağlar: Benim elim kanadı Kitabın yaprağı yırtılmış ![]() Yalancının mumu ![]() ![]() ![]() Gözlüğün camı ![]() ![]() ![]() İsimleri, zamirleri ve sıfat-fiilleri edatlara bağlar: Bunu senin için yaptım dedi ![]() İsimleri ve zamirleri fiillere bağlar: Birincilik ödülü Atilla'nın oldu ![]() En güzel ve mutlu yıllar sizlerin olsun ![]() Not: "-dEn" eki tamlayan ekinin yerini tutabilir: öğrencilerin bazıları>öğrencilerden bazıları onların biri>onlardan biri 2 ![]() İsimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların sahiplerini, ait oldukları kişileri belirten eklerdir ![]() ![]() kitab-ım, kitab-ın, kitab-ı, kitab-ımız, kitab-ınız, kitap-ları masa-m, masa-n, masa-s-ı, masa-mız, masa-nız masa-ları su-y[3]-um, su-y-un, su-y-u, su-y-umuz, su-y-unuz, su-ları ne-y-im, ne-y-in, ne-y-i/ne-s-i, ne-y-imiz, ne-y-iniz, ne-leri İyelik ekleri isim tamlamasında tamlanana gelir: Zil, şal ve gül ![]() ![]() ![]() ![]() Şevk akşamında Endülüs üç defa kırmızı ![]() ![]() ![]() Aşkın sihirli şarkısı yüzlerce dildedir ![]() İspanya neşesiyle bu akşam bu zildedir ![]() Kapının kol-u, işin baş-ı, hayvan sevgi-s-i İyelik ekleri bazen yer bildiren zamirlerden (işaret zamirleri) sonra gelerek belirtme görevlerinde bulunur: burası, ötesi, şurası ![]() ![]() ![]() Sıfatlardan sonra gelerek zamir yapar:doğrusu, böylesi, başkası ![]() ![]() ![]() Bazen isimlerle ve sıfatlarla birlikte sevgi ve abartma ifade eder: Camın İstanbul ![]() Güzelim çiçekler kurumuş İyelik eklerinden sonra hâl ekleri gelebilir: Baba-m-a soracağım ![]() Kardeş-i-n-i arıyormuş ![]() -ler ekiyle -i iyelik eki birlikte kullanılarak zaman bakımından genelleme yapılır: akşamları, sabahları, gündüzleri ![]() ![]() ![]() 3 ![]() İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında tamlananın yerini tutabilir: benim kalemim>benimki onun eli>onunki Türkçede üç tane "ki" vardır: "ki", "-ki", "-ki" a ![]() Sadece "ki" biçimi vardır ![]() Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır ![]() Türkçe değil, Farsça bir bağlaçtır ve Türkçe cümle yapısına aykırı olarak kullanılır ![]() "ki" ile başlayan bir ara cümle asıl cümlenin içinde kısa çizgiler arasında verilebilir: Bu ezanlar -ki şahadetleri dinin temeli- Yağmur yağmadı ki mantarlar ortaya çıksın ![]() Atatürk diyor ki: ![]() ![]() ![]() Bir şey biliyor ki konuşuyor ![]() Ben ki hep sizin için çalıştım ![]() Sınavı kazanabilir miyim ki ![]() ![]() ![]() Baktım ki gitmiş ![]() b ![]() Ek hâlindeki tek zamirdir ![]() Eklendiği kelimeye -ki sadece isim tamlamasında tamlayana eklenir- bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar ![]() Büyük ve küçük ünlü kurallarına uymaz; sadece -ki şekli vardır: senin kalemin>seninki, Ali'nin eli>Ali'ninki, onun düşüncesi>onunki ![]() ![]() ![]() c ![]() İsimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türeten ektir ![]() Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetirken "-dE" hâl ekiyle birlikte kullanılır ![]() Sadece -ki ve az da olsa -kü şekilleri vardır: bu yılki sınav, yarınki maç, dünkü film, bugünkü aklım ![]() ![]() ![]() masadaki kitaplar, duvardaki saat, evdeki hesap ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Cins isimlerine gelerek onların çoğul şekillerini yapar ![]() Kelimeler arasında ilgi kurmaz: dağlar, fikirler, idealler, öğrenciler, dertler ![]() ![]() ![]() Özel isimlere getirildiğinde: 1 ![]() Yarın Ahmetlere gideceğiz ![]() İzmir'e, amcamlara/dedemlere/teyzemlere gideceğiz ![]() ![]() Aliler bize gelecekler ![]() 2 ![]() Bu millet nice Fatih'ler, Kemal'ler yetiştirecektir ![]() Bu topraklarda ne Çaldıran'lar, ne Ridaniye'ler yaşandı ![]() 3 ![]() Sınıftaki Ali'ler ayağa kalksın ![]() Hüseyin'lerin hepsi buraya gelsin ![]() 4 ![]() Çalışmak için ta Almanya'lara gitti ![]() 5 ![]() Türkler, Yunanlar, Adanalılar, Konyalılar ![]() ![]() ![]() Bunların dışında: -İkilemeler yapar: Yıllar yılı bekledik ![]() -Abartma anlamı katar, bazen "bir" kelimesiyle birlikte bu anlamı verir: Ateşler içinde kıvranıyordu ![]() O gün dünyalar benim olmuştu ![]() Valizler dolusu kitapları ne zaman almıştı ![]() Bir kumaşlar almış, görmelisiniz ![]() Bir bahçeler var, sözle anlatılmaz ![]() Bir zamanlar ne kadar şendik ![]() -Çoğul zamirlere getirilerek tekrar çoğul yapar:Bizler, sizler -Saygı veya alay anlamı katar: Dostumuz nedense bizi çağırmamışlar ![]() Müdür Bey döndüler mi? -Her anlamı katar: Akşamları erken yemek yeriz ![]() Sabahları geç kalkarım ![]() -"Yaş" kelimesine getirilerek yaşça yaklaşıklık bildirir: O zaman henüz sekiz yaşlarında idi ![]() İyelik üçüncü çoğul eki ve şahıs eki ile karıştırılmamalıdır ![]() Çocuklar (çoğul eki) annelerini (iyelik eki) bekliyorlar (şahıs eki) ![]() 5 ![]() Hem isimlere hem de fiillere getirilen bir çekim ekidir: Gelecek miydin? (fiile) Sen misin? (isme) Her zaman kendinden önceki kelimeden ayrı yazılır ![]() Büyük ve küçük sesli uyumu kurallarına uyar: Salı mı?Sen mi?O mu?Ölü mü? Soru ekinden sonra gelen ekler kendisine bitişik yazılır ![]() Seni çağıran bu çocuk muydu? Vurguyu kendinden önceki kelimeye aktarır ![]() Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer? Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Soru anlamının dışında başka görevlerde de kullanılır: Pekiştirme görevinde: Güzel mi güzel bir yer burası ![]() 6 ![]() İsim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olmasını sağlayan, ek hâlindeki fiildir ![]() "imek" fiilinin ek olarak kullanımıdır ![]() ![]() Dört kipe göre çekimi vardır: Geniş zaman -di'li geçmiş zaman -miş'li geçmiş zaman Şart kipi 1 ![]() İsim soylu kelimelere kişi ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() ![]() "insanım, insansın, insan(dır), insanız, insansınız, insan(dır)lar" Ben bir küçük kelebeğim ![]() Ü stümüze doğan bir güneşsin sen ![]() Her taraf bugün bir başka güzel(dir) ![]() Bu ek fiillere getirildiğinde kesinlik veya olasılık anlamı katar ![]() Ulaş şimdi tatil yapıyordur ![]() Bu durumda işe gitmeyecektir ![]() 2 ![]() Ek-fiilin bilinen geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların bilinen geçmişteki durumuna şahit olunduğunu gösterir ![]() "idim, idin, idi, idik, idiniz, idiler" Bir güzelin hayranıydım ![]() Dün daha heyecanlıydın ![]() Merhametli biriydi ![]() 3 ![]() Ek-fiilin bilinmeyen (öğrenilen) geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların öğrenilen geçmişteki durumunun başkasından duyulduğunu anlatır ![]() "imişim, imişsin, imiş, imişiz, imişsiniz, imişler" Suçlanan ben-miş-im ![]() Meğer sen ne çalışkan-mış-sın ![]() Adam yirmi yıldır evine hasret-miş ![]() 4 ![]() Eklendiği isimlerle yancümlecik kurar ve temel cümlenin şartını bildirir ![]() ![]() "isem, isen, ise, isek, iseniz, iseler" Elbise ucuzsa hemen alalım ![]() Maaşlar düşük, giderlerse oldukça fazla ![]() Dikkat! Ben iyi bir okurum ![]() Hep iyi kitaplar okurum ![]() Benim okurum anlayışlıdır ![]() Öğrenciydi ek-fiil çekimi Uyuyordu birleşik çekim Öğrenciymiş ek-fiil Uyuyormuş birleşik zaman Öğrenciyse ek-fiil Uyuyorsa birleşik zaman Not: Ek-fiilin olumsuzu ek-fiilden önce "değil" kelimesi getirilerek yapılır: birinci değilim, değildim, değilmişim, değilsem 7 ![]() Bu eklerden tamlayan eki (ilgi eki: -in: kalem-in), isim hâl eklerinde; tamlanan eki (-i: uc-u) de iyelik eklerinde anlatıldığından burada tekrarına lüzum görülmedi ![]() |
![]() |
![]() |
|