Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
acil, çantası, ilk, malzemeleri, yapılır, yardım, önemi

Acil Ve İlk Yardım Nedir? Nasıl Yapılır? Önemi, Malzemeleri Ve Çantası

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

acil ve ilkyardım hakkında bilgiler
Acil ve İlk Yardım Nedir? Nasıl Yapılır? Önemi, Malzemeleri ve Çantasıilkyardım nedir
ilk yardım malzemeleri nelerdir?
ilkyardım hakkında bilgiler lütfen

[img]images/smilies/maxiiismile (11)gif[/img]

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

İLK YARDIM NEDİR?

Bir kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek için, ilaç kullanılmadan yapılan uygulamalara ilkyardım denir

Belirli bir eğitim almış ve insan vücuduna müdahale etme alanında yasalarla yetkilendirilmiş kişilerce yapılan, ilaçlı müdahalelere acil tedavi denir ve ilkyardım kavramı ile karıştırılmamalıdır İlkyardım eğitimi almış olmak bir kişiyi sağlık personeli yapmaz

İlkyardım bir kaza anında ya da hayatı tehlikeye düşüren durumlarda uygulanır Bu durumlarda nasıl davranılması gerektiği sade vatandaşlar bir yana, ülkemizde itfaiye, sivil savunma, emniyet, eğitim, ulaşım, sanayi alanlarında profesyonel olarak çalışan insanlarca dahi yeterince bilinmemektedir Az sayıda insanımızın katıldığı ilkyardım kursları ise nitelik olarak çoğu kez yetersiz kalmaktadır Sürücü kursları, görsel ve yazılı basın aracılığıyla geniş kesimlere ulaşan ilkyardıma ilişkin çeşitli mesajlar ise anlamlı yararlar sağlamak bir yana pek çok traji-komik örnek olaylarla sonuçlanmaktadır

İlkyardım bilgisi açığımızın büyüklüğüne paralel bir özelliğimiz de, ilkyardım gerektirecek olayların sıklığıdır Yetersiz altyapı, eğitimsiz insan gücü, kurumsallaşma bozuklukları, idari ve kişisel sorumsuzluklar işyerlerinde, trafikte ve evlerde sık rastladığımız sakatlanma, yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan kazalara neden olmaktadır Bireysel ve toplumsal zararları en aza indirmek dışında sosyal bir varlık olmanın bir gereği olarak, ilkyardım eğitimi almak ve uygulamak özel bir anlam ve önem taşımaktadır

Kaynak: trnet

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

İlk Yardım Çantası

İlk yardım, çeşitli kaza ve yaralanmalarda, kazazedelerin ve yaralıların sağlık kuruluşuna götürülene kadar geçecek zamanda, kişilerin mevcut durumlarının daha kötüye gitmesini önlemeye yönelik uygulamalardır Çoğu zaman, doğru uygulanan bir ilk yardım, yaralanmaların etkisini önemli ölçülerde azaltmaya yardımcı olabilmektedir Bu nedenle, her zaman ve yerde yanımızda yeterli malzemesi bulunan bir ilk yardım çantası bulundurulması önemlidir

İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler acil ve ilk müdahale anında kanı durdurmaya, yaranın mikrop kapmasını önlemeye ya da benzer durumlara karşı ihtiyaç duyulan temel malzemelerdir

İstisnasız herkes yaşamının bir döneminde ilk yardım çantasına ihtiyaç duyar Fakat çoğunlukla bu anlarda ya bir çanta bulamayız ya da bulduğumuz çanta bir işe yaramaz, çünkü içindeki malzemeler eksik ya da kullanılamaz durumdadır Bu yüzden, lütfen evde ve seyahatte kullanacağınız ilk yardım çantasının düzenlenmesi için zaman ayırın Çantanın basit ya da detaylı olması, kullanacak kişinin tıbbi bilgisine ve bir sağlık kurumundan ne kadar uzakta olduğuna göre değişir Örneğin, şehir merkezinde oturan bir kişinin ihtiyaçları nispeten daha azken, dağda kamp yapanlarınki daha fazladır Evde kullanılan ilk yardım çantasında genellikle küçük yanıklar, küçük kesikler, sıyrıklar, böcek sokmaları, burkulmalar, incinmeler, basit ağrı ve ateşin tedavisi için gerekli malzemeler bulunur

Seyahat ilkyardım çantasında ise, tıbbi yardımın gecikebileceği düşünülerek yukarıdakilere ek olarak; kesikler, kırıklar, mide-bağırsak problemleri, cilt problemleri, alerjiler için ihtiyaç duyulabilecek tıbbi malzeme yer almalıdır Çanta oluşturulurken, elden geldiğince basit olmasına özen gösterilmelidir Su geçirmez, basit bir çanta tüm işinizi görecektir Pahalı, gösterişli çantalara boşuna para verilmemelidir Birkaç gözü olan bir çanta, malzemelerin gruplanarak saklanmasına yardımcı olacaktır İyi bir çanta oluşturmanın yanında, onu nasıl kullanacağını bilmek de önemlidir Bunun için ev halkının ilkyardım konusunda temel eğitimi alması gerekir Eğitim lafı gözünüzü korkutmasın; bunun için düzenlenen kurslardan, bilen bir kişiden ya da en azından kitaplardan yararlanılabilir

İlkyardımda dikkat edilmesi gereken temel kural; yardım edeyim derken hastaya zarar vermemektir Yani, yanığa diş macunu sürülmemesi gerektiği ve yaraya tütünün uygun olmadığı bilinmelidir Düzenlenen çanta eksilen, eskiyen ya da yıpranan malzemenin değiştirilmesi için yılda en az iki defa kontrol edilmelidir

Evde Kullanılan İlkyardım Çantasında Olması Gereken başlıca malzemeler:

Yapışkan rulo bant
Rulo sargı bezi
Kendinden ilaçlı küçük yara bandı
Yaraları örtmek ya da temizlemek için steril kare gaz bezi (10 cmx10 cm)
Burkulma ve incinmelerde kullanılmak üzere 5, 7 ve 10 cm’lik elastik bandaj
Üçgen bandaj; havlu, örtü ya da turnike olarak kullanılmak üzere
Kaşıntı ve böcek sokmalarında kullanılmak üzere, sprey ya da losyon anestetikler
Alerjik reaksiyonlar için tablet ya da şurup antiallerjik ilaçlar
İnce lastik eldivenler
Yaraları temizlemek için antiseptik solüsyonlar
Yaralara sürülmek üzere antibiyotikli kremler
Yanık ve yaralarda yapışmayan, yağlı tül bandaj
Mikroplu atıkları koymak için torba
Çengelli iğne
Makas
Kıymıkları çıkarmak için cımbız

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

İlk Yardım Malzemeleri Nelerdir?

İlk Yardım Malzemeleri, acil ve ilk müdahale anında kanı durdurmaya, yaranın mikrop kapmasını önlemeye ya da benzer durumlara karşı ihtiyaç duyulan temel malzemelerdir

İşyerlerinde Bulunması Gerekli Olan İlk Yardım ve Tedavi Malzemeleri şunlardır:

Bir adet ilk yardım broşürü
Altı adet küçük sargı bezi
Üç adet orta boy sargı bezi
Beş adet üçgen sargı bezi
Bir şişe amonyak
Bir tüp aspirin
İki tüp yanık pomadı
Beş paket 25 gramlık hidrofil pamuk
Bir adet makas
Bir adet pens
Yirmi adet çengelli iğne
Bir kutu flaster
Oniki adet enjektör
İki adet küvet
Altı adet ampul huile camphree
Bir adet lastik bant
İki ampul antispasmotik ve analjezik

Evde Kullanılan İlkyardım Çantasında Olması Gerekenler:

Yapışkan rulo bant
Rulo sargı bezi
Kendinden ilaçlı küçük yara bandı
Yaraları örtmek ya datemizlemekiçin steril kare gaz bezi (10 cmx10 cm)
Burkulma ve incinmelerde kullanılmak üzere 5, 7 ve 10 cm’lik elastik bandaj
Üçgen bandaj; havlu, örtü ya da turnike olarak kullanılmak üzere
Kaşıntı ve böcek sokmalarında kullanılmak üzere, sprey ya da losyon anestetikler
Alerjik reaksiyonlar için tablet ya da şurup antiallerjik ilaçlar
İnce lastik eldivenler
Yaraları temizlemek için antiseptik solüsyonlar
Yaralara sürülmek üzere antibiyotikli kremler
Yanık ve yaralarda yapışmayan, yağlı tül bandaj
Mikroplu atıkları koymak için torba
Çengelli iğne; bandajları tutturmak için
Makas
Kıymıkları çıkarmak için cımbız

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Acil Ve İlkyardım Nedir

Bir kaza sonrası yada hayati tehlike söz konusu olduğu durumlarda sağlık görevlilerinin müdahalesi olana kadar insan hayatının kurtulması veya kaza geçiren kişinin durumunun kötüleşmesini önleyebilmek için ilaç kullanılmadan yapılan müdahalelere ilkyardım adı verilmektedir

Belli bir eğitim alan ve insan vücuduna müdahale edebilme konusunda yasalar ile yetkilendirilen kişilerin yaptığı bu uygulamalar ilaçlı müdahalelere acil tedavi adı verilmektedir ve ilkyardım ile karıştırılmamalıdır İlkyardım eğitimi alan kişi sağlık personeli değildir

İlkyardım konusu bir kaza sırasında yada yaşamı tehlikeye düşüren durumlarda uygulanan bir uygulamadır Bu durumda nasıl davranılması gerektiğini normal insanlar bir tarafa Türkiye'de itfaiye, sivil savunma, eğitim, emniyet, sanayi ve ulaşım alanında çalışan insanlarda yeteri kadar malesef bilmemektedir

Az miktarda insanın katıldığı ilk yardım kursları nitelik açısından çoğu zaman yetersiz kalmaktadır Sürücü kursları, görsel ve yazılı medya aracılığı ile geniş bir kesime ulaşan ilkyardım farklı mesajlarlar anlamlı fayda sağlayabilmek birçok taraji komik örnek durumlar ile sonuçlanabilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com