![]() |
Süt Tozunun Yapılışı - Süt Tozunun Tarihi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozunun Yapılışı - Süt Tozunun TarihiSüt Tozunun Yapılışı - Süt Tozunun Tarihi Süt Tozunun Yapılışı - Süt Tozunun Tarihi Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir ![]() Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır ![]() Gıda Sektöründeki Tarihi Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır ![]() Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir ![]() ![]() Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor ![]() Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor ![]() Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor ![]() Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor ![]() ![]() Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir ![]() ![]() ![]() Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir ![]() ![]() Gıda Sektöründe Kullanımı: Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor ![]() ![]() ![]() Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor ![]() ![]() Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor ![]() Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor ![]() Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir ![]() Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır ![]() Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır ![]() Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır ![]() Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor ![]() ![]() Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı Yoğunlaştırılmış süt %30 UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3 Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddeler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|