|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aspir, denir, neye, yetiştiriciliği, yetiştirilir |
![]() |
Aspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir YetiştiriciliğiAspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir Yetiştiriciliği Aspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir Yetiştiriciliği ASPİR ve TARIMI ![]() Aspir, genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan (ender durumlarda siyah tohumlara da rastlanabilir), dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri (petal) gıda ve kumaş boyasında kullanılan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytin yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir ![]() ASPİR TARIMI Aspir tarımındaki en önemli avantaj (kolaylık), Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir ![]() ![]() Toprak Hazırlığı: Toprak bakımından çok da seçici olmasa da, derin, verimli tınlı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nötr'e yakın (pH 5-7) olan topraklar aspir tarımı için idealdir ![]() ![]() ![]() Aspir tarımı yapılacak alanlarda dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise, tarlanın özellikle yağmur sularını göllendirmeyecek bir konumda olması, yüzey drenajının iyi olması gerekir ![]() ![]() Toprak hazırlığı olarak, eğer tarla, bir önceki bitkiden sonra aspir ekimine kadar boş bırakılacaksa, sonbaharda veya ilkbaharda pullukla sürülmelidir ![]() ![]() Tarla hazırlığının ekimden hemen önce yapılması, bahar aylarında tarlada ortaya çıkacak kendi gelen bitkiler (halaza-bir önceki ve/veya diğer kültür bitkileri) ve yabancı otların yok edilmesi nedeniyle, aspir'in ilk gelişme dönemleri için temiz, yabancı otlardan arınmış bir yetişme ortamı sağlayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Ekimden önce, toprak tahlili yaptırılarak eksik olan bitki besin maddeleri tamamlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme açısından, piyasada bulunan ve kompoze bir gübre olan 20-20-0 gübresi en uygun olanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aspir bitkisi 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekim Tarihi: Aspir, yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında ekilmelidir ![]() ![]() ![]() Yine Çukurova bölgesi yanında, bahar-yaz yağışları olmayan veya yetersiz kalan Şanlı Urfa gibi güney bölgelerimizde (tabii kışı ılıman olmak şartıyla) kışlık olarak Kasım ayında veya Aralık ayı başlarında ekilmesi tercih edilmelidir ![]() Fide döneminde, diğer bitkilere oranla soğuklara daha fazla dayandığı için, biraz daha erken ekilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sıra Arası ve Ekim Şekli: Değişik sıra aralıklarında ekim yapılmasına rağmen, yabancı ot mücadelesi ve kontrolü açısından, sıra arasının dar tutulması en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir ![]() ![]() Hububat ekiminde kullanılan makineler (mibzerler), aspir ekiminde de rahatlıkla kullanılabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği: Sıra arasının 15-20 cm olduğu durumlarda, dekara 4-6 kg tohumluk kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dekara 5-6 kg tohumluk kullanımı ilk bakışta biraz fazla gibi gözükse de, yeşil aksama uygulanabilecek yabancı ot ilaçlarında sıkıntı yaşandığı için ve büyümenin ilk dönemlerindeki rozet büyüme sırasında aspir bitkilerinin yabancı otlara boğdurulmaması için biraz sık ekmekte fayda vardır ![]() ![]() Ekim derinliği, toprak şartlarına göre değişiklik gösterse de, 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı Ot Kontrolü: Aspir bitkisi, gelişmenin ilk 3-4 haftalık döneminde yabancı otlarla rekabet edemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan, Metolachlor (Dual II) hem ekim öncesi toprağa karıştırılarak hem de ekimden sonra-çıkıştan önce toprak yüzeyine uygulanabilir ![]() ![]() ![]() Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, ekimde sıra arasının dar tutulması (15-17 cm), yabancı otları bastıracağından, ayrı bir yabancı ot mücadelesi gerekmeyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitler: Günümüzde, sadece 3 aspir çeşidi mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenice: Dikensiz, kırmızı çiçekli, 100-120 cm boyunda bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Dinçer: Dikensiz, mat-kırmızı renkte çiçeklere sahip, 90-100 cm boyunda bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Remzibey-05: Dikenli, sarı çiçekli, 60-80 cm boyunda bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama: Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da, kritik dönemlerinde sulama yapılması verimi arttıracaktır ![]() Aspir tarımında tane verimi açısından en kritik dönemler, sapa kalkma dönemi ve çiçeklenme öncesi dönemlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer sulama yapılacak ise, kuraklık belirtileri bitki üzerinde ortaya çıkmadan önce yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Sulama ile ilgili diğer bir konu ise, sulama suyu hiçbir zaman tarla yüzeyinde uzun süre göllenmemelidir ![]() ![]() Hasat: Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu (kahverengileştiği), çiçek çanak yapraklarının hemen hemen kahverengiye döndüğü (geç açmış çiçek tablalarındaki çanak yapraklarında hafif bir yeşillik olabilir) ve tablaların elle kolaylıkla harmanlanabildiği ve tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanının geldiğinin bir işaretidir ![]() ![]() ![]() Hasat, zamanında, geciktirilmeden hemen yapılmalıdır ![]() ![]() Hububat (Buğday-arpa) hasadında kullanılan biçerdöverler, aspir hasadında da rahatlıkla kullanılabilir ![]() ![]() Biçerdöverin dolap hızı, hareket hızından % 25 daha fazla olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat edilen ürünün problemsiz, uzun bir süre ve güvenli bir şekilde depolanabilmesi için tane neminin % 8 olması gereklidir ![]() ![]() Sanayide İşlenmesi: Aspir yağlık bir ürün olduğu için, sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir ![]() Daha Fazla Bilgi İçin: Dr ![]() Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü P ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aspir - Aspir Nedir? Aspir Neye Denir Aspir Nasıl Yetiştirilir Aspir YetiştiriciliğiAspir (Carthamus tinctorius) Yalancı safran Aspir (Carthamus tinctorius)Yalancı safran ![]() Aspir (Carthamus tinctorius), Yalancı safran olarak da bilinir, papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50-100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü ![]() Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır ![]() ![]() ![]() Aspir, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aspir, Türkiye'de Eskişehir, Burdur, Isparta gibi belli yörelerde üretilmekte ve bizzat üretici tarafından tüketilmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|