Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkileri, inkılabının, osmanlıya, sanayi

Sanayi İnkılabının Osmanlıya Etkileri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Avrupa malı daha ucuz Osmanlı pazarına girerken, Osmanlı’nın ürettiği hammaddeler daha ucuz yurtdışına çıkarılmıştırBu durum yerli sanayinin mahvolmasına yol açmıştır
Osmanlı Devleti’nin izlediği yanlış ekonomi politikası onu batılı devletlerden borç almaya zorlamıştırAlınan paralar üretken yatırımlarda kullanılmadığı için, devlet bu paraların faizini bile ödeyememiş sonunda iflas ettiğini açıklamıştırBunun üzerine 1881′de Duyun-u Umumiye idaresi adı altında bir örgüt kurularak devlet gelirinin büyük bir bölümü bu örgütün denetimi altına verilmiştirYabancı alacakların denetimi altında bulunan ve onlara karşı sorumlu olan bu örgüt, adeta ikinci bir Maliye Bakanlığı konumunda idiBöylece devletin mali bağımsızlığı büyük bir darbe yemiştirBorçlanma yabancı sermaye akımına yol açmıştır Kapitülasyonlar, gümgürk vergilerinin azlığı, hammadde bolluğu, tüketim olanaklarının uygunluğu batılı sermayedarları Osmanlı Devleti’nde yatırım yapmaya teşvik etmiştirBunlar ulaştırma, madencilik, tarım, bankacılık vs alanlarında yatırım yapmışlardırTürk sanayicileri devletin yabancılara tanıdıkları ayrıcalıklara sahip olmadığı gibi, onlar kadar güçlü sermayeye ve yeni teknolojiye de sahip olamadığı için Batılılarla yarışamamıştırBunun sonunda da demiryolu, limanlar, elektrik-havagazı ve su, maden ocakları hep Avrupalı işletmeciler tarafından işletilmiştir Amacı kar olan bu şirketler, ulusal kaynakları rasyonel olmayan bir şekilde kullanarak, kendi ceplerini doldurmuşlar, ülke kaynaklarını kurutmuşlardır

Sanayi İnkılabı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nda küçük atölyeler oratdan kalkmış işsizlik artmış ,dış ticarette denge bozulmuşturOsmanlı Devleti,XIX yüzyılının ortalarından itirbaren Avruba mallarının istilasına uğramıştırSonuç olarak Osmanlı Devleti,dışarıya hammadde satan ve dışarıdan mamül alan bir ülke haline gelmuştirEkonomide başlayan bu gerileme siyasi çöküşü hızlandırmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com